Lintilä HS:lle: Esitys sähkö­laskujen pienentämiseksi valmistuu maanantaiksi

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan niin sähkön hinnan rajoittamisessa kuin kuluttajien tukemisessa valtion varoistakin on ongelmia. Hän ei tässä vaiheessa kerro esityksen yksityiskohtia.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo, että työ- ja elinkeinoministeriössä on jo pitkään valmisteltu esitystä sähkölaskujen pienentämiseksi.

14.12.2022 16:44

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee esitystä kalliiden sähkölaskujen pienentämiseksi, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.). Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

”Tarkoitus on, että tuomme esityksen, jonka hallitus voisi antaa, ensi maanantain parlamentaariseen kokoukseen.”

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi aiemmin keskiviikkona kutsuvansa maanantaina koolle kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisen kokouksen sähkön hinnan rajoittamisesta.

Lue lisää: Marin: Kaikkien puolueiden keskustelu sähkön hintakatosta kutsuttu koolle maanantaiksi

Lintilän mukaan valmisteilla olevan esityksen hintalappu on ”miljardiluokassa, yli miljardi euroa”. Esityksen yksityiskohdat eivät kuitenkaan ole vielä valmistuneet. Auki on sekin, koska muutos voisi tulla voimaan.

Pääministeripuolue Sdp esitti keskiviikkona eduskunnassa yllättäen sähkölle hintakattoa, joka rajaisi kuluttajien laskut alle 20 senttiin kilowattitunnilta.

Elinkeinoministeri sanoo, että ympäripyöreän esityksen heittäminen ilmoille ilman yksityiskohtia on ”vakava asia”.

”Olemme ministeriössä pitkään tehneet valmistelutyötä, muttemme ole tehneet sitä julkisuudessa, koska olemme hakeneet työrauhaa. Mutta nyt tilanne eskaloituu.”

Tärkeä kysymys on, toteutetaanko katto rajoittamalla sähkön tukkuhintaa vai tukemalla kuluttajia maksamalla osa sähkölaskusta julkisilla varoilla.

Varsinaisella sähkön hintakatolla eli tukkuhinnan rajoittamisella voisi Lintilän mukaan olla vakavia haittavaikutuksia.

”Silloin pitäisi myöntää ääneen, että valitsemme samalla sähköpulan ja sähkökatkot. Jos laitetaan tukkumyynnille hintakatoksi sata yksikköä, ja samaan aikaan Tanska tai Baltian maat maksavat kaksisataa yksikköä, niin on täysin selvää, etteivät ruotsalaiset ja norjalaiset myy silloin Suomeen.”

Toisaalta niin sanottu Norjan malli, jossa valtio käytännössä maksaa ison osan kuluttajan sähkölaskusta ennalta määrätyn katon ylittävältä osalta, olisi Lintilän mukaan sellaisenaan toteutettuna todella kallis.

”Silloin puhutaan useista miljardeista. Ja sitten voi lopettaa kyllä kaiken puhumisen velkaantumisen vaaroista.”

Lintilän lausuntojen perusteella ministeriön esittämä malli voi siis sisältää valtion tukea kuluttajille, mutta ei yhtä paljon kuin Norjassa.

Yli miljardin euron esityksellä on Lintilän mukaan joka tapauksessa budjettivaikutuksia myös ensi vuonna alkavan uuden vaalikauden puolelle.

”Siksi oppositionkin on hyvä olla mukana”, Lintilä sanoo parlamentaariseen kokoukseen viitaten.

Myös valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi STT:n mukaan, että kaikkien pitää tunnustaa, että päätökset ovat erittäin merkittäviä valtiontaloudelle.

Hän piti perusteltuna, että maanantain tilaisuudessa ovat esillä myös muut mahdolliset ratkaisut.

”Keskusta on valmis lisätoimiin, ja lähipäivinä ennen joulua on tehtävä valinnat, minkälaisia päätöksiä vielä tehdään”, Saarikko sanoi toimittajille eduskunnassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut