Isot kerrostaloasunnot halpenivat Tampereella roimasti – Asuntokauppojen määrät vähentyneet

Asunnot halpenivat ja kauppa­määrät hupenivat loppuvuonna koko maassa.

Tampereen keskustassa (33100) vanhojen kerrostalokolmioiden neliöhinta on Tilastokeskuksen mukaan pudonnut vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä 4083 euroon. Kesä-syyskuussa neliöhinta oli 4 938 euroa.

31.1. 11:03

Asuntojen hinnat laskivat Tampereella viime vuoden lopulla selvästi. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat olivat loka-joulukuussa jo alle vuodentakaisen tason. Laskua viime vuoteen oli -2,2 prosenttia ja kesä-syyskuusta -2,5 prosenttia.

Käänne selvään laskusuuntaan tapahtui Tampereella jo edellisellä neljänneksellä eli kesä-syyskuussa.

Loka-joulukuussa lasku on ollut jyrkintä isojen kerrostaloasuntojen hinnoissa. Kolmioiden hinnat ovat laskeneet -4,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna ja kaksioiden -3,1 prosenttia.

Rivitaloasuntojenkin hinnat ovat laskeneet kesä-syyskuuhun verrattuna -1,7 prosenttia, mutta ne ovat edelleen 2,1 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten.

Myös asuntokauppojen määrät ovat laskeneet Tampereella. Kun vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä kaupungissa tehtiin 1 514 vanhojen osakeasuntojen kauppaa, vuoden 2022 lopussa kauppoja tehtiin 790. Vuoden 2022 viimeisen neljänneksen luku on selvästi alhaisin koronapandemian alkamisen jälkeen.

Asuntokauppojen määrä perustuu Tilastokeskuksen varainsiirtoverotietoihin.

Hinnoissa käänne koko maassa

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat joulukuussa koko maassa 2,5 prosenttia viime vuodesta ja 0,2 prosenttia marraskuusta.

Loka–joulukuussa hinnat laskivat koko maassa kolme prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Koko viime vuodelta hinnat olivat vielä loivassa nousussa.

Hinnat olivat loppuvuonna laskussa erityisesti suurissa kaupungeissa, joissa vanhat osakeasunnot halpenivat joulukuussa 3,5 prosenttia vuoden takaisesta. Muualla maassa hinnat hupenivat 0,4 prosenttia.

Suurista kaupungeista hinnat laskivat joulukuussa eniten Helsingissä, 5,7 prosenttia, ja Vantaalla, 3,1 prosenttia. Oulussa hinnat taas nousivat 3,7 prosenttia.

Pienempien kerrostaloasuntojen hinnat laskivat Tilastokeskuksen mukaan eniten, mutta myös suurten asuntojen hinnat kääntyivät laskuun.

Asuntokauppa hiljentynyt

Asuntokauppa myös hiljeni huomattavasti. Joulukuussa kiinteistönvälittäjien kautta myytiin 38 prosenttia vähemmän asuntoja kuin vuotta aiemmin. Loka–joulukuussa myynti supistui 35 prosenttia.

Uusien asuntojen kauppamäärät romahtivat vuoden lopulla. Loka–joulukuussa uusien asuntojen kauppoja tehtiin 60 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuntojen hintojen laskun ja myynnin hiljenemisen taustalla on yleisten elinkustannusten, energian hinnan ja viitekorkojen voimakas nousu. Esimerkiksi suomalaisten yleisin asuntolainojen viitekorko vuoden euribor on noussut jo yli 3,3 prosenttiin.

”Asuntonäytöt alkavat taas kiinnostaa, kunhan korkojen kiito ja inflaatio tulkitaan taittuneeksi.”

Asuntorahoittaja Hypon ekonomisti Juho Keskinen toteaa tiedotteessa, että korkojen ja kulujen lisäksi hintoja painaa uusien asuntojen runsas määrä. Hän uskoo, että asuntokaupassa kysyntä on patoutumassa.

”Moni lykkääkin nyt ostopäätöstään, vaikka tarve asunnonvaihdolle olisi jo olemassa. Asuntonäytöt alkavat taas kiinnostaa, kunhan korkojen kiito ja inflaatio tulkitaan taittuneeksi myöhemmin tänä vuonna”, Keskinen arvioi Hypon lähettämässä kommentissa.

Keskinen huomauttaa, että asuntosijoittajien rooli markkinoilla on muuttunut. Moni luopuu nyt sijoituksistaan, mikä laskee hintoja.

”Sijoittajien siirryttyä ostajista myyjiksi on oman kodin etsijöiden neuvotteluasema kiistatta parantunut, ja pieneen kotiin pääseekin nyt käsiksi aiempaa helpommin ja huokeammin.”

Moni asunnon omistaja saattaa pelätä nyt kahden asunnon loukkua, kun myyntimäärät laskevat ja myyntiajat pitenevät, mutta hiljenevä markkina voi myös tuoda lisää joustovaraa.

”Ostajalla on aiempaa parempi mahdollisuus myös suojata itsensä kahden asunnon loukulta tekemällä ostotarjouksensa ehdollisena. Markkinatilanne tavallaan kasvattaa loukun riskiä mutta mahdollistaa samalla myös siltä suojautumisen, kun kiire ostotarjouksen tekemisessä on poistunut”, Keskinen arvioi.

Hintojen lasku jatkuu

Asuntojen hintojen odotetaan laskevan myös tänä vuonna.

Esimerkiksi Suomen suurin asuntolainoittaja OP-ryhmä ennakoi joulukuun puolivälissä julkaistussa ennusteessaan, että asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna keskimäärin 4–6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulle pankki ennakoi ensi vuodeksi 5–7 prosentin laskua.

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella hintojen laskuksi arvioidaan keskimäärin 3,5–5,5 prosenttia.

Asuntomarkkinoilta saatiin myös orastavaan nousuun viittaavia viestejä tiistaina.

Suomen Kiinteistövälittäjien (SKVL) jäsenkyselyn mukaan asuntokauppa on lähtenyt alkuvuodesta nousuun viime vuoden lopun hiljaiselon jälkeen.

Suomessa noin kolmasosa välittäjien jäsenkyselyyn vastanneista raportoi kasvua kerrostaloasuntojen, rivitaloasuntojen ja omakoti- sekä paritalojen kauppamäärissä. Yli puolet vastaajista kertoi ostajien yhteydenottojen määrän kasvaneen.

Toteutuneissa kauppahinnoissa on SKVL:n mukaan ennustetusti nähty lievää laskua, mutta ei romahdusta. SKVL:n jäsenkysely tehtiin tammikuun viimeisellä viikolla.

Tilastokeskuksen tuoreimman luottamustutkimuksen mukaan kuluttajien luottamus nousi mutta oli yhä yleisesti ottaen heikkoa tammikuussa. Asunnon ostoaikeita oli kuitenkin tavallista enemmän. Asunnon ostoa tai talon rakentamista vuoden sisään harkitsi 14 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut