Keskus­kauppa­kamari vastustaa sähkön hinta­kattoa

Huolena on, että yritysten sähkökustannukset kasvavat ja sähkökatkojen riski voi kasvaa.

Keskuskauppakamari suhtautuu kielteisesti Sdp:n keskiviikkona tekemään ehdotukseen sähkön hintakatosta kuluttajille. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on esityksestä erittäin huolestunut.

14.12.2022 22:00

Keskuskauppakamari suhtautuu kielteisesti Sdp:n keskiviikkona tekemään ehdotukseen sähkön hintakatosta kuluttajille. Ehdotuksen mukaan hintakatto voisi rajata hinnan esimerkiksi alle 20 senttiin kilowattitunnilta. Asiasta on tarkoitus keskustella kaikkien puolueiden kesken maanantaina.

Hintakatto on Keskuskauppakamarin mukaan huono tapa puuttua sähkön tuotannon vajeesta johtuvaan ongelmaan, koska se ei kannusta sähkön säästämiseen.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on esityksestä erittäin huolestunut.

”Huoli erityisen korkeista sähkön hinnoista kotitalouksille ja yrityksille on aito, mutta mahdollisia keinoja kartoitettaessa on oltava järkevä, ettei aiheuteta lisää ongelmia”, Romakkaniemi sanoo tiedotteessa.

Huolena on, että sähkön kysyntä lisääntyy, jos hintaa alennetaan. Samalla hinnat voisivat Keskuskauppakamarin mukaan nousta vielä enemmän siellä, missä hintakatto ei päde, eli esimerkiksi yrityksissä.

Keskuskauppakamarin mukaan hintakatto voi jopa kasvattaa sähkökatkojen riskiä.

”Uusia toimia vaadittaessa kannattaa ottaa huomioon jo päätettyjen toimien vaikutus. On järkevämpää kompensoida kuluttajille hintaa tarvittaessa säätämällä jo nyt tehtyjen tukien ehtoja”, Romakkaniemi sanoo.

Suomessa on energiakriisin myötä esimerkiksi alennettu sähkön arvonlisäveroa ja tammikuussa astuvat voimaan väliaikainen sähkövähennys verotuksessa ja Kelan maksama väliaikainen sähkötuki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut