Nokia uudistaa strategiaansa ”kuuden pilarin suunnitelmalla” – tällainen on uusi logo

Nokia ottaa käyttöön kuuden pilarin suunnitelman liiketoimintansa kasvattamiseksi ja uudistamiseksi.

Nokia on noussut toimitusjohtaja Pekka Lundmarkin toimitusjohtajakaudella suurista vaikeuksista takaisin huipulle.

26.2. 16:33

Verkkolaitteita valmistava Nokia kiihdyttää uudistumistaan.

Uuden kuuden pilarin suunnitelman keskipisteessä on tavoite kasvattaa markkinaosuutta, koska yhtiö on selvästi paremmassa kunnossa kuin runsaat kaksi vuotta sitten.

”Meidän teknologinen asemamme on vahvistunut merkittävästi. Tämä mahdollistaa sen, että voimme painaa enemmän kaasua, hankkia lisää markkinaosuutta ja laajentaa yritysasiakasliiketoimintaamme”, sanoo toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Hänen mukaansa Nokian markkinaosuus Kiinan ulkopuolella matkapuhelinverkoissa on 25–26 prosenttia ja optisissa verkoissa alle 20 prosenttia.

”Teleoperaattoreiden verkoissa markkinat eivät kasva kovin paljon, mutta me aiomme kasvattaa markkinaosuuttamme uusilla tuotteillamme. Myös geopoliittinen kehitys auttaa meitä.”

Geopoliittisella kehityksellä Lundmark tarkoittaa sitä, että Nokian kiinalaisilla kilpailijoilla on usealla markkina-alueella ongelmia. Monet länsimaiset teleoperaattorit eivät osta niiltä enää laitteita ja ohjelmistoja, koska niitä saatetaan käyttää vakoiluun.

Toisena pilarina on yritysliiketoiminnan kasvattaminen. Viime vuonna sen liikevaihto kasvoi 21 prosenttia kahteen miljardiin euroon. Tämä vastasi kahdeksaa prosenttia Nokian viime vuoden 24,9 miljardin euron liikevaihdosta.

Nokian yritysasiakkaista suurimpia ovat nykyisin satamat, kaivokset ja energiayhtiöt.

”Teollisuudessa automaatio etenee kovaa vauhtia, minkä takia iskemme tähän kasvumahdollisuuteen todella lujaa. Tavoitteena on kasvattaa yritysasiakkaiden liikevaihdon osuus vähintään kaksinumeroiseksi mahdollisimman nopeasti.”

Nokia on runsaan kahden vuoden aikana parantanut etenkin viidennen sukupolven (5g) matkapuhelinverkkotekniikan tuotteita, joiden menestys heijastuu myös muihin liiketoimintaryhmiin.

”Kolmantena pilarina päivitetyssä strategiassamme on teknologisen johtoaseman tavoittelu kaikilla osa-alueilla. Jos tulemme siihen johtopäätökseen, että tämä ei ole mahdollista tietyllä osa-alueella, meidän täytyy miettiä vaihtoehtoja.”

Neljänneksi yhtiö pyrkii kehittämään uusia liiketoimintamalleja, joiden keskipisteessä on ohjelmistojen myyminen palveluina. Aina ei siis tarvita laitteita, vaan ne korvataan yhä useammin pilvipalveluilla.

Viides pilari on patenttien lisensointi, jota Nokia pyrkii lisäämään etenkin autoteollisuudessa ja esineiden internetissä. Nykyisin yhtiö lisensoi patenttejaan pääasiassa matkapuhelimien valmistajille.

Nokia pyrkii Pekka Lundmarkin mukaan kasvattamaan liiketoimintaansa pääosin ilman yritysjärjestelyjä.

kuudentena pilarina on yritysvastuun nostaminen entistä voimakkaammin liiketoiminnan keskipisteeseen.

”Aiomme tehdä vastuullisuudesta kilpailuedun. Tämä tarkoittaa, että otamme kaikessa toiminnassamme huomioon esimerkiksi ympäristönäkökohdat ja tietoturvan. Vihreä siirtymä ja digitalisoituminen tukevat toisiaan erittäin vahvasti.”

Yritysvastuun näkökulmasta huomiota herättää se, että Nokialla on edelleen liki 10 000 työntekijää ihmisoikeuksia polkevassa Kiinassa.

”Kiina on nivoutunut lähes kaikissa arvoketjujen osissa vahvasti maailmantalouteen. Ei ole mahdollista kytkeä Kiinaa irti maailmantaloudesta. Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on sanonut hyvin, että Kiinaa ei voi irtikytkeä, mutta meidän täytyy huolehtia paremmin Kiina-riskeistä ja varmistaa, että emme ole siitä liian riippuvaisia.”

Viime vuosina Nokian liiketoiminta Kiinassa on supistunut, koska keskushallinto on määrännyt teleoperaattoreita suosimaan kotimaisia valmistajia. Kiinan alueen osuus liikevaihdosta oli viime vuonna kuusi prosenttia.

”Vanha logomme yhdistetään edelleen voimakkaasti matkapuhelimiin.”

Uusista kunnianhimoisista tavoitteista huolimatta yhtiö ei muuta arvioitaan liiketoimintansa kehittymisestä. Liikevaihtonsa Nokia arvioi olevan edelleen tänä vuonna 24,9–26,5 miljardia euroa ja kannattavuutta mittaavan liikevoittoprosentin 11,5–14.

”Ykköstavoitteemme on kasvattaa liiketoimintaa ilman yritysjärjestelyjä. Emme kuitenkaan poissulje sitä, että voisimme tehdä pieniä yrityskauppoja, jotka täydentävät meidän teknologista osaamistamme.”

Nokian uusi logo.

Strategiansa lisäksi Nokia uudistaa graafisen ilmeensä.

”Vanha logomme yhdistetään edelleen voimakkaasti matkapuhelimiin. Uudella ulkoasulla haluamme viestittää yhtiön uudistumista.”

Kaksi vuotta sitten Nokia ilmoitti, että se voi joutua vähentämään 5 000–10 000 työntekijää eri puolilla maailmaa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Tähän mennessä työntekijöitä on vähennetty kutakuinkin 3 000.

”Sanoimme myös, että lopullinen vähennystarve riippuu markkinoiden ja meidän liikevaihdon kehittymisestä. Liikevaihto on kasvanut odotuksia paremmin, mikä luonnollisesti vaikuttaa henkilöstöön. Olemme vähentäneet työntekijöitä hallinnosta, mutta lisäämme panostuksia tuotekehitykseen.”

Suomessa yhtiön työntekijöiden määrä on kasvanut aivan hiljattain yli 7 000:een.

”Olemme palkanneet Suomeen kahden vuoden kuluessa 1 200 työntekijää. Viime vuonna henkilöstömäärä kasvoi 700:lla, josta puolet palkkasimme ulkomailta. Ulkomailta palkattavat työntekijät ovat meille elintärkeitä, ja kasvatamme mielellämme työntekijöiden määrää Suomessa jatkossakin, kunhan toimintaympäristö on meille suotuisa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut