Ensi viikolle kaavailtu lisää lakkoja kauppoihin, varastoihin ja satamiin – Hedelmistä ja vihanneksista voi tulla puutetta

Jos kaupan alan lakot toteutuvat ensi viikolla, voi mennä viikkoja ennen kuin kauppojen tuotevalikoimat palaavat ennalleen.

Jos työriitaan ei saada sopua tällä viikolla, seuraava kaupan alan lakko koittaisi varastoissa, tukuissa ja logistiikkakeskuksissa jo ensi maanantaina. Tämänviikkoista mittavampi markettilakko taas olisi luvassa 16.–18. helmikuuta.

8.2. 16:50

Jos työriitaan ei saada sopua tällä viikolla, seuraava kaupan alan lakko koittaisi varastoissa, tukuissa ja logistiikkakeskuksissa jo ensi maanantaina. Ensi viikon torstaihin kestävä lakko koskisi 47:ää toimipaikkaa, ja sen piirissä olisi noin 4 000 työntekijää.

Tämänviikkoista mittavampi markettilakko taas olisi luvassa 16.–18. helmikuuta. Lakko koskisi 415:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 26 000 ihmistä. Lakon piirissä olisivat muun muassa kaikki Suomen K-Citymarketit, Prismat ja Lidlit.

Ensi viikon lakoilla voisi Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan olla hieman tämän viikon lakkoja laajempia vaikutuksia.

Logistiikkatoimintoihin kohdistuva lakko vaikuttaisi kauppoihin, koska tuotteiden toimitukset myymälöihin hoidetaan niiden kautta, PTY:n valmiuspäällikkö Lauri Kulonen sanoo. ”Myös ensi viikolla alkavaksi suunnitellulla ahtaajien lakolla voi olla tuontituotteiden osalta vaikutuksia, jotka näkyvät kuluttajille kaupassa. Tuoteryhmistä hedelmiin ja vihanneksiin voi tulla joitain hetkellisiä tuotepuutoksia. Siitäkin huolimatta ruokaa riittää Suomessa.”

Jos kaupan alan lakot toteutuvat ensi viikolla, voi mennä viikkoja ennen kuin kauppojen tuotevalikoimat palaavat ennalleen, Kulonen sanoo. ”Määrällisesti tuotteita saadaan nopeasti sen jälkeen, kun varastotoiminnot toimivat jälleen normaalisti ja myymälöissä on henkilöstöä. Tuotevalikoima ei kuitenkaan ole välttämättä kuluttajalle heti sama.”

Ensi viikolle kaavailtu varastoihin ja tukkuihin kohdistuva lakko vaikuttaisi myös niin sanottuun Foodservice-tukkukauppaan, jonka kautta toimitetaan raaka-aineita muun muassa kuntien ja hyvinvointialueiden ruokapalveluihin eli sairaaloihin, tehostetun palveluasumisen yksiköihin, päiväkoteihin sekä kouluihin.

Jos logistiikkatoimintoihin kohdistuvat lakot toteutuvat, on PTY:n mukaan vaarana, etteivät tukkukaupan asiakkaat saa aterioiden raaka-aineita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut