Fedin odotetaan jatkavan korkoruuvin kiristämistä

Linjanmuutos näyttäisi hermoilulta, arvioi ekonomisti.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell vastasi toimittajien kysymyksiin marraskuussa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Pankki aloitti koronnostot viime vuoden maaliskuussa.

STT

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed kertoo tänään illalla korkopäätöksestään. Vaikka korkojen nousu on ollut yhtenä tekijänä viime aikojen pankkimyllerryksessä, odottavat useimmat tarkkailijat Fedin pitävän kiinni viestimästään linjasta ja nostavan ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä vaihteluväliin 4,75–5,00.

Fed aloitti koronnostot viime vuoden maaliskuussa nujertaakseen inflaatiota. Helmikuussa hinnat nousivat Yhdysvalloissa kuuden prosentin tahtia, mikä on edelleen selvästi yli Fedin kahden prosentin tavoitetason. Energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli 5,5 prosenttia.

Jos tämän päivän korotus toteutuu odotetusti, olisi se jo yhdeksäs peräkkäinen sitten viime vuoden maaliskuun.

Uutistoimisto Bloombergin kyselyssä kuusi kahdeksasta suuresta investointipankista ennakoi, että korotus on tulossa. Kaksi pankeista, eli Goldman Sachs sekä Wells Fargo ennakoivat taukoa koronnostoissa.

OP Ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että Fedin uskottavuus vaatii koron nostamista. Keskuspankki on tukalassa raossa, kun laukkaava pohjainflaatio perustelee rahapolitiikan kiristämistä, mutta pankkisektorin ongelmat ja rahoitusmarkkinoiden epävarmuus puoltavat varovaisuutta.

”Koronnostosta pidättäytyminen olisi ongelmallista, sillä se lähettäisi markkinoille viestin keskuspankin hermostuneisuudesta ja saisi markkinat kyselemään, mitä keskuspankki tietää pankkisektorin tilasta sekä rahoitusmarkkinariskeistä”, Hännikäinen pohti kommentissaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut