Tältä näytti Lielahden Prismassa, joka sulki ovensa poikkeuksellisesti keskellä päivää – Tällaiset ovat lakkovahtien vaatimukset: ”Monelle se on pieni raha, mutta meille iso”

Lakon vuoksi moni Pirkanmaan iso marketti on rajoitetusti auki. Lielahden Prismassa sulkeutui jo kello 12. Pirkkalan Citymarket sulkee ovensa torstain ja perjantain väliseksi yöksi. Vierailimme kaupoissa, joiden edustalla lakkovahdeilla oli selkeä vaatimus.

Palvelualojen ammattiliiton Pamin lakkovahdit Tiina Koivumäki (vas.), Marija Polanc ja Minna-Liisa Jalonen päivystivät torstaiaamuna Lielahden Prisman edustalla Tampereella. Heidän mukaansa on tärkeää, että myöskään asiakkaat eivät kävisi kaupassa.

9.2. 14:03

Aamulehti

Oletteko menossa ostoksille lakon alaiseen kauppaan, lakkovahti Minna-Liisa Jalonen kysyy tomerana Lielahden Prisman oven edessä kello kymmenen aamulla. Tunnelma reilun kymmenen oven edessä partioivan lakkoilijan keskuudessa on tarmokas kylmästä viimasta huolimatta. Kaupassa töissä olevat lakkoilijat haluavat lisää palkkaa.

Noin 160:tä Keskon ja S-ryhmän kauppaa koskeva lakko alkoi torstaiaamuna kello 5 ja jatkuu lauantaihin 11. helmikuuta aamuviiteen saakka. Pamin mukaan lakkoa koskevissa kaupoissa työskentelee koko Suomessa noin 16 000 työntekijää. Pirkanmaalla kaupan alan lakkoon kuuluu vajaa tuhat työntekijää.

Lielahden Prismassa aamukymmenen jälkeen kaupan sisällä oli hiljaista, käytössä oli kaksi kassaa. Henkilökuntaa oli kuitenkin paikalla hyllyttämässä tuotteita, mutta esimerkiksi kevytmaitohylly ammotti tyhjänä. Vessapaperia löytyi edelleen.

Ovatko lakkorivit pitäneet, Prisman työntekijä Minna-Liisa Jalonen?

”En ole yhtään työkaveria nähnyt sujahtavan ohi. Ajat on ankeat kaikille ja osa liittoon kuulumattomista ei pysty ottamaan näitä päiviä omasta pussistaan. Pieni ymmärrys, mutta tämän paikan pitäisi olla kokonaan kiinni.”

Osa Prismoista on sulkenut ovensa koko lakon ajaksi. Yleensä ympäri vuorokauden auki oleva Lielahden Prisma on lakon ajan avoinna rajoitetusti, torstaina kauppa meni kiinni kello 12.

56-vuotias Jalonen on ollut aiemmin kerran tukilakossa. Nyt syy lakkoiluun on omasta työstä saatava palkka. ”Toivotaan, että liksaa tulee lisää. Eihän se ole kuin 200 euroa lisää kuussa. Monelle se on pieni raha, mutta meille iso.”

Palvelualojen ammattiliitto Pam on vaatinut nyt jumissa olevissa työehtoneuvotteluissa noin 200 euron korotusta työntekijöiden palkkoihin inflaation takia. Vuonna 2021 kaupan kassalla työskentelevän henkilön keskimääräinen kuukausipalkka oli 2 379 euroa.

Mikä?

Nämä kaupat ovat lakon piirissä

Lakko alkoi torstaina 9. helmikuuta aamuviideltä. Sen on tarkoitus päättyä lauantaina 11. helmikuuta aamuviideltä.

Lakon piirissä on noin 16 000 työntekijää, noin 160 Keskon ja S-ryhmän markettia sekä Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleja.

K-Citymarket Pirkkala on kiinni torstaina ja perjantain välisen yön kello 22–7. K-Citymarket Turtola on auki torstaina ja perjantaina kello 10–20. K-Citymarket Nokia on auki torstaina ja perjantaina kello 10–20. K-Citymarket Linnainmaa on auki torstain ja perjantain kello 10–20. K-Citymarket Lielahti on auki normaalisti.

Ideaparkin Prisma on torstaina ja perjantaina auki kello 8–12. Lielahden Prisma on torstaina auki kello 00–12 ja perjantaina kello 8–12.

Lakko jatkuu viikolla seitsemän, ellei neuvotteluissa päästä sopuun. Silloin lakko koskee 415 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.

Lielahden Prisma kertoi myymälässä olevalla lapulla kaupan menevän kiinni kello 12 torstaipäivänä.

Kauppias: Ei tunnu tasapuoliselta

Hieman etelämpänä Pyhäjärven toisella puolella Pirkkalan K-Citymarketissa kaupan ovet pysyvät auki iltakymmeneen. Normaalisti ympäri vuorokauden auki oleva Citymarket sulkee ovensa lakon takia poikkeuksellisesti torstain ja perjantain väliseksi yöksi.

Kauppias Petri Putilan mukaan asiakkaita pyritään palvelemaan lakosta huolimatta mahdollisimman normaalisti. Esimerkiksi palvelutiski pysyy lakon aikana auki, kahvila oli torstaina kiinni. ”Koen epäreiluna, että meidän pitäisi olla kiinni ja muutaman sadan metrin päässä kilpailijat voivat olla auki. Ei se yrittäjänä tasapuoliselta tunnu.” Lidlit eivät kuulu tällä hetkellä lakon piiriin. Myöskään Pirkkalan Prisma ei ole lakkolistalla.

Paikkaavaa vuokratyövoimaa Pirkkalan Citymarketissa ei käytetä lakon aikana. ”Lakossa saa olla tai saa tulla töihin. Ymmärrän, että inflaatio haastaa yrityksiä ja palkansaajia. Toivottavasti yhteisymmärrys löytyy, tuskin kukaan tällaista poikkeusoloa toivoo.”

Putila ei halua ottaa suoraan kantaa työntekijöiden palkkatoiveisiin. ”Kaikki kustannukset nousevat ja mekin olemme kaupassa joutuneet tarkkaan arvioimaan kaikki kustannuserät. Ymmärrän, että kun kustannukset nousevat, niin palkkojen pitää myös nousta.”

Minkälaisen loven lakko tekee kauppiaan kukkaroon? ”En osaa arvioida. Palvelemme niin hyvin kuin pystymme kaksi päivää ja sitten menemme eteenpäin.”

”Ymmärrän hyvin, että lakkovahdit tekevät omaa vaikuttamistyötään. Heillä on siihen oikeus. Kunhan asiakkaiden asiointia ei häiritä.”

Lue lisää: Kaupan alan lakko tuo poikkeuksia markettien aukioloaikoihin – katso tästä viimeisimmät tiedot

Pirkkalan K-Citymarkin kauppias Petri Putila ja Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Penders kävivät keskustelua ensimmäisen lakkopäivän aamuna kaupan edessä. Putilan mukaan lakkovahdit olivat tervetulleita myös kaupan sisälle lämmittelemään.

Nykypalkalla tekee tiukkaa

Myös Pirkkalan Citymarketin edessä päivystävät työntekijät kertovat tavoittelevansa noin 200 euron palkankorotuksia. Jo eläkkeellä oleva, mutta lakkoilijoita tukemaan tullut, Hanne Rouvinen sanoo, että euromääräinen korotus ratkaisee. ”Se on tarpeen. Hinnat ovat nousseet, ruoka, sähkö ja asuminen. Omalla palkalla pitäisi tulla toimeen.”

Rouvinen ja Pirkkalan Citymarketin luottamushenkilö Elli Rouvila toimivat torstaiaamuna lakkovahteina. Vahdit kertovat kauppaan meneville asiakkaille siitä, miksi lakossa ollaan ja miksi työntekijöillä on siihen oikeus. Lisäksi heidän tehtävänsä on katsoa, että lakon alaiset työntekijät eivät tulisi töihin.

Rouvisen mukaan on tärkeää, että työntekijät pysyisivät poissa töistä ja myös asiakkaat huomioisivat lakon. ”Lakon alaiseen kauppaan ei kannattaisi tulla asioimaan”, Rouvinen sanoo.

Rouvilan mukaan kaupan alan tämän hetkisellä palkalla tekee välillä tiukkaa. ”Kun jaamme puolison kanssa puoliksi kustannukset niin menee ihan ok. Mutta jos asuisin yksin tai olisi lapsia, tekisi todella tiukkaa.”

Katso tallenne torstaiaamun lähetyksestä Pirkkalasta:

Penders: Olen pettynyt kauppiaisiin

Pamin Pirkanmaan aluepäällikkö Elisa Pendersin mukaan liiton työntekijät ovat jääneet hyvin lakkoon ja lakkovahtilistat ovat täyttyneet. Hänen mukaansa myös kauppiaiden olisi pitänyt laittaa K-Citymarketit kiinni. ”Tämä on laillinen lakko ja he ovat sen tienneet. Olen tosi pettynyt siihen. Minusta kauppiaiden ja K-Citymarket-ketjujen olisi pitänyt kunnioittaa lakkoa.”

Pendersin mukaan kauppiailta on kuultu lakkoilijoita kohtaan painostusta. ”On kyselty, että halutaanko jäädä lakkoon. Se on painostusta. Kenenkään ei tarvitse kertoa, jääkö lakkoon.”

Pendersin mukaan lakko tarkoittaa sitä, että kukaan ei kyseisessä paikassa tekisi kaupan alan töitä. ”Toivon, että ihmiset tukisivat meitä ja saisimme palkankorotukset. Rikkurit ajattelevat, että he eivät halua tai ansaitse palkankorotuksia.”

”Nyt vähän harjoittelemme ja ensi viikolla sitten pidemmät lakot”, Penders sanoo.

Jos työntekijöiden ja työnantajien neuvottelut eivät tuota tulosta, ensi viikolla lakko laajenee koskemaan Pamin mukaan 415 toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 työntekijää ja esihenkilöä.

Lue lisää: Ensi viikolle kaavailtu lisää lakkoja kauppoihin, varastoihin ja satamiin – Hedelmistä ja vihanneksista voi tulla puutetta

Lakkovahdit jakoivat torstaiaamuna kauppaan ostoksille tulleille lappuja, joissa kerrottiin lakosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut