Suomen Malmijalostus pohjustaa miljardien arvoista akkukennotehdasta Kotkaan

Yhteistyökumppanin nimeä ei ole vielä julkistettu eikä lopullista päätöstä sijoituspaikasta tehty.

Toimitusjohtaja Matti Hietanen puhui Suomen Malmijalostuksen investointihankkeen uusia tietoja valottaneessa julkistustilaisuudessa Helsingissä 16. helmikuuta 2023.

Valtion kaivosomistuksia hallinnoiva Suomen Malmijalostus ilmoittaa allekirjoittaneensa aiesopimuksen potentiaalisen kumppanin kanssa kennotehdas­hankkeesta. Tehdas nousisi Kotkan Keltakallioon.

Akkuliiketoiminnan hankeyhtiö Finnish Battery Chemicals aloittaa seuraavaksi ympäristövaikutusten (yva) arviointimenettelyn. Jos hanke toteutuu, voisi sen investointikustannus nousta jopa neljään miljardiin.

Potentiaalisen yhteistyökumppanin nimeä ei ole julkistettu, eikä kennotehtaan sijoituspaikasta ole tehty vielä lopullista päätöstä.

Yva-tarkastelussa arvioidaan kahta eri toteutusvaihtoehtoa, joiden tuotantokapasiteetit ovat 27 gigawattituntia vuodessa ja 40 gigawattituntia vuodessa. Kennotehdas­hankkeissa 10 gigawattitunnin kapasiteetin investointikustannus on tyypillisesti noin yhden miljardin euron suuruusluokkaa.

”Olemme jo pitkään käyneet neuvottelu­kumppanimme kanssa keskusteluja Kotkaan sijoittuvasta kennoinvestoinnista. Vaikka kumppanimme ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä seuraavan kennotehtaansa sijoituspaikasta, olemme vahvasti motivoituneita tekemään työtä investoinnin saamiseksi Kotkaan”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotteessa.

Hietasen mukaan nyt on oikea hetki alkaa tarkastella tehtaan ympäristövaikutukset ja varmistaa hankkeen toteuttamisen edellytykset.

Viereen suunnitteilla tehdas

Kennotehdasta kaavaillaan Kotkan Keltakallion teollisuusalueella sijaitsevalle noin 140 hehtaarin alueelle, jonka viereiselle tontille on suunniteltu katodi­materiaali­tehdasta.

Finnish Battery Chemicalsin tavoite on, että päätelmä yva-selostuksesta olisi käytettävissä kesään 2024 mennessä. Kennotehdasta koskevia neuvotteluita kumppanin kanssa jatketaan yva-menettelyn rinnalla.

Suomen Malmijalostuksessa uskotaan, että sähköautojen nousu Euroopassa luo edellytyksiä nopealle kasvulle akkuarvoketjussa.

”Meidän tavoitteenamme on vastata kasvuun Suomessa vastuullisesti tuotetuilla akkumateriaaleilla ja kennoilla. Kennotehdas olisikin luonteva jatko Kymenlaaksoon jo suunnitelluille ja Vaasaan kaavaillulle akkumateriaalitehtaille”, sanoo Suomen Malmijalostuksen akkuarvoketjun johtaja Vesa Koivisto tiedotteessa.

Kennotehtaalla akkukennon osat – katodi, anodi, elektrolyytti ja separaattori – kootaan samaan pakkaukseen. Valmiista kennoista koostetaan akkujen kokoonpanotehtaalla moduuleja ja sen jälkeen erilaisia akkupaketteja, joita voidaan hyödyntää muun muassa sähköautoissa, energian varastoinnissa sekä elektroniikassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut