Lakot uhkaavat Suomen junaliikennettä kesken talvilomakauden – maaliskuulle annetut lakkovaroitukset koskisivat veturinkuljettajia ja liikenteenohjaajia

Lakkojen lisäksi RAU aikoo aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 1. maaliskuuta alkaen.

JHL on antanut lakkovaroituksen rautatiealalle.

17.2. 14:16 | Päivitetty 17.2. 15:35

Ammattiliitot Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL sekä Rautatiealan Unioni RAU ovat antaneet lakkovaroitukset rautatiealalle. Liitot tiedottivat varoituksistaan perjantaina.

Molemmat liitot varoittavat rautatiealan lakoista, jotka alkaisivat maanantaina 6. maaliskuuta ja kestäisivät 10. maaliskuuta asti.

RAU:n osalta lakko koskisi rautatieliikenteen veturimiesten työehtosopimuksen alaisia tehtäviä. JHL:n lakko koskisi kaikkia sen rautatiealan työehtosopimuksen soveltamisalan toimintoja.

Lisäksi RAU varoittaa toisesta lakosta 13.–17. maaliskuuta. Tämä lakko koskisi asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä.

”Molemmat lakot pysäyttävät toteutuessaan junaliikenteen”, RAU:n tiedotteessa sanotaan.

VR:n viestinnästä korostettiin STT:lle perjantaina, että nyt ovat kyseessä vasta lakkovaroitukset. VR ilmoittaa esimerkiksi junaliput jo ostaneille asiakkailleen vaihtoehdoista vasta sitten, jos lakkojen toteutuminen varmistuu. VR ei myöskään kommentoinut tässä vaiheessa sitä, pysäyttäisivätkö mahdolliset lakot Suomen koko raideliikenteen.

RAU:n mukaan neuvottelujen osapuolilla on näkemyseroja palkankorotusten tasosta ja rakenteesta sekä työelämän laadullisten tekstikysymysten kehittämisestä.

”Meillä on rautateillä merkittäviä työjärjestelyistä johtuvia työssäjaksamisongelmia, joita ei ole saatu yritysten kanssa paikallisesti sopimalla ratkaistua ja siksi nämä joudutaan tekemään työehtosopimusten kautta”, sanoo RAU:n puheenjohtaja Tero Palomäki tiedotteessa.

Myös JHL haluaa lakolla vauhdittaa käynnissä olevia työehtosopimusneuvotteluja.

Lakkojen lisäksi RAU varoittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aloittamisesta 1. maaliskuuta alkaen.

Kielto kattaa veturimiesten työehtosopimuksen sekä asiakaspalvelua, liikenteenhoitoa ja -ohjausta sekä hallinnollisia ja muita toimistotehtäviä koskevan työehtosopimuksen alaiset työt.

Lakot eivät koske hätätyötä eivätkä tehtäviä, joissa ne vaarantaisivat yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisivat yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut