Kroatia liittyy euroalueeseen ensi vuoden alusta alkaen

Kroatia luopuu nykyisestä valuutastaan kunasta ja siirtyy euroon 1. tammikuuta 2023 alkaen. Samalla maa liittyy osaksi Schengen-aluetta.

Ensi vuoden alusta alkaen EU-maista ainoastaan Bulgaria, Tšekki, Unkari, Puola, Romania, Ruotsi ja Tanska eivät kuulu euroalueeseen.

29.12.2022 6:00

Aamulehti

EU-maa Kroatia liittyy osaksi euroaluetta ensi vuoden alusta alkaen. Samalla maan rahapoliittinen vastuu siirtyy Euroopan keskuspankille.

Euroopan unionin neuvosto hyväksyi euron käyttöönottoon tarvittavat viimeiset säännökset heinäkuussa. Sitä ennen Euroopan keskuspankki ja Euroopan komissio olivat katsoneet Kroatian täyttävän kriteerit liittymiselle.

Euroalueeseen liittyvän maan on täytettävä hintavakauteen, kestävään julkiseen talouteen ja valuuttakurssien vakauteen liittyvät taloudelliset lähentymiskriteerit.

Esimerkiksi inflaatio ei saa olla enempää kuin 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin kolmessa parhaiten suoriutuneessa jäsenmaassa.

Euroalueeseen liittyvä maa ei myöskään saa olla liiallisen alijäämän menettelyn piirissä.

Siirtymäaika kaksi viikkoa

EU:n neuvosto vahvisti heinäkuisessa päätöksessään euron ja kunan väliseksi muuntokurssiksi 7,53 kunaa yhtä euroa kohden.

Sekä eurot että kunat toimivat maksuvälineenä kahden viikon ajan uuden valuutan käyttöönoton jälkeen tammikuusta lähtien.

Kaikki EU:n jäsenmaat ovat periaatteessa velvollisia ottamaan euron käyttöön, kun ne täyttävät lähentymiskriteerit. Ainoa poikkeus on Tanska, jolla on EU:n perussopimuksissa vahvistettu oikeus olla ottamatta euroa käyttöön.

Kroatia on on ollut EU-maa vuodesta 2013 lähtien. Vuoden 2023 alusta maa liittyy myös Schengen-alueeseen. EU-alueen sisäministerit hyväksyivät liittymisen aiemmin joulukuussa pitämässään kokouksessa.

Bulgarian ja Romanian liittyminen Schengen-alueeseen sen sijaan estettiin.

Schengen-alueella ihmiset voivat matkustaa vapaasti jäsenmaiden välillä ilman rajatarkastuksia.

Mikä?

Euroalue

Euroalueeseen kuuluvat ne Euroopan unionin jäsenvaltiot, jotka ovat ottaneet euron yhteiseksi rahakseen.

Euroalueeseen kuuluu tällä hetkellä 19 EU:n 27 jäsenmaasta. Kroatian liityttyä EU-maista ainoastaan Bulgaria, Tšekki, Unkari, Puola, Romania, Ruotsi ja Tanska eivät kuulu euroalueeseen.

Viimeksi euroalue laajeni Liettuan liityttyä vuonna 2015.

Euro otettiin ensimmäistä kertaa käyttöön 1. tammikuuta 1999. Eurosetelit ja -kolikot otettiin kuitenkin käyttöön vasta vuonna 2002.

Euroalue on bruttokansantuotteella mitattuna maailman kolmanneksi suurin talous Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen.

Lähde: Euroopan komissio, Euroopan keskuspankki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut