EU:n energiaministerit viimein sopuun kaasun hintakatosta

Katoksi tulee 180 euroa. Suomi oli etukäteen huolissaan liian matalalle viritetystä katosta, joka voisi ohjata kaasun muualle kuin EU:n markkinoille.

EU-maat siirtyvät nyt kovalla kiireellä putkikaasusta nesteytettyyn maakaasuun. Saksa avasi viime viikolla ensimmäisen lng-terminaalin Wilhelmshavenissa. Avajaisissa oli mukana myös liittokansleri Olaf Scholz (eturivissä oikealla).

19.12.2022 18:16

Euroopan unionin energia-asioista vastaavat ministerit pääsivät maanantaina useiden yritysten jälkeen sovintoon maakaasulle asetettavasta hintakatosta.

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan katto tulee olemaan 180 euroa megawattitunnilta.

Hintakattomekanismi tulee voimaan, jos kaasun hinta ylittää tämän tason kolmen päivän ajan peräkkäin.

EU-maiden kesken oli voimakkaita näkemyseroja katon sopivasta tasosta. Matalampaa hintakattoa ajaneet lähtivät 160 eurosta megawattitunnilta, kun osa maista olisi pitänyt katon korkealla 220 eurossa. Komission alkuperäinen esitys oli 275 euroa megavattitunnilta.

Hintakatto koskee TTF-kaasujohdannaispörssin lähimmän kuukauden johdannaishintaa. TTF-hinta on yleinen viitehinta kaasulle.

Asialla on merkitystä myös Suomelle, joka korvaa Venäjältä tulleen putkikaasun pian käyttöön otettavalla lng-terminaalialuksella. Alus mahdollistaa nesteytetyn maakaasun tuonnin.

”Jos hintakatto asetetaan liian matalalle, muodostuu vakava riski siitä, että lng-kaasu ohjautuu markkinoille, joissa siitä saatava hinta on korkeampi. Kaasun saatavuus Suomeen voi tällöin vaarantua, mikä voisi johtaa myös sähkön niukkuuteen”, valtioneuvoston taustamuistio toteaa.

Muistio on tehty energiaministereiden ylimääräiseen kokoukseen viikko sitten. Se päättyi ilman päätöstä hintakatosta.

Viime viikolla koolla ollut EU-huippukokous vetosi voimakkaasti jäsenmaihin, että ”kaasumarkkinoiden tilapäinen korjausmekanismi” eli hintakatto saataisiin aikaan.

Alempaa hintakattoa ajavat toivovat sen vaikuttavan kunnolla kaasun hintoihin ja kuluttajien loppulaskuun. Korkeampaa kattoa haluavat maat katsoivat, että hintapiikkien leikkaus riittäisi.

Korkeamman katon puolella ovat olleet Saksa, Hollanti, Tanska, Ruotsi ja Itävalta. Ne pelkäävät samaa kuin Suomi: toimitushäiriöitä ja kaasun päätymistä maihin, jotka ovat valmiita maksamaan hintakattoa kovempaa hintaa.

”Koska nyt esitetty hintakatto on rajattu TTF:n kuukausituotteisiin ja se on kestoltaan väliaikainen, haitallisten markkinavaikutuksien voidaan odottaa olevan rajallisia ja siedettäviä”, Suomen hallituksen muistio arvioi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut