Fortum, Uniper ja Saksan valtio sopivat Uniper-myynnin lopullisista ehdoista

Uniperin ylimääräinen yhtiökokous hyväksyy vakautuspaketin myöhemmin maanantaina.

19.12.2022 12:49 | Päivitetty 19.12.2022 12:51

Helsinki

Fortum, Uniper ja Saksan valtio ovat allekirjoittaneet sopimuksen lopullisista ehdoista, joilla Fortum myy Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle.

Osapuolten välisestä vakautuspaketista äänestetään myöhemmin tänään Uniperin ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Kokouksessa tehdään Fortumin mukaan päätös Uniperin osakepääoman korotuksesta, jonka jälkeen Saksan valtio ostaa kaikki Fortumin omistuksessa olevat Uniperin osakkeet.

”Tämä ei ollut tavoitteenamme, kun meistä tuli Uniperin pääomistaja ja aloitimme yhteisen matkamme Uniperin kanssa. Uniperin myynti oli Fortumille lopulta kuitenkin väistämätöntä, ja nyt voin vain kiittää kaikkia osapuolia heidän sitoutumisestaan sopimusten viimeistelyyn”, Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo sanoo tiedotteessa.

Yhtiökokouksessa tehdään päätös Uniperin osakepääoman korotuksesta. Saksan valtio merkitsee kaikki uudet liikkeelle lasketut osakkeet 1,70 eurolla per osake. Uniper kertoi marraskuussa pyrkivänsä keräämään osakeannilla jopa 25 miljardia lisää pääomaa, koska aiemmin sovittu kahdeksan miljardin euron pääomitus ei riitä yhtiön vakauttamiseen.

Osakepääoman korotuksen jälkeen Saksan valtio ostaa kaikki Fortumin omistuksessa olevat Uniperin osakkeet noin 500 miljoonalla eurolla. Uniper myös maksaa Fortumille takaisin neljän miljardin euron osakaslainan ja Fortumin Uniperille myöntämä neljän miljardin euron emoyhtiötakaus vapautuu. Takauksesta kolme miljardia euroa vapautuu vuoden loppuun mennessä ja loput noin miljardi euroa viimeistään kesäkuun 2023 lopussa.

Osana vakautuspakettia Fortumilla on myös ensisijainen oikeus tehdä ostotarjous Uniperin vesivoima- ja ydinvoimaliiketoiminnasta Ruotsissa, mikäli yhtiö aikoo myydä niitä ennen vuoden 2026 loppua.

Fortumille Uniper-omistuksesta miljarditappiot

Osapuolet tekivät periaatesopimuksen Uniperin myynnistä 21. syyskuuta. Sopimuksen takana oli se, että Uniper oli ajautunut kallistuneen kaasun takia syviin vaikeuksiin.

Saksa alkoi harkita maan energiamarkkinoille keskeisen yhtiön kansallistamista, ja Fortumin pelättiin menettävän osittain tai kokonaan kahdeksan miljardin euron rahoituksen, jonka se oli myöntänyt Uniperille alkuvuonna. Lopulta Saksan valtio ja Fortum pääsivät sopimukseen, jonka turvin Fortum pääsee Uniperista eroon ja saa tänä vuonna myöntämänsä rahoituksen takaisin.

Kokonaisuudessaan Uniper-omistuksesta jää kuitenkin Fortumille miljardien tappiot, sillä se sijoitti saksalaisyhtiöön vuosien aikana noin seitsemän miljardia euroa omaa pääomaa.

Sopimuksen myötä Saksan valtio käytännössä kansallistaa Uniperin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut