OP: Asuntojen hinnat jatkavat laskuaan tänä vuonna

Uusia asuntolainoja nostetaan vähän ja rakentaminen hyytyy.

Asuntojen hinnat jatkavat tänä vuonna laskuaan, ennakoivat OP-Ryhmän ekonomistit. Kuvassa Tampereen Sammonkatua helmikuussa 2023.

15.2. 8:15

STT

Asuntojen hinnat jatkavat tänä vuonna laskuaan, ennakoivat OP-Ryhmän ekonomistit. OP arvioi asuntomarkkinakatsauksessaan, että hinnat laskevat tänä vuonna keskimäärin 4–6 prosenttia.

Syvin pudotus on odotettavissa tämän vuoden alussa. Kovin laskupaine kohdistuu pääkaupunkiseutuun. Ensi vuonna on luvassa vain pientä nousua, kun korkojen nousu tasaantuu.

Asuntolainojen korot ovat yleisen korkotason nousun myötä olleet rivakassa nousussa, mutta OP arvioi, että kovin nousu alkaa olla jo takanapäin. Se on näkynyt myös asuntolainojen nostomäärissä, jotka jäivät poikkeuksellisen vähäisiksi loppuvuonna. 12 kuukauden euribor on vastikään noussut yli 3,5 prosenttiin. Kotitalouksien korkomenot nousevat selvästi, muta eivät yllä euroajan huippulukuihin, jotka nähtiin finanssikriisin aikaan.

OP ennakoi, että tänä vuonna supistuu myös asuntojen rakentaminen, kun kysyntä heikkenee. Myymättömien uusien asuntojen varasto on noussut tuntuvasti viime vuoden puolivälistä alkaen. Tänä vuonna rakentaminen vähenee OP:n arvion mukaan viisi prosenttia.

Asuntomarkkinoita painavat korkeiden korkojen lisäksi myös kuluttajien poikkeuksellisen heikko luottamus. Asuntojen ostoaikeet näyttävät kuitenkin viime aikoina elpyneen hieman syvimmästä kuopastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut