Suomalaisen kirjakaupan pomo perustelee Tampereen myymälöiden sulkemista: oppikirja­kauppa romahti, vei liike­vaihdosta viidenneksen

Kirjakauppa-alan valonpilkahduksena toimitusjohtaja Minna Kokka pitää nuorten naisten innostusta englanninkieliseen kirjallisuuteen.

Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kirjojen myynti laski 13,5 prosenttia tammi-syyskuun aikana vuonna 2022. Kuvassa Hämeenkadun myymälä, joka on toinen Tampereella suljettavista myymälöistä.

13.1. 14:51

Aamulehti

Suomalainen kirjakauppa kertoi torstaina lopettavansa kaksi myymälää Tampereella. Toiminta päättyy Duossa Hervannassa ja Hämeenkatu 5:ssä olevissa liikkeissä.

Toimitusjohtaja Minna Kokka sanoo Aamulehdelle, että Tampereella on ollut poikkeuksellisen monta ketjun myymälää. Kahden suljetun kaupan jälkeen kaupunkiin jää kolme Suomalaista kirjakauppaa: Hämeenkadun länsipäähän, Koskikeskukseen ja Ratinan kauppakeskukseen.

Yhtiön tulos painui vuonna 2021 niukasti tappiolle. Vuosi 2022 oli ketjulle vaikea, Kokka sanoo. Kirjakauppaliiton tilastojen mukaan kirjojen myynti laski 13,5 prosenttia tammi-syyskuun aikana vuonna 2022. Kokan mukaan ihmiset miettivät tällä hetkellä tarkkaan sitä, mihin rahansa pistävät.

Valonpilkahduksena hän pitää nuorten naisten innostusta englanninkieliseen kirjallisuuteen. Suomalaisen kirjakaupan liikevaihdosta puolet tulee muusta kuin kirjoista, Kokka sanoo.

Kirjakaupan kannattavuutta syöneen koronan ja inflaation lisäksi syyt säästöihin löytyvät Kokan mukaan oppivelvollisuuden laajentamisesta ja maksuttomasta toisesta asteesta: lukioiden ja ammattioppilaitosten oppikirjat kustannetaan nykyään veronmaksajien pussista.

”Oppikirjat ovat tuoneet aiemmin 20 prosenttia liikevaihdosta. Kun muutos tulee muutamassa vuodessa, on se liiketoiminnalle haaste.”

Lue lisää: Suomalainen kirjakauppa lopettaa kaksi myymälää Tampereella

Kauppa kiinni myös Riihimäellä

Kokan mukaan suurimmalle osalle suljettavien myymälöiden työntekijöistä pystytään tarjoamaan muutosneuvotteluiden jälkeen töitä muista kaupungin myymälöistä.

Hervannan sulkemispäätöksen osalta Kokka asettelee sanansa tarkkaan. Kauppakeskus Duossa sijaitsevan kirjakaupan ”tuotto-odotus ei vastannut hänen mukaansa odotuksia”, mutta lopetuspäätöksen syy oli myös paikan ”luonteessa.”

”Tietyt kauppakeskukset ja kaupunginosat muuttuvat ja elävät erilaista elämänkaaren vaihetta eivätkä enää välttämättä sovi meille.” Hervantaan ei jää lopettamispäätöksen jälkeen yhtään kirjakauppaa.

Osa hyllyistä oli jo tyhjinä Hämeenkadun kiinni menevässä kirjakaupassa perjantaina päivällä.

Muuallakin Suomessa tullaan näkemään kirjakauppojen sulkemisia sellaisissa kaupunkikeskustoissa, joiden elinvoima on heikko. Esimerkiksi hän ottaa Riihimäen, jossa ketjun myymälä keskustassa sulkee ovensa 21. tammikuuta. ”Kaupungit alkavat yleensä puhua liian myöhään keskustojen elävöittämisestä.”

Suomalaisella kirjakaupalla on yhteensä kuusikymmentä myymälää, joista 50 sijaitsee kauppakeskuksissa. Siitä huolimatta Kokka sanoo, että ketju haluaa pitää Hämeenkadun jäljelle jäävästä kaupasta kiinni. ”Tampereelle kiitos, että keskusta on pidetty ihmisille kiinnostavana ja kaupoille mahdollisena.”

MIKÄ?

Suomalainen kirjakauppa oy

Perustettiin vuonna 1912.

60 myymälää noin 40 paikkakunnalla.

Liikevaihto vuonna 2021 oli 96 miljoonaa euroa (-5,4 prosenttia).

Liiketoiminnan tappio 2021 oli 42 000 euroa.

Työllisti 339 henkilöä vuonna 2021.

Kuuluu Otava-konserniin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut