Ahtaajien lakko päättyy: AKT ja Satamaoperaattorit pääsivät sopimukseen

AKT ja Satamaoperaattorit ovat päässeet yksimielisyyteen ahtausalan työehtosopimuksesta. Kaksi viikkoa kestänyt lakko päättyy.

Kaksi viikkoa jatkunut ahtaajien lakko on hiljentänyt satamat. Keskiviikkona työriitaan saatiin neuvottelutulos. Kuva on otettu Vuosaaren satamassa Helsingissä 20. helmikuuta 2023.

1.3. 16:49 | Päivitetty 1.3. 19:46

Aamulehti

Ahtausalan työriidan osapuolet ovat päässeet neuvottelutulokseen työehtosopimuksesta. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT kertoi tiedotteella keskiviikkoiltana, että sen kaksi viikkoa kestänyt työtaistelu ahtausalalla päättyy, ja neuvottelutulos hyväksyttiin yksimielisesti.

Työehtosopimuksen pituus on 25 kuukautta, ja se päättyy vuonna 2025. Sopimuskauden aikana palkkoja korotetaan 6,3 prosenttia. Lisäksi 10. maaliskuuta maksetaan 1 100 euron myöhentämiskorvaus. Osa-aikaisille työntekijöille erä maksetaan suhteessa työaikaan. Lisäksi osapuolet sopivat 10 tunnin työaikamuodon paikallisesta sopimisesta ja yölaiva-ahtausta koskevasta työryhmästä.

Neuvottelutuloksesta kerrottiin keskiviikkona iltapäivällä, minkä jälkeen Satamaoperaattorit ry:n ja AKT:n mukaan osapuolten hallinnot käsittelivät asiaa kello 19 alkaen.

Ahtaajien lakko on nyt kestänyt tasan kaksi viikkoa. Lakko on hiljentänyt satamat ja siten pysäyttänyt suuren osan Suomen tavaraviennistä ja -tuonnista.

AKT on hylännyt kaksi sovittelija Leo Suomaan tekemää sovintoehdotusta. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt sovintoehdotukset.

Ensimmäistä, 14. helmikuuta annettua sovintoehdotusta AKT piti puheenjohtaja Kokon mukaan sekä tekstien että palkankorotusten osalta riittämättöminä. Toisen, 19. helmikuuta annetun ehdotuksen AKT hylkäsi, koska palkankorotusehdotus oli Kokon mukaan minimaalinen. ”Sovittelijan ehdotuksessa ei prosenteissa päästy edes teknologiateollisuudessa jo aiemmin neuvotellulle tasolle”, kertoi AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko aiemmin Twitterissä.

AKT on sanonut tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut