Uudella Nokialla on kaksi ydintehtävää Tampereella – tällainen on logonsakin muuttanut yhtiö: ”Joku saattaa edelleen kysyä, teettekö vielä puhelimia”

Nokia on ponnistanut kännykkäajoista uusiin suuntiin. Nyt Tampereen yksikön ydintehtäviä ovat järjestelmäpiirien ja yritysverkkojen kehitys. Niiden molempien kotipesä on Tampereella.

Nokia vaihtoi viime viikolla logoaan. Uusi logo paljastettiin Espanjan Barcelonassa 26. helmikuuta.

1.3. 5:00 | Päivitetty 1.3. 10:32

Aamulehti

”Pirkanmaalaiset juuret pysyvät kyllä mielessä.” Näin sanoo teknologiayritys Nokian Tampereen yksikön johtaja Petri Ahokas.

Se näkyy myös käytännössä: Nokian yksi keskeisistä toimialoista eli järjestelmäpiirien kehitys on keskittynyt Tampereelle. Yrityksen sisällä Tampereen-yksikköä kutsutaan myös ”home of SoC:iksi” eli järjestelmäpiirien kodiksi, Ahokas kertoo.

SoC-lyhenne tulee sanoista system on a chip, järjestelmä sirussa. Nokian kehittämiä pieniä ja tehokkaita mikropiirejä käytetään matkapuhelinverkoissa. Kehitystä tehdään eniten Tampereella, mutta myös Espoossa ja Oulussa.

Yritys on edennyt pitkälle kännykkäajoistaan. Nokian matkapuhelintoiminta siirtyi Microsoftille vuonna 2014.

”Joku saattaa edelleen kysyä, että teettekö te vielä niitä puhelimia.”

Mitä Nokia tekee Tampereella?

Matkapuhelinverkkoihin tarkoitettujen järjestelmäpiirien kehitystä Ahokas kuvailee maailmanlaajuisesti tärkeäksi. Siksi Nokia on mukana vuonna 2020 aloitetussa Tampereen yliopiston SoC Hub -hankkeessa, joka pyrkii edistämään järjestelmäpiirien suunnittelua ja mikroelektroniikan osaamista Suomessa. EU:n aluekehitysrahasto ja Business Finland rahoittavat hankkeeseen kuuluvia tutkimusprojekteja.

Hankkeen tarkoituksena on luoda Tampereen seudulle alan osaajista koostuva yhteisö. ”Vielä ei puhuta mistään Piilaaksosta, mutta olemme saaneet hyvin tunnistettavuutta kolmen vuoden aikana”, Ahokas kertoo.

Mikä?

Nokia oyj

Suomalainen teknologiayhtiö.

Tekee matkapuhelinverkkoja, verkkoinfrastruktuuria, pilvi- ja verkkopalveluja sekä teknologiaa.

Vuonna 2022 liikevaihto oli 24,9 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 3,1 miljardia euroa.

Yhtiö on kehittynyt Tampereella vuonna 1865 perustetusta kumialan, puunjalostuksen ja kaapelialan yhtiöstä.

Hervannan kampukselle yhteistyössä Nokian kanssa rakennetussa testiverkossa on kokeiltu uutta verkkoteknologiaa. Testiverkkoa voidaan käyttää esimerkiksi opetuksessa ja tutkimuksessa.

”Uusia asioita, kuten itse ohjautuvia autoja, voidaan kokeilla villisti ja vapaasti testiverkkoa hyödyntäen.”

Toinen Nokian ydintehtävistä liittyy verkonhallintaan, jonka kotipaikka on niin ikään Tampereella. Myös alan juuret juontuvat Tampereelle 30 vuoden taakse, kun Nokia alkoi laajemmin kehittää matkapuhelinverkkoja.

Tampereen yksikössä tehdään lisäksi yhteistyötä Nokian kansainvälisen tutkimus- ja tuotekehitysorganisaatio Nokia Bell Labsin kanssa. ”Tässäkin Tampereen yliopisto on suuressa roolissa”, Ahokas sanoo.

Uusi logo kuvaa uutta linjaa

Viime vuosina myös yritysverkkojen kehittämisestä on tullut merkittävä osa Nokian toimintaa, Ahokas jatkaa listaa. Yritysverkko tarkoittaa pienikokoista verkkoa, joita rakennetaan esimerkiksi lentokentille, satamiin ja kaivoksiin.

”Pienten verkkojen on oltava nopeasti asennettavissa ja saatavissa käyttöön, käytännössä nappia painamalla. Nokian työntekijät Tampereella ovat mukana automatisoimassa näiden verkkojen hallintaa.”

Tämän kaltainen yritysasiakasliiketoiminta nousee esiin Nokian sunnuntaina julkaisemasta strategiapäivityksestä. Uutta linjaa viestitään myös uudella logolla.

Nokia-areenalle vaihdettiin uusia logoja maanantaina.

”Haluamme näyttää, että olemme business to business -teknologian edelläkävijöitä ja digitalisaation vauhdittajia.”

Maanantaina uuden logon mukaiset kyltit ripustettiin myös Nokia-areenan julkisivuun. Ahokas näkee areenan yhtenä mahdollisuutena kokeilla uutta teknologiaa tilassa, jossa voi olla 13 000 kävijää.

Lue lisää: Tampereen Nokia-areenan logo vaihtuu jälleen – kyltit jo vaihdossa

Vuosittain 100 uutta työntekijää

Tällä hetkellä Nokian Tampereen-yksikössä on noin 950 työntekijää, ja viime vuosien aikana uusia työntekijöitä on tullut noin 100 lisää vuosittain. Suurin osa heistä työskentelee järjestelmäpiirien kehityksessä ja verkonhallinnassa.

Linkedin-verkostopalvelussa Nokialla on useita työpaikkoja avoinna Tampereella. Tekijöitä tarvitaan vaativiin tutkimus- ja tuotekehitystehtäviin. Miten tehtäviin löytyy päteviä osaajia?

”Noin puolet viime vuosien uusista työntekijöistä on ulkomaalaisia”, Ahokas kertoo. ”Tampereen-yksikössä kansalaisuuksien määrä on noin 40 ja koko Suomessa noin 80.”

Vaikka Nokia on keskittänyt ydintoimintaansa Tampereelle, ei yritys noussut Aamulehden viime marraskuussa tekemässä listauksessa suurimpien yhteisöveron maksajien joukkoon Pirkanmaalla. Esimerkiksi vuonna 2020 Nokia maksoi yhteisöveroa vain 100 euroa.

Tämä johtuu siitä, että yritys on vähentänyt vuosien takaisia tappioitaan verotuksessa, ja ulkomaille maksettuja veroja hyvitetään Suomessa perittävästä verosta. Yrityksen viestinnästä kerrotaan, ettei se arvioi tarkemmin, miten yhteisöveron maksu kehittyy jatkossa.

Täsmennys 1.2.2023 kello 10.30: Lisätty jutun otsikkoon ja ingressiin, että järjestelmäpiirien ja yritysverkkojen kehitys ovat Nokian ydintehtäviä Tampereella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut