Varman sijoitusten tuotto painui viime vuonna lähes viisi prosenttia pakkaselle

Eläkkeisiin vuoden alussa tehty indeksikorotus lisäsi eläkehakemusten määriä etenkin loppuvuodesta.

Työeläkevakuutusyhtiö Varman sijoitusten tuotto painui viime vuoden aikana tappiolle.

17.2. 10:28

STT

Työeläkevakuutusyhtiö Varman sijoitusten tuotto painui viime vuoden aikana tappiolle. Varman sijoitusten tuotto oli –4,9 prosenttia.

Sijoitusten arvo viime vuoden lopussa oli 56,2 miljardia euroa, kun se vuotta aiemmin oli 59,0 miljardia euroa.

Varman salkku on sekä maantieteellisesti että omaisuuslajeittain laajasti hajautettu, mikä yhtiön mukaan toi turvaa, kun noteeratut osakkeet laskivat maailmanlaajuisesti.

Varman sijoituksista pääomasijoitukset tuottivat 7,9 prosenttia, kiinteistösijoitukset 5,7 prosenttia ja hedgerahastot 2,3 prosenttia. Tappiota tekivät korkosijoitukset ja osakesijoitukset, joista korkosijoitusten tuotto oli –5,2 prosenttia ja osakesijoitusten tuotto –8,7 prosenttia.

Varma kertoo, että sen vakavaraisuus säilyi vaikeassa markkinassa vahvana koko vuoden. Varman vakavaraisuusaste oli 130,5 prosenttia, ja vakavaraisuuspääoma oli 1,8-kertainen suhteessa vakavaraisuusrajaan.

Osittainen vanhuuseläke kiinnosti

Tämän vuoden alussa eläkkeisiin tehty 6,8 prosentin indeksikorotus lisäsi Varman mukaan eläkehakemusten määriä viime vuoden lopulla. Vuoden lopussa Varmasta sai eläkettä 352 000 henkilöä, mikä on noin 7 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Varman mukaan hakemusten määrä osittaiselle vanhuuseläkkeelle (ove) kasvoi indeksikorotuksesta johtuen lähes 190 prosenttia vuoden 2022 aikana edellisvuoteen verrattuna.

Varman mukaan osittaiselle vanhuuseläkkeelle jäi noin 7 000 Varman asiakasta, joista valtaosa, 65 prosenttia, oli miehiä.

Osittaiselle vanhuuseläkkeelle hakeuduttiin kuitenkin nyt vanhempina kuin aiemmin, sillä suurinta kasvu oli 63-vuotiaiden ikäluokassa. Siksi keskimääräinen ove-eläkkeelle jäävien ikä nousi viidellä kuukaudella ja oli nyt 62 vuotta ja 4 kuukautta.

Ove-eläkettä voi hakea aikaisintaan 61-vuotiaana. Sitä voi nostaa joko 25 tai 50 prosenttia karttuneesta eläkkeestä lopettamatta työntekoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut