VM:n Lauri Kajanoja: Sähkötuissa voitaisiin huomioida tulot, mutta valmisteluaika ei ole riittänyt

Valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron julkistustilaisuudessa Helsingissä 8. joulukuuta 2022.

21.12.2022 13:54 | Päivitetty 21.12.2022 16:06

Helsinki

Erilaisissa sähkötuissa olisi mahdollista ottaa tulot huomioon, uskoo valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja.

”Tukimallit, joita syksyllä on luotu ja joita ollaan luomassa, on kuitenkin valmisteltu niin nopeasti, että tulotietoja ei ole ollut mahdollista yhdistää niihin”, hän sanoo.

Esimerkiksi nyt valmisteltavan kertakorvausmallin kaltaiseen tukeen olisi Kajanojan arvion mukaan voitu ottaa huomioon tulotiedot. Tämä olisi kuitenkin edellyttänyt vähintään useiden kuukausien valmistelun. Tällaista aikaa ei ole ollut käytettävissä, vaan valmisteluun on vain joitakin päiviä tai viikkoja aikaa, Kajanoja toteaa.

Valmisteilla oleva kertakorvaus on tarkoitus maksaa takautuvasti esimerkiksi marras- ja joulukuun sähkölaskuihin perustuen myöhemmin talvella. Hyvitys toteutettaisiin sähköyhtiöiden kautta sähkölaskussa, joten sitä ei tarvitsisi erikseen hakea.

”Kun tuki pitää saada mahdollisimman nopeasti ja niin, että se kuitenkin kohdistuu niille, jotka joutuvat maksamaan isoja sähkölaskuja, silloin nopea tapa hoitaa asia on sähköyhtiöiden tietojärjestelmien kautta. Sähköyhtiöillähän ei tietenkään ole mitään ihmisten tulotietoja”, Kajanoja sanoo.

Hinnannousu ei yllätys

Sähkön korkealle kohoava hinta on ollut yleisesti tiedossa jo kesästä asti. Hallituskin sopi tuolloin ensimmäisistä tukitoimista loppukesästä.

Sdp ehdotti yllättäen viikko sitten uutena tukitoimena sähkön hintakattoa. Siitä alkoi kiivas poliittinen keskustelu siitä, miten sähkön kovasta hinnannoususta kärsiviä suomalaisia pitäisi tukea lisää. Maanantaina hallitus kertoi auttavansa kansalaisia kolmella eri keinolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) syytti työ- ja elinkeinoministeriötä hidastelusta maanantain A-studiossa. Marinin mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä olisi voitu valmistella erilaisia tukimalleja koko syksyn ajan.

Samaisessa ohjelmassa ministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen sanoi, että toimeksianto valmisteluun tuli myöhään eikä määrärahoja tukitoimia varten ollut ennen viime viikkoa.

Viime viikolla Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) kertoi tutkimukseen viitaten, että Suomen suurituloisimmat asuntokunnat käyttävät keskimäärin viisi ja puoli kertaa enemmän sähköä kuin kaikkein pienituloisimmat asuntokunnat. Tämä merkitsee sitä, että valtion tukitoimet kotitalouksien sähkölaskujen suitsimiseksi kohdistuvat pääosin kaikkein hyvätuloisimmille suomalaisille. Tuet ovat sitä suuremmat, mitä enemmän sähköä käyttää.

Kajanoja: Järkevää kohdistaa tukia eniten tarvitseville

Kajanoja arvioi, että jos kattohintamalliin haluttaisiin luoda järjestelmä, joka kohdistuu juuri niin kuin poliittisesti halutaan, se ehtisi talvelle 2023–2024, jos valmistelu aloitetaan nyt.

”Haasteet tietojärjestelmiin ja lainsäädäntöön liittyen pystyttäisiin todennäköisesti ylittämään, jos valmisteluun olisi kuukausia aikaa.”

TEMin Huttunen arvioi tiistaina, että lakiesitys kattohintamallista pyritään saamaan valmiiksi helmikuussa.

Viime viikolla Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) kertoi tutkimukseen viitaten, että Suomen suurituloisimmat asuntokunnat käyttävät keskimäärin viisi ja puoli kertaa enemmän sähköä kuin kaikkein pienituloisimmat asuntokunnat. Tämä merkitsee sitä, että valtion tukitoimet kotitalouksien sähkölaskujen suitsimiseksi kohdistuvat pääosin kaikkein hyvätuloisimmille suomalaisille.

Kajanojan mukaan olisi järkevää kohdistaa tukia niille, jotka niitä eniten tarvitsevat.

”Se on nähdäkseni myös hallituksen pyrkimys.”

Lisäys 21.12.2002 kello 16.05: Lisätty arviot kattohintamallin vaatimasta valmistteluajasta ja tieto siitä, miksi tuki Kajanojan mukaan kiertää sähköyhtiöiden kautta ja miksi tulorajoja ei siinä ole.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut