Kevan sijoitukset tekivät viime vuonna seitsemän prosenttia tappiota

”Vuosi oli historiallisen huono samanaikaisesti sekä osake- että korkomarkkinoilla.”

Kevan sijoitukset painuivat viime vuonna tappiolle.

17.2. 14:19

STT

Kunta-alan eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta vastaavan Kevan sijoitusten markkina-arvoinen kokonaistuotto oli viime vuonna –7,0 prosenttia eli –4,6 miljardia euroa.

Kevan sijoitusomaisuuden markkina-arvo oli vuoden lopussa yhteensä 62,2 miljardia euroa.

Keva kertoo, että parhaan tuloksen tekivät hedgerahastot, jotka tuottivat 6,1 prosenttia. Pääomasijoitukset tuottivat 3,1 prosenttia ja kiinteistösijoitukset 2,7 prosenttia. Tappiota tekivät korkosijoitukset (–11,3 prosenttia) ja noteeratut osakkeet (–11,4 prosenttia).

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan vuosi sitten käynnisti globaalin inflaation, joka johti pitkään jatkuneen keveän rahapolitiikan kauden päättymiseen. Inflaation myötä nousivat myös korot, mikä johti kaikkien varallisuusarvojen laskuun. Tämä näkyi myös Kevan sijoitustuloksessa”, sanoo Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander tiedotteessa.

Sijoitusjohtaja Ari Huotari puolestaan arvioi, että tilanne jatkuu sijoittajalle hankalana.

”Vuosi oli historiallisen huono samanaikaisesti sekä osake- että korkomarkkinoilla. Sijoittajan lohdun aiheet olivat vähissä. En myöskään jaksa uskoa, että tämä myräkkä olisi vielä ohi.”

Huotari kuitenkin muistuttaa, että eläkesijoittajat ovat pitkän aikavälin sijoittajia. Kevan mukaan sen pitkän aikavälin sijoitustuotto on edelleen hyvällä tasolla.

Eläkehakemusten määrä nousi Kevassa

Myös Kevalta haettiin viime vuonna poikkeuksellisen paljon vanhuuseläkettä ja osittaista vanhuuseläkettä. Osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen päätösmäärä kasvoi peräti noin 6 600 päätöksellä eli 154 prosentilla ja vanhuuseläkepäätösten määrä noin 3 300 päätöksellä eli 14 prosentilla.

Syy hakemusmäärän kasvuun löytyy 6,8 prosentin indeksikorotuksesta, joka tehtiin työeläkkeisiin nopean inflaation vuoksi tämän vuoden alussa.

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi vuoden aikana noin 5 300 julkisen alan työntekijää. Määrä on samaa tasoa kuin edellisvuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut