Vuoden euribor-korossa suurin päivälasku sen historiassa

OP:n ekonomisti luonnehtii korkoliikettä mittakaavaltaan poikkeukselliseksi.

14.3. 13:10

Suomen yleisin asuntolainojen viitekorko, 12 kuukauden euribor, putosi tiistaina 3,51 prosenttiin. Maanantaina vuoden euribor oli 3,86 prosenttia, eli korko laski peräti 0,35 prosenttiyksikköä päivässä.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomistin Jari Hännikäisen mukaan kyseessä on suurin päivälasku euribor-korkojen historiassa eli vuodesta 1998 lähtien.

Hännikäinen luonnehtii korkoliikettä mittakaavaltaan poikkeukselliseksi. Hän toteaa, että yhtä isoja liikkeitä ei nähty finanssikriisin, eurokriisin tai koronakriisin aikana.

”Kyllä tuo alleviivaa sitä, kuinka rajusti korkomarkkinat reagoivat tähän pankkikriisiin, joka Yhdysvalloissa on ollut”, Hännikäinen sanoo STT:lle.

Hännikäinen ennakoi, että koroissa tullaan näkemään heiluntaa. Hän uskoo yhä, että koroissa on nousupainetta.

OP:n ennusteen mukaan 12 kuukauden euribor nousisi tämän vuoden aikana 4,2 prosenttiin. Hännikäinen korostaa, että ennusteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Hänen mukaansa vuoden euriborin kehitys riippuu siitä, paljonko Euroopan keskuspankki (EKP) vielä nostaa ohjauskorkojaan.

Hännikäisen mukaan vielä ei voi sanoa, että euriborit olisivat lähteneet pysyvämmin laskuun.

”Täytyy tapahtua iso muutos talouskuvassa ja inflaatiokuvassa, jotta voisi sanoa, että ne ovat lähteneet pysyvämmin laskuun. Kyllä edelleenkin, kun pöly laskeutuu”, euribor-koroissa on nousupainetta.

EKP:n rahapolitiikasta päättävän neuvoston seuraava korkokokous on tämän viikon torstaina.

Ei vielä korkoennusteita uusiksi

Myös Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich toppuuttelee odotuksia pysyvästä korkojen laskusta.

”Epävarmuus tulevasta on kasvanut, mutta vielä ei kannata ajatella, että laskusuunta olisi pysyvä ilmiö. Jo lähipäivinä nähtäneen taas myös euriborin nousua”, von Gerich tviittaa.

Hänen mielestään on vielä ennenaikaista laittaa korkoennusteita uusiksi.

”Markkinoilla nähdään usein lyhyellä aikavälillä suuriakin heilahduksia, jotka voivat myös korjaantua toiseen suuntaan pikaisesti”, von Gerich kirjoittaa Nordean blogissa.

Hänen mukaansa näyttää yhä todennäköiseltä, että EKP:n koronnostot jatkuvat tällä viikolla ja sen jälkeenkin.

”Voi hyvin olla, että kuukauden päästä huomio on taas täysillä inflaatiossa ja pankkihuolet ovat vaipuneet unholaan”, von Gerich arvioi.

Vaikka 12 kuukauden euriborin roima lasku saattaa osoittautua väliaikaiseksi, on se voinut tuoda joillekin asuntovelallisille merkittävän säästön korkokuluihin.

”Korontarkistuspäivää tänään viettävät korkkaavat kuohuvaa”, tviittaa Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut