Vuoden euribor romahti, mutta mitä se tarkoittaa asuntovelalliselle? Tästä on kyse

Vuoden euribor romahti, mutta nousupaine säilyy edelleen koroissa pitkällä aikavälillä.

14.3. 16:18

Aamulehti

Maailman pankkeja heiluttava kriisi heijastuu suomalaisen asuntovelallisen arkeen. Asuntolainoissa yleinen viitekorko, 12 kuukauden euribor putosi tiistaina äkkijyrkästi pankkihuolien vuoksi. Tämä saattaa kuitenkin olla vain ohimenevä helpotus velallisille ja heistäkin vain niille, joilla koron tarkistuspäivä on sattumalta juuri nyt.

Euroopan keskuspankki päättää torstaina, nostaako se ohjauskorkoja ja kuinka paljon. Aina viime viikonloppuun saakka oli selvää, että korot nousevat reippaasti eikä nosto ole edes viimeinen.

Tämä oletus määritteli markkinakorkoja.

Mikä?

Korot nousussa

Euroopan keskuspankki päättää ohjauskoroista torstain kokouksessaan.

Oletus on ollut se, että ohjauskorot nousevat tässä kokouksessa 0,5 prosenttiyksikköä.

Jos EKP:n päättäjien ennalta ilmoittama linja toteutuu, talletuskorko nousee nyt 3 prosenttiin. Rahamarkkinoilla on arvioitu, että suunta jatkuu kevään ja kesän kokouksissa.

Kokonaisinflaatio hidastui euroalueella 8,5 prosenttiin helmikuussa, mutta pohjainflaatio kiihtyi 5,6 prosenttiin.

Amerikkalaisen Silicon Valley Bankin konkurssista alkanut kriisi lisäsi yhtäkkiä ja yllättäen pilviä globaalin pankkijärjestelmän ylle. Ainakaan vielä ei näkyvissä ole samankaltaista pankkikriisiä, joka koettiin 15 vuotta sitten. Toistaiseksi ongelmat ja pankkeja kohtaan koettu epäluottamus kohdistuvat pieniin pankkeihin ja niihinkin erityisesti Yhdysvalloissa.

Tosin myös suurten pankkien osakkeet ovat halventuneet lähes kaikkialla. Asiakkaiden pankkeja kohtaan tuntema ja pankkien keskinäinen epäluottamus kasvaa.

Lue lisää: Tästä syystä finanssikriisin uusiutumisen vaara on pieni ja markkina rauhoittui maanantaina

EKP:n tavoitteet voivat törmätä

Euroopan keskuspankin kaksi tärkeintä tehtävää ovat inflaation hillintä ja rahoitusjärjestelmän vakauden turvaaminen. Nämä tavoitteet uhkaavat nyt törmätä toisiinsa. Viime viikonloppuun saakka EKP joutui sommittelemaan korkoja niin, että inflaatio hidastuisi, mutta euroalue ei valuisi taantumaan.

Tällä viikolla pohdintaan tuli kolmas ulottuvuus. Voimakas ohjauskoron nosto voi lisätä myös rahoitusjärjestelmän heiluntaa. Jos finanssikriisin alla pankkien taseissa oli liikaa riskipitoisia omistuksia, niin nyt taseissa saattaa olla liikaa turvallisia joukkovelkakirjoja. Niiden reaaliarvo laskee korkojen nousun myötä, mikä voi pahimmillaan vaarantaa joidenkin pankkien vakavaraisuutta. SVB kaatui juuri tästä syystä.

Jos taas EKP jättää korot ennalleen tai nostaa niitä vähemmän kuin mikä olisi inflaation vuoksi perusteltua, inflaation hillintä voi pettää. EKP oli jo valmiiksi hieman myöhässä aloittaessaan korkojen nostot.

Uskottavuuskin koetteilla

EKP:n ennakoiva viestintäkin pettäisi, jos suunnitelma muuttuisi. Keskuspankin päättäjät ovat tehneet etukäteen ihan selväksi sen, että maaliskuussa rahapolitiikka kiristyy. Ennakoiva viestintä vaikuttaa vähäpätöiseltä juonteelta rahapolitiikassa, mutta todellisuudessa se on äärimmäisen tärkeää: markkinoilla korkotaso muodostuu sen perusteella, mitä keskuspankin arvioidaan tekevän tulevaisuudessa. Pankin uskottavuus on kiinni siitä, että se tekee, mitä lupaa.

Suomalainen asuntovelallinen voi hyötyä, jos EKP luopuu nostoaikeistaan tai nostaa vähemmän kuin odotetaan. Asuntolainoissa yleinen viitekorko on 12 kuukauden euribor. Se nousi ennen tiistain pudotustaan kuukausien ajan. Korkokulut juoksivat kilpaa kuluttajahintojen kanssa.

Viitekorko on nyt noin 3,5 prosenttia. 12 kuukauden euribor oli vielä viime viikolla matkalla kohti neljää prosenttia. Korot laskivat alkuviikolla, kun rahamarkkinoilla alettiin epäillä, että keskuspankit joutuvat muuttamaan mieltään pankkien vaikeuksien vuoksi.

Jos EKP tosiaan hidastaa pankkikriisin pelossa rahapolitiikan kiristämistä, se ei välttämättä tarkoita sitä, että markkinakorkojen huiput olisi nähty. Inflaatio ei ole vakaassa laskusuunnassa. Se pahin inflaatio, tilapäisistä hintaheilahteluista puhdistettu pohjainflaatio on yhä nousussa. EKP:n tavoite, noin kahden prosentin inflaatio on yhä todella kaukana.

Kulujen kasvu ei pysähdy

EKP jatkanee ilmoittamallaan korkolinjalla viimeistään silloin kun SVB:n kaatumisesta nousseet laineet laskeutuvat. Ehkä hieman uskaliaasti jo torstaina. Asuntolainaa maksavan kannalta vastakkain on kaksi vaihtoehtoa: korot nousevat ilmoitetussa tahdissa tai pienellä viiveellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut