Pankkialan huolet heiluttivat pörssejä, mutta päivä päättyi Euroopassa plussalle

Pohjoismainen pankkijätti Nordea kohosi pörssipäivän päätteeksi noin 2,8 prosenttia plussan puolelle. Wall Streetillä First Republic Bankin kurssi oli syöksyssä Helsingin pörssin sulkeutuessa.

Kriisissä olevan Credit Suissen yrityskaupan velkakirjojen arvonmenetyksen odotetaan kuohuttavan Euroopan markkinoita.

| Päivitetty

STT

Euroopan osakemarkkinat toipuivat maanantain mittaan sen jälkeen, kun pörssiviikko alkoi selvässä laskussa Sveitsin pankkiuutisten jälkimainingeissa.

Helsingissä pörssin yleisindeksi kapusi lopulta 0,95 prosenttia plussalle aamun laskuavauksen jälkeen. Frankfurtin ja Lontoon pörssien keskeiset osakeindeksit kääntyivät nekin päivän mittaan nousuun.

Syynä maanantain heilahteluun oli sunnuntai-iltana tullut tieto kriisipankki Credit Suissen myynnistä sveitsiläiselle UBS-pankille. Maanantaina tuli ilmi myös kaupan yhteydessä sovittu ehto, että noin 16 miljardin euron edestä mitätöidään riskipitoisia velkakirjoja.

Pohjoismainen pankkijätti Nordea kohosi iltapäivällä pörssipäivän päätteeksi lopulta noin 2,8 prosenttia plussalle oltuaan pörssipäivän alussa noin 1,5 prosentin alamäessä.

Credit Suissen ostamisesta sopinut UBS kävi maanantaina jopa 16 prosentin pudotuksessa, mutta pankin osake toipui päivän mittaan selvästi ja päätyi plussalle.

Yhdysvalloissa Wall Streetillä yhdysvaltalaispankki First Republic Bankin osake oli puolestaan yli 40 prosentin syöksyssä siinä vaiheessa, kun Helsingin pörssi sulkeutui.

Lue lisää: Financial Times: Sveitsiläispankki UBS ostaa Credit Suissen reilulla 2 miljardilla dollarilla

Lagarde: Euroalueen pankit hyvässä kunnossa

Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Christine Lagarde arvioi maanantaina, että euroalueen pankkien likvidit varat ja pääomapuskurit ylittävät pankkisääntelyn edellyttämät vaatimukset.

Lagarde kertoi Euroopan parlamentin kuulemistilaisuudessa, että EKP:ssä luotetaan euron valuutta-alueen pankkien taloudelliseen tilaan. Hänen mukaansa Credit Suissen tilanteen vaikutukset euroalueen pankeille ovat rajalliset.

Myös Ranskan keskuspankin pääjohtaja Francois Villeroy de Galhau pyrki maanantaina tekemään pesäeroa Credit Suissen ja muiden eurooppalaisten pankkien välille.

Villeroy de Galhaun mukaan Credit Suissen tilanne ja Yhdysvaltojen pankkisektorin myllerrys "eivät koske ranskalaisia ja eurooppalaisia pankkeja".

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut