Kysely: Yli 200 000 asiakkaalla on yli 20 senttiä maksava määräaikainen sähkösopimus

Isolla joukolla määräaikaisen sopimuksen tehneistä sähkö maksaa alle 10 senttiä kilowattitunti.

Sähkölinja Kangasalla Kangasalan aseman ja Ruutanan välissä Porrasjärven lähellä.

28.2. 21:17

STT

Yli 30 sentin hintaisia määräaikaisia sähkösopimuksia on käytössä vajaat 60 000 eli noin kolme prosenttia kaikista määräaikaisista sopimuksista, Energiateollisuuden kysely paljastaa. 20–30 senttiä kilowattitunnilta maksavia määräaikaisia sopimuksia on puolestaan noin 150 000 asiakkaalla.

Samaan aikaan jopa kahdella kolmasosalla eli yli 1,2 miljoonalla määräaikaisessa sähkösopimuksessa kiinni olevalla asiakkaalla sähkön hinta on alle kymmenen senttiä kilowattitunti. Valtava määrä ihmisiä on siis hyötynyt ennen viime vuoden energiakriisiä solmituista edullisista sopimuksista.

10–20 sentin hintaluokassa on parisenkymmentä prosenttia määräaikaisista sopimuksista. Hinnat eivät sisällä sähkönsiirtoa ja sähköveroa.

Lue lisää: Otimme viime vuonna 10 sentin sähkösopimuksen kahdeksi vuodeksi – Oliko se järkevää? Yksinkertainen laskutoimitus antaa vastauksen

Saman kyselyn mukaan noin puolet kaikista tällä hetkellä voimassa olevista sähkönmyyntisopimuksista on määräaikaisia. Tilanne on muuttunut vähän yli vuodessa vain hieman, sillä vuoden 2021 lopussa määräaikaisten sopimusten osuus oli Energiaviraston mukaan 54 prosenttia.

Energiateollisuuden helmikuussa tekemään kyselyyn vastasi 32 sähkönmyyjää. Niiden asiakasmäärä vastaa lähes 80:tä prosenttia koko maan noin 3,7 miljoonasta asiakkaasta. Kyselyä voi Energiateollisuuden mielestä pitää hyvin edustavana koko maan tilanteesta.

Ylivoimainen enemmistö sopimuksista kaksivuotisia

Nyt tehdyn kyselyn perusteella hyvin kalliissa sähkösopimuksissa on kiinni vähemmän ihmisiä kuin aiemmin julkisuudessa olleista laskelmista pääteltiin.

Mikäli poliitikot haluavat vielä antaa uusia tukia tai helpotuksia hyvin kalliissa sopimuksissa kiinni oleville, tarvitaan syvemmälle menevää tiedonhankintaa, jotta apu menisi sinne, missä sitä todella tarvitaan, Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoi tiistaina.

Ylivoimainen enemmistö määräaikaisista sopimuksista on noin kaksivuotisia. Sitä lyhyempien osuus on tällä hetkellä vain noin 4,5 prosenttia.

Pörssisähkö ei ole kivunnut kansantuotteeksi

Pörssisähkön suosio on noussut merkittävästi, mutta kansantuotteeksi asti se ei ole Salomaan mukaan kivunnut. Energiateollisuuden alustava arvio on, että pörssisähköä käyttäisi tällä hetkellä mahdollisesti noin 15 prosenttia suomalaisista. Vuoden 2021 lopussa pörssisähkösopimus oli noin kymmenellä prosentilla suomalaisista.

Pörssisähkösopimuksen keskimääräinen hinta on ollut varsinkin tammi–helmikuussa syksyllä tai talvella tehtyjä määräaikaisia sopimuksia edullisempi ja näyttää siltä myös lähitulevaisuudessa.

Perinteisessä toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hintaa tarkistetaan muutamia kertoja vuodessa. Niiden hinnat ovat markkinoiden rauhoituttua laskusuunnassa, vaikka talvella sellaisessa kiinni ollut joutui maksamaan sähköstään enemmän kuin määräaikaisen sopimuksen samaan aikaan ottanut.

”Energia-alalta muistutettiin loppukesällä ja syksyllä monesti sopimustyyppien eroista. Hintariskit ja huoli sähkön riittävyydestä hallitsivat kuitenkin keskustelua, ja tämä vaikutti ihmisten valintoihin”, Salomaa sanoi tiedotteessa.

Energiateollisuuden mukaan tehtyjä sopimuksia on kunnioitettava. Mikäli sopimuksiin aiotaan puuttua lainsäädännön keinoin, täytyy kärsivälle osapuolelle antaa asiasta täysi korvaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut