Uhkaako Tampereen keskustaa ja Pispalaa pian jätekaaos? Näin lakko vaikuttaa: yhdessä Pirkanmaan kunnassa jätekuljetukset pysähtyvät viikoksi

AKT:n lakko vaikuttaa Pirkanmaalla merkittävällä tavalla myös jätehuoltoon. Muoviroskia suositellaan säilyttämään kotona, jos keräyspisteet pursuilevat. Postikin voi olla jumissa jopa viikon.

AKT:n lakko näkyy muun muassa kierrätyspisteillä sekä seka- ja biojätteen kuljetuksissa. Esimerkiksi osa Rinki-ekopisteiden keräysastioista saattaa täyttyä, kun astiat jäävät tyhjentämättä. Kuvan Rinki-ekopiste sijaitsee Tampereella Pispalan valtatiellä. Keskiviikkona astioissa oli vielä tilaa.

15.2. 17:42

Aamulehti

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n työtaistelutoimet alkoivat keskiviikkona sen jälkeen, kun liitto hylkäsi tiistai-iltana sovittelijan antaman sovintoehdotuksen. Valtakunnansovittelijan toimiston mukaan työriidan sovittelua yritetään jatkaa lähipäivinä.

Lakolla on vaikutuksia suomalaisten arkeen, sillä työtaistelutoimet satamissa ja kuljetuksissa vaikuttavat esimerkiksi jätehuoltoon ja paketti- ja kirjekuljetuksiin sekä mahdollisesti myös ruokakauppojen valikoimaan.

Lue lisää: Kaikki AKT:n lakot ovat käynnissä satamissa ja kuljetuksissa

Mikä?

AKT:n lakko

Ahtausalan lakko on voimassa 15.2. kello 6 alkaen toistaiseksi. Ahtausalan ylityökielto on ollut voimassa helmikuun alusta alkaen.

Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealan lakko on voimassa 15.2. kello 00 alkaen 21.2. klo 24 asti.

Terminaalitoiminta-alan lakko on voimassa 15.2. kello 6 alkaen 22.2. kello 6 asti.

Kuorma-autoalan lakko laajenee koskemaan Heli Oulu oy:tä ja Heli Rovaniemi oy:tä torstaina 16.2. kello 00 ja päättyy 21.2. kello 24.

Terminaalitoimintaa koskeva lakko laajenee Lehtonen logistiikka oy:llä 16.2. kello 6 ja lakko päättyy 22.2. kello 6.

AKT antoi tiistaina myös uusia lakkovaroituksia 1. maaliskuuta alkaen. Toteutuessaan kuorma-autoalan, huoltokorjaamoiden ja säiliöautoalan, linja-autohenkilökunnan ja öljytuotealan lakko alkaa 1.3. Myös terminaalitoimintaa koskevan lakon on suunniteltu alkavan 1.3.

Lähde: AKT

Tarkkana jätteiden kanssa

Ensi viikon tiistaihin asti kestävä lakko näkyy myös kierrätyspisteillä sekä sekajätteen kuljetuksissa. Pirkanmaan Jätehuollon 19:stä jätteenkuljetuksia hoitavasta yrityksestä kaksi, Lassila ja Tikanoja sekä Remeo oy, kuuluvat lakon piiriin.

Pirkanmaan jätehuollon tekninen päällikkö Timo Varsala sanoo, että lakon aikana kaikista jätekuljetuksista jää ajamatta yhteensä noin 15–20 prosenttia eli jopa viidennes.

Vaikutuksia on Tampereen keskustan, Hervannan, Kaukajärven, Pispalan sekä Nokian ja Ylöjärven jätekuljetuksiin. Varsala sanoo, että suurimmat ongelmat jätteiden kuljetusten osalta tulevat olemaan Tampereen keskusta-alueella sekä Pispalassa.

Varsala toivoo, että erityisesti tiheästi asutuilla alueilla ihmiset kiinnittäisivät huomiota jätteen määrään. Esimerkiksi ruokahävikkiä vähentämällä ja pakkausmateriaaleja lajittelemalla ja kotona säilyttämällä on mahdollista välttää tilanne, jossa jäteastiat pursuisivat yli nopeastikin.

Valkeakoskella jätehuollosta vastaava Kiertokapula tiedottaa, että kotitalouksien seka- ja biojätteen kuljetukset pysähtyvät viikoksi. Koulujen, päiväkotien, hoitolaitosten ja palvelutalojen jätehuolto pyritään kuitenkin turvaamaan.

Vaikuttaa myös kierrätyspisteisiin

Myös osa Rinki-ekopisteiden keräysastioista saattaa täyttyä, kun astiat jäävät tyhjentämättä. Rinki-ekopisteitä on Suomessa yhteensä 1 850. Näistä 104 sijaitsee Pirkanmaalla.

Rinki-ekopisteen operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori kertoo, että kartongin, lasin ja metallin osalta keräystilanne on Pirkanmaalla lakosta huolimatta hyvä. Suurimmat vaikeudet voidaan nähdä muovin keräyksessä.

Vaikka keräys toimii kohtuullisesti, Tammivuori kannustaa ihmisiä olemaan jättämättä pakkausjätteitään keräilyastian ulkopuolelle. Hän sanoo, että jos keräysastia on täynnä, ainakin osa kierrätysmateriaaleista olisi hyvä pitää kotona lakon päättymiseen asti.

”Keräyspisteillemme kertyy 200 grammaa jätettä jokaista alueen asukasta kohden vuorokaudessa. Se on aivan valtava määrä erityisesti niillä alueilla, joissa on paljon asukkaita. Jos siis keräysastiaan ei mahdu, olisi toivottavaa pitää niitä kotona, sillä se helpottaa tilannetta”.

Postin paketit ja kirjeet jumissa

Lisäksi Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ilmoitti tiistaina tukevansa AKT:n lakkoa tukitoimilla, jotka koskevat kuorma-autojen ja perävaunujen lastaamista ja purkamista. Tukilakko koskee useita Postin kuljetustoimintoja 21. helmikuuta asti.

Posti arvioi, että pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy useista päivistä yli viikkoon. Viivästykset näkyvät kirjeissä pidempään kuin paketeissa.

Posti arvioi, että lakon vaikutukset näkyvät pidempään suurissa kaupungeissa.

Kaupoissa vaikutus vähäinen

Kesko ja S-ryhmä arvioivat keskiviikkona, että lakon vaikutus jäänee kuluttajalle kuitenkin vähäiseksi. S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoi, että erityisesti loppuviikon osalta valikoima on normaalin kaltainen.

Lakosta huolimatta tilannetta tukevat oman keskusvaraston toimitusten lisäksi muiden tavarantoimittajien tekemät omat järjestelyt, joilla myymälöiden kysyntään pystytään vastaamaan.

Mahdollisia tuotepuutteita nähdään S-ryhmän myymälöissä aikaisintaan ensi viikolla. Päällysaho sanoo, että tällöin puhutaan kuitenkin yksittäisistä tuotteista, jolle löytyy korvaava vaihtoehto.

Keskon päivittäistavarakaupan logistiikkajohtaja Jyrki Tomminen kertoo, että vaikka kuljetusalan lakon vaikutukset jäänevät pieneksi, satamalakon pitkittyessä tuotepuutoksia voidaan nähdä yksittäisissä tuontituotteissa. Vaikutukset näkyvät aikaisintaan ensi viikolla.

Tomminen kertoo, että K-ryhmän kaupoissa myytävästä ruoasta noin 20 prosenttia on tuontituotteita. Näitä ovat esimerkiksi osa hedelmistä ja vihanneksista, mutta tuontituotteita on myös osassa muita tuoteryhmiä. Tomminen sanoo, että mikäli tuotepuutteita esiintyy, korvaava tuote löytyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut