Suuren teollisuus­yrityksen työntekijät valmistautuvat lakkoon täyttä häkää Pirkanmaallakin – luottamus­henkilö ja työnantaja kommentoivat mahdollisen lakon vaikutuksia

Teollisuusliitto ja YTN ovat antoivat tiistaina lakkovaroituksia. Sovittelu Teknologiateollisuuden työnantajien ja Teollisuusliiton välillä käynnistyi keskiviikkona. Sandvikin Tampereen toimipisteissä lakkovahtilistojen laatiminen on kovassa vauhdissa.

Sandvikin Suomen toimitusjohtaja ja Mining and Rock solutions -liiketoiminta-alueen johtaja Mats Eriksson kertoo Aamulehdelle sähköpostitse pitävänsä harmillisena sitä, että neuvotteluissa halutaan jälleen turvautua työtaistelutoimiin.

18.1. 17:13

Aamulehti

Teollisuusliitto, Ylemmät toimihenkilöt sekä Ammattiliitto Pro ilmoittivat tiistaina lakkovaroituksista, joilla ne pyrkivät saamaan vauhtia jumittaneisiin työehto- ja palkkaneuvotteluihin.

Teollisuusliiton ensimmäinen lakkovaroitus koskee 50:tä toimipaikkaa, joista kahdella, teollisuuskonserni Sandvikilla sekä kaivos- ja louhintakoneita valmistavalla Drillset oy:lla on toimintaa Pirkanmaalla.

Teollisuusliiton työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen kertoo, että yritykset, joita lakkovaroitus koskee, ovat valikoituneet pääsääntöisesti sillä perusteella, että niiden edustajilla on omissa hallinnoissaan mahdollisuus vaikuttaa asioihin neuvottelutuloksen syntymiseksi.

Kolmipäiväinen lakko alkaisi 1. helmikuuta. Lakkovaroituksen kohteena olevissa toimipaikoissa työskentelee noin 7 200 työntekijää.

Lue lisää: Useita työriitoja sovitellaan tällä viikolla valtakunnansovittelijan toimistolla

Työntekijät pettyneitä

Sandvikin Tampereen tehtaan pääluottamushenkilö Markus Haataja kertoo olevansa pettynyt siihen, ettei sopimusta ole syntynyt.

”Työntekijöiden osalta tunnelma on pettynyt, sillä neuvottelut ovat venyneet pitkään ja sopimuksettomassa tilassa ollaan oltu joulukuun alusta lähtien”, Haataja kertoo.

Haataja sanoo, että tyypillisesti tässä vaiheessa palkoista sovittaisiin jo paikallisesti, ja ne astuisivat voimaan helmikuussa.

Sandvikin työntekijäpuolen näkemys on, että Sandvikilla kuten muillakin vientiyrityksillä palkanmaksukykyä löytyy.

”Pirkanmaalla Sandvik oli toissa vuonna selkeästi isoin yhteisöveronmaksaja. Mielestäni henkilöt, jotka ovat osallistuneet yrityksen tuloksen tekemiseen pitäisi tästä myös palkita.”

Haataja sanoo, että oikeus ja kohtuus olisi myös se, että inflaation tuomia rasituksia kompensoitaisiin työntekijöille.

Ylityökielto vaikuttaa jo

Sandvikin Tampereen-tehtaalla valmistaudutaan parhaillaan työtaistelutoimiin, vaikka työntekijäpuoli toivoo sovun löytyvän nopeasti.

”Täällä tehdään lakkovahtilistoja kovaa häkää. Olemme valmiina työtaistelutoimiin, jos sopua ei muuten synny”, Haataja kertoo.

Yhtenä työtaistelutoimena Teollisuusliitto julisti tiistaina teknologiateollisuuden, kemian perusteollisuuden sekä muovituote­teollisuuden ja kemian tuoteteollisuuden toimialoille ylityökiellon, joka tuli voimaan keskiviikon vastaisena yönä.

Haataja kertoo, että viime yönä voimaan astunut ylityökielto vaikuttaa Sandvikin toimintaan merkittävästi. Haataja kertoo, että viime vuonna ylitöitä tehtiin joulua lukuun ottamatta lähestulkoon kaikkina viikonloppuina.

”Arvioin, että ylityö- ja vuoronvaihtokiellon vaikutukset voivat olla isojakin ja ne aiheuttavat ainakin myöhästymisiä tai ainakin siirtoja toimituksiin.”

”Ratkaisut vain neuvottelemalla”

Sandvikin Suomen-toimitusjohtaja ja Mining and Rock solutions -liiketoiminta-alueen johtaja Mats Eriksson sanoo, että vielä on liian aikaista sanoa, millaisia vaikutuksia mahdollisella lakolla olisi.

Eriksson kertoo Aamulehdelle sähköpostitse pitävänsä harmillisena sitä, että neuvotteluissa halutaan jälleen turvautua työtaistelutoimiin.

”Ratkaisut syntyvät vain neuvottelemalla hyvässä hengessä ymmärtäen kansainvälistä markkinatilannetta. Markkinatilanne ja talouden näkymät ovat synkentymässä ja epävarmuus on poikkeuksellisen suurta”, Eriksson kertoo sähköpostitse.

"Meidän pitäisi nyt varmistaa, että olemme kilpailukykyisiä myös tulevaisuudessa ja koko Suomen kannalta toivoisin, ettei työtaisteluihin ryhdyttäisi. Mahdollinen työtaistelu on vahingollista meidän tärkeälle vientiteollisuudelle ja huonontaisi samalla Suomen mainetta kansainvälisesti”, Eriksson kirjoittaa.

Mikä?

Sandvik Suomessa

Toimintaa on Suomessa Tampereen lisäksi Turussa ja Lahdessa.

Työllistää Suomessa noin 2 500 henkilöä. Tampereella työskentelee 1 500, Turussa 700, Lahdessa 150 henkilöä ja noin 100 henkilöä Suomen myyntialueella.

Tuotannosta yli 95 prosenttia menee vientiin.

Tampereella valmistetaan maanalaisia ja maanpäällisiä porauslaitteita.

Tampereella sijaitsee myös teknologian ja digitalisaation osaamiskeskus, testikaivos ja automaatiotoiminnot.

Lähde: Sandvik.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut