Reuters: Kriisipankki Credit Suisse lienee jo maksanut takaisin osan Sveitsin keskus­pankin hätä­avusta

Uutistoimisto Reutersin mukaan kilpailijalleen UBS:lle myyty Credit Suisse on luultavasti maksanut takaisin osan Sveitsin keskuspankin hätäavusta.

Credit Suissen pahin ahdinko vaikuttaisi olevan ohi, arvioi Reutersin haastattelema ekonomisti.

Sveitsiläispankki Credit Suisse on luultavasti maksanut takaisin ainakin osan Sveitsin keskuspankilta (SNB) saamastaan hätäavusta, arvioi uutistoimisto Reuters.

Kilpailijansa UBS:n pakko-ostamaksi viime kuussa ajautunut sveitsiläispankki sai ongelmiensa keskellä keskuspankilta 50 miljardin Sveitsin frangin hätälainan likviditeettinsä turvaamiseksi. Yksi Sveitsin frangi vastaa noin yhtä euroa.

Lue lisää: Financial Times: Sveitsiläispankki UBS ostaa Credit Suissen reilulla 2 miljardilla dollarilla

Pankin myynnin yhteydessä keskuspankki toi saataville vielä ylimääräiset 200 miljardia frangia yhdistyneiden pankkien likviditeettitarpeisiin.

Reutersin mukaan pankkien lyhytaikaiset talletukset Sveitsin keskuspankissa nousivat aputoimien seurauksena maaliskuun puolivälin jälkeen 567 miljardiin frangiin.

Viime viikolla lyhytaikaiset talletukset laskivat uutistoimiston mukaan 31 miljardilla frangilla 532 miljardiin frangiin. Reutersin mukaan talletusten määrän viikkolasku oli historian toiseksi suurin.

Sveitsiläispankki J. Safra Sarasinin ekonomisti Karsten Junius sanoo Reutersille, että talletusten vähentymisen voidaan katsoa tarkoittavan, että Credit Suisse on maksanut osan saamastaan hätälikviditeetistä, eikä tarvitse enää keskuspankin tukea.

”Luottamus pankkiin on palautettu UBS:ään yhdistymisen myötä, ja tämän datan perusteella vaikuttaisi siltä, että asiakkaiden ulosvirtaus on pysähtynyt.”

Reutersin mukaan lyhytaikaisten talletusten väheneminen on voinut johtua osittain myös keskuspankin aktiivisista liikkeistä valuuttamarkkinoilla.

Jos keskuspankki on myynyt hallussaan pitämiään ulkomaalaisia valuuttoja tukeakseen frangin kurssia, se olisi saanut vaihdossa frangeja kaupallisilta pankeilta, mikä olisi vähentänyt lyhytaikaisten talletusten määrää.

Juniuksen mukaan vieraiden valuuttojen myyntien vaikutukset lyhytaikaisten talletusten määrään ovat luultavasti hyvin pieniä.

”On erittäin epätodennäköistä, että keskuspankki olisi myynyt vieraita valuuttoja yli 30 miljardilla viime viikolla. Luottamus on palautettu – pelastus näyttäisi tehneen tehtävänsä. Se vaikuttaisi olleen onnistunut operaatio”, Junius sanoo uutistoimistolle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut