Sähkön hinta nousi kaikkien aikojen ennätykseen viime vuoden lopulla

Bensiini halpeni, mutta diesel jämähti kalliimmalle tasolle.

9.3. 17:21

Suomalaisten sähkökulut nousivat uuteen ennätykseen viime vuoden viimeisellä neljänneksellä, kertoo Tilastokeskus katsauksessaan energian hintoihin. Sähkön kokonaishinta oli keskimäärin 20–34 senttiä kilowattitunnilta, kun mukaan lasketaan verot ja siirtomaksut.

Nousua oli edelliseen neljännekseen verrattuna 23–26 prosenttia ja vuoden takaiseen verrattuna 41–49 prosenttia. Hintaerot olivat suuria, riippuen muun muassa sähkösopimuksen tyypistä ja solmimisajankohdasta. Tammikuussa hinta kääntyi laskuun pörssihintojen laskun myötä.

Polttonesteistä bensiini oli vuoden lopulla noin kymmenen prosenttia kalliimpaa kuin loppuvuonna 2021. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna hinnat olivat kuitenkin 7–8 prosenttia alempia ja vuoden loppuun mennessä ne palasivat Venäjän hyökkäyssotaa edeltäneelle tasolle. Tammikuun puolella hinta lähti uudelleen lievään nousuun.

Diesel maksoi loppuvuonna 29 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Kesän ennätystasolta tultiin alas lähes viidennes, mutta myös diesel on lähtenyt tammikuussa uudelleen nousuun.

Kevyen polttoöljyn hinta nousi 52 prosenttia viimeisellä neljänneksellä verrattuna vuoden takaiseen. Lokakuussa hinta kävi 1,93 eurossa litralta, mutta laski joulukuussa 1,44 euroon. Hinta oli reilun viidenneksen kalliimpaa kuin ennen sodan alkua.

Kotimaiset polttoaineet kallistuivat vähiten

Kivihiilen hinnassa nähtiin huippu heinäkuussa, kun se EU:n asettaman venäläisen kivihiilen tuontikiellon myötä maksoi liki 70 euroa megawattitunnilta. Vuoden lopulla megawattitunnin keskihinta oli 44 euroa, kun se vuotta aiemmin oli ollut 21 euroa.

Kotimaisten polttoaineiden, eli metsähakkeen ja turpeen, hinnat nousivat maltillisemmin kuin fossiilisten polttoaineiden hinnat. Metsähake maksoi 27 euroa megawattitunnilta viimeisellä neljänneksellä, kun hinta vuotta aiemmin oli 24 euroa. Jyrsinturpeesta maksettiin 13,60 euroa megawattitunnilta, mikä oli reilun kymmeneksen korkeampi kuin alkuvuoden keskihinta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut