USA:n pankkien turbulenssi heiluttaa markkinoita myös Euroopassa – näin markkinoilla on reagoitu

Yhdysvalloissa viranomaiset lupasivat turvata Silicon Valley Bankin ja Signature Bankin asiakkaiden talletukset.

Helsingin pörssissä kurssit ovat olleet maanantaina laskussa.

13.3. 8:26 | Päivitetty 13.3. 17:47

Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmat aiheuttavat myllerrystä markkinoilla myös Euroopassa. Suomessakin osakkeet ovat halventuneet maanantaina reippaasti.

Helsingissä pörssin yleisindeksi oli noin 2,5 prosentin laskussa hieman kello 17:n jälkeen iltapäivällä. Muun muassa konepajayhtiöt Konecranes ja Cargotec olivat yli viiden prosentin luisussa.

Kyyti oli kylmää myös Euroopan suurilla osakemarkkinoilla. Esimerkiksi Frankfurtin pörssin DAX-indeksi oli heikentynyt yli kolme prosenttia.

Myös korkomarkkinoilla nähtiin maanantaina rajuja liikkeitä. Valtionlainojen korot olivat maanantaina laskussa laajalla rintamalla.

"Globaaleilla joukkolainamarkkinoilla koettiin tänään suurin päivittäinen korkojen lasku ammattiekonomistiurani aikana. Vaikka onhan tuossa kaikenlaista tapahtunut”, kommentoi OP-ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen Twitterissä.

Yhdysvaltojen talletussuojasta vastaava viranomainen FDIC ilmoitti perjantaina, että se ottaa hallintaansa vaikeuksiin ajautuneen kalifornialaisen Silicon Valley Bankin (SVB) ja noin 175 miljardin dollarin edestä pankin asiakkaiden talletuksia. SVB:n kaatuminen oli Yhdysvaltojen isoin pankkiromahdus sitten vuoden 2008 finanssikriisin.

Lisäksi viranomaiset päättivät viikonloppuna newyorkilaisen Signature Bankin sulkemisesta.

Yhdysvaltojen pankkialan turbulenssi on vaikuttanut merkittävästi sijoittajien odotuksiin keskuspankkien tulevista korkopäätöksistä.

Vielä viime viikolla sijoittajat uskoivat, että Yhdysvaltojen keskuspankki Fed tekisi ensi viikolla ison 0,5 prosenttiyksikön koronnoston. Nyt markkinoilla pidetään todennäköisimpänä, ettei Fed nosta ensi viikolla ohjauskorkoaan lainkaan, kertoo Wall Street Journal.

Samoin sijoittajat uskovat, ettei Euroopan keskuspankki nosta ohjauskorkoja niin aggressiivisesti kuin aiemmin ajateltiin.

Suosittu asuntolainakorko tuli reippaasti alaspäin

Korkojen laaja-alainen lasku nostaa esiin kysymyksen siitä, voivatko suomalaiset asuntovelalliset hyötyä tilanteesta.

Suomen yleisin asuntolainan viitekorko, 12 kuukauden euribor, laski maanantaina selvästi Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmien vanavedessä. Vuoden euribor putosi 3,86 prosenttiin, kun se vielä perjantaina oli 3,95 prosenttia.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich ennakoi Twitterissä, että 12 kuukauden euriborin lasku todennäköisesti jatkuu tiistaina. Hän kuitenkin sanoo, että toiveet korkojen kääntymisestä pysyvämpään laskuun ovat vielä pahasti ennenaikaisia.

Muutkin suomalaiset asiantuntijat toppuuttelivat odotuksia korkojen pidempiaikaisesta laskusta. OP:n ekonomisti Jari Hännikäinen tviittaa, että markkinat eivät enää hinnoittele 12 kuukauden euriborin nousua.

"Kannattaa nukkua muutama yö ennen kuin huokaisee helpotuksesta”, Hännikäinen kirjoittaa.

Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmat heijastuivat myös raaka-ainemarkkinoille. Brent-laadun raakaöljyn hinta kävi maanantaina alle alle 80 dollarissa barrelilta ensi kertaa sitten helmikuun alun. Iltapäivällä hinta oli toipunut noin 82 dollariin mutta oli silti yhä noin dollarin verran laskussa.

Ruotsin finanssivalvoja tapaa pankkeja ja eläkeyhtiöitä

Ruotsissa maan finanssivalvoja kutsuu pankkeja ja eläkeyhtiöitä keskusteluihin Yhdysvaltojen pankkisektorin ongelmien vuoksi.

Finansinspektionen sanoi pitävänsä maanantaina tapaamisen ison eläkeyhtiön Alectan ja muiden yhtiöiden kanssa. Tapaamisessa oli määrä keskustella muun muassa sijoituksista, joita yhtiöt ovat tehneet yhdysvaltalaisiin pankkeihin.

Alecta arvioi menettäneensä 12 miljardia kruunua eli hieman yli miljardi euroa Silicon Valley Bankin ja Signature Bankin kaatumisessa.

Kaatuneen SVB-pankin Britannian-haara myytiin yhdellä punnalla

Britanniassa suurpankki HSBC on ostanut kaatuneen Silicon Valley Bankin brittiläisen tytäryhtiön nimellisellä yhden punnan hinnalla.

Brittihallitus ja HSBC kertoivat sopimuksesta maanantaina. SBV:n Britannian-tytäryhtiön myyntiä olivat kätilöimässä Britannian valtiovarainministeriö ja keskuspankki.

Valtiovarainministeri Jeremy Huntin mukaan kaikki asiakkaiden talletukset ovat turvassa eikä kaupan toteuttamisessa käytetty veronmaksajien rahoja. Hunt oli varoittanut sunnuntaina vakavista riskeistä brittiläisille teknologia-alan ja biotieteiden yrityksille, jotka ovat olleet SVB:n asiakkaita.

Päivitys 13.3.2023 kello 17.46: Täydennetty juttuun tietoja pörssin liikkeistä maanantaipäivän aikana ja lisätty tietoja Euroopan reaktioista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut