Nokian Renkaiden vetäytyminen Venäjältä etenee, mutta edessä isoja epävarmuuksia – Venäjän viranomaisilta heltisi lupa

Kauppaan liittyy kuitenkin edelleen huomattavia epävarmuuksia, kuten aikataulu ja valuutta.

Nokian Renkaat on sopinut Venäjän-tehtaan kaupasta viime vuoden lokakuussa, mutta kauppa on odottanut Venäjän viranomaisten hyväksyntää. Kuvassa on Nokian Renkaiden pääkonttori Nokialla.

14.3. 14:17 | Päivitetty 14.3. 15:27

Nokian Renkaiden vetäytyminen Venäjältä etenee. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että Venäjän hallituksen ulkomaisia investointeja valvova komissio on myöntänyt PJSC Tatneftille luvan ostaa Nokian Renkaat oyj:n Venäjän toiminnot.

Yhtiö on saanut asiasta tiedon PJSC Tatneftilta.

Sopimus Venäjän toimintojen myynnistä allekirjoitettiin lokakuussa, ja siitä on myös kerrottu aiemmin. Kauppa on kuitenkin odottanut Venäjän viranomaisten hyväksyntää.

Nokian Renkaat päätti vetäytyä Venäjältä maan aloitettua hyökkäyssodan Ukrainassa. Nokian Renkailla on ollut iso tehdas Pietarin lähellä.

Kun kauppaa alettiin hahmotella viime syksynä, yhtiön toimitusjohtaja Jukka Moisio luonnehti: ”Viime kuukausien aikana olemme todistaneet järkyttäviä tapahtumia Ukrainassa. Olemme seuranneet tilannetta raskain mielin ja yhdessä koko kansainvälisen yhteisön kanssa yksiselitteisesti tuomitsemme sodan, joka on aiheuttanut mittaamatonta kärsimystä niin monelle.”

Isoja epävarmuuksia

Nokian Renkaiden mukaan kauppaan liittyy edelleen huomattavia epävarmuuksia, mukaan lukien kaupan aikataulu sekä kaupassa käytettävä maksupäivän valuuttakurssi.

Komission päätöksen mukaan kauppahinta on kokonaisuudessaan 23 050 miljoonaa ruplaa. Valuuttakurssina käytetään Venäjän keskuspankin kurssia päivänä, jolloin kauppahinta maksetaan. Jos kauppahinta maksettaisiin tänään, kauppahinta olisi 286 miljoonaa euroa.

Lokakuussa julkaistussa tiedotteessa kauppahinnan arvioitiin olevan noin 400 miljoonaa euroa. Tuolloin arvioitiin, että hintaan vaikuttavat muun muassa kassavarat ja käyttöpääoman määrä sekä valuuttakurssin muutokset.

Kaupan aikatauluun ja kaupassa käytettävään valuuttakurssiin liittyy yhtiön mukaan edelleen huomattavia epävarmuuksia. Kaupan lopullinen toteutuminen vaatii muun muassa päivitetyn taustojen tarkastuksen pakotejärjestelmän muutoksien takia sekä rahansiirron toteutumisen.

Liikevoitto romahti loppuvuonna

Nokian Renkaat julkaisi helmikuussa loppuvuoden 2022 tuloksensa. Oikaistu liikevoitto putosi loka-joulukuussa 13,5 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli ollut 88 miljoonaa euroa.

Liikevaihto laski vertailukelpoisilla valuutoilla laskettuna 22 prosenttia vuoden takaisesta ja oli 411,3 miljoonaa euroa. Yhtiö kertoi, että liikevaihdon supistuminen johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa.

Nokian Renkaat on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen. Vetäytyminen Venäjältä on yhtiölle taloudellisesti raskas ratkaisu. Nokian Renkaat on tehnyt jo isoja alaskirjauksia Venäjän omistuksistaan. Vuoden 2022 toisella vuosineljänneksellä niitä kirjattiin 280,7 miljoonaa euroa.

Mikä?

Nokian Renkaat oyj tulos

Liikevaihto 2022: 1,776 miljardia euroa

Liikevoitto 2022: -116,2 miljoonaa euroa

Tilikauden voitto 2022: -175,5 miljoonaa euroa

Tulos/osake 2022: -1,27 euroa

Loka-joulukuu 2022

Liikevaihto: 411,3 miljoonaa euroa (-19,8 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan)

Liikevoitto: -13,5 miljoonaa euroa (53 miljoonaa euroa)

Tilikauden voitto: -15,7 miljoonaa euroa (37,1 miljoonaa euroa)

Tulos/osake: -0,11 euroa (0,27 euroa)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut