Norjalaisyhtiö valmistelee historiallisen mittavaa investointia Suomeen – Terästehdas toisi jopa 1 200 työpaikkaa Inkooseen

Blastr Green Steel suunnittelee terästehdasta Inkooseen.

Norjalainen Blastr Green Steel aikoo rakentaa terästehtaan Inkoon Joddböleen, Fortumin entisen kivihiilivoimalan maille.

3.1. 7:37 | Päivitetty 3.1. 11:21

Helsinki

Norjalaisyhtiö Blastr Green Steel suunnittelee terästehtaan rakentamista Inkooseen. Toteutuessaan se olisi yksi Suomen historian suurimmista teollisista investoinneista. Asiasta kertoi tiistaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat. HS:lle investoinnin valmistelun vahvisti yhtiön toimitusjohtaja Hans Fredrik Wittusen.

Myös Business Finland kertoo tiistaina, että Blastr Green Steel suunnittelee vihreää terästä tuottavan tehtaan sekä integroidun vedyn tuotantolaitoksen perustamista Inkooseen. Blastr on tehnyt aiesopimuksen Fortumin kanssa Inkoon Joddbölessä sijaitsevan teollisuusalueen hyödyntämisestä yksinoikeudella.

Hankkeen investoinnin arvo on noin neljä miljardia euroa ja se työllistää käyttövaiheessa jopa 1 200 henkilöä. Tuotannon on suunniteltu alkavan vuoden 2026 lopulla.

HS:n mukaan investointipäätös ei ole lopullinen, vaan seuraavaksi yhtiö tekee kannattavuuslaskelman. Lisäksi tehtaan ympäristövaikutukset on arvioitava ja yhtiön on hankittava rahoitus. Wittusen sanoo HS:lle, että rahoitusta on tarkoitus hankkia pääomamarkkinoilta ja ottamalla velkaa. Lopullinen päätös on hänen mukaansa tarkoitus tehdä viimeistään vuoden 2025 alussa.

”Olen erittäin tyytyväinen, että pitkään työstetyn projektin sijaintipäätös on nyt vahvistettu. Blastrin päätös sijoittua Inkooseen on osoitus suomalaisen teollisuuden ja infrastruktuurin kilpailukyvystä”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) tiedotteessa.

Inkoon tehtaalla on määrä valmistaa kaksi ja puoli miljoonaa tonnia korkealaatuista kuuma- ja kylmävalssattua vihreää terästä vuodessa.

Inkoossa iloitaan

Inkoon kunnanjohdossa iloittiin uutisesta. Kunnanhallituksen puheenjohtajan ja RKP:n varapuheenjohtajan Henrik Wickströmin mukaan hanke on hieno uutinen paitsi Inkoolle ja Länsi-Uudellemaalle myös koko Suomelle.

Tehdasta kaavaillaan Joddbölen syväsataman alueelle, josta on purettu Fortumin vanha hiilivoimala. Kyseessä on siten sama alue, jonne LNG-terminaalilaiva sijoitettiin ennen vuodenvaihdetta.

Wickströmin mukaan jättihankkeella on merkittävät vaikutukset kuntaan. Työpaikkoja on luvassa jopa 1 200, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.

”Tämä voi käynnistää aivan uudenlaisen kehittämisvaihteen Inkoossa. Tällä tulee olemaan vaikutuksia kaikkeen – kouluihin, joukkoliikenteeseen, infrastruktuuriin, asumiseen ja moneen muuhun palveluun”, Wickström sanoi tiedotteessa.

Varsinainen investointipäätös on vielä edessä, mutta Wickströmin mukaan on tärkeää jo ennalta tutkia hankkeen kokonaisvaltaisia vaikutuksia kunnalle. ”Kuntalaiset tulee saada mukaan hankkeen tueksi”, Wickström painotti.

Uusiutuvan sähkön hyvä saatavuus houkutteli

Norjalaisyhtiön suunnittelema suurhanke perustaa vihreää terästä tuottava tehdas Suomeen saanut vetoapua uusiutuvan sähkön hyvästä saatavuudesta ja Inkoon hyvästä perusinfrasta, kertoo Business Finlandin Markku Kivistö.

Kivistö kertoo STT:lle, että hankkeen taustalla on sama Vanir Green Industries -ryhmä, joka työstänyt Freyr Batterier -yhtiön akkukemikaalitehdasta Vaasaan, joten kun terästehdashanke tuli ajankohtaiseksi, oli pitkään jatkuneesta yhteistyöstä etua.

”Me olemme Suomessa olleet hyvin edistyksellisiä vihreän siirtymän kanssa, uusiutuvan energian saatavuuteen on panostettu. Lisäksi meillä on etua siitä, että Suomessa on yksi sähkön hinta-alue”, Kivistö sanoo.

Inkoon etuja on myös läheisyys pääkaupunkiseutuun, syväsatama jonka kautta voidaan tuoda raaka-aine Norjasta ja viedä valmiit tuotteet sekä hyvä työvoiman saatavuus.

Sähköntuotannon riittävyys näyttää Kivistön mukaan hyvältä. ”Fingrid on ollut alusta lähtien mukana, ja on varmistettu, että verkko kestää. Tuotannon alku on 2026, sitten lähdetään kasvattamaan ja täyteen toimintaan päästään vuosikymmenen lopulla.”

Vuosikymmenen lopulla tuulivoimakapasiteetin odotetaan kasvavan 20 gigawatilla. ”Tulevaisuus sähköntuotannon suhteen näyttää erittäin hyvältä. On hyvä, että saadaan käyttöä Suomessa tuotetulle tuulivoimalle”, Kivistö sanoi.

Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen totesi Twitterissä, että lähtökohtaisesti Inkoon osalta tilanne on hyvä. ”Varaudumme tulevaisuuden moniinkin tarpeisiin suunnittelemalla parhaillaan kolmatta 400 kV yhteyttä Hikiältä Inkooseen”, Ruusunen tviittasi.

Lopullinen investointipäätös Inkoon hankkeesta on määrä tehdä vuonna 2025, ja se vaatii muun muassa ympäristövaikutusarvion tekemistä ja luvituksia. Kivistön mukaan selviää myöhemmin, voidaanko prosessissa käyttää kiihdytyskaistaa, jolloin hankkeen ja mahdollisten valitusten käsittely etenisi mahdollisimman nopeasti.

”Positiivisesti tähän suhtaudutaan, vaikka paljon työtä tämä vielä vaatii. Askelmerkit ovat kohtuullisen selkeät”, Kivistö sanoi.

Päivitys 3.1.2023 kello 11.18.: Lisätty ensimmäisen väliotsikon jälkeen tulevat osuudet.

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut