OP: Tampereen asuntokauppa sakkasi marraskuussa – Myyntiajat pidentyneet, uusien asuntojen rakentaminen vähentynyt

Tampereen seudulla asuntokauppoja tekevät vähemmän nyt erityisesti asuntosijoittajat. Asunnot menevät kaupaksi keskimäärin kahdessa kuukaudessa.

Asuntokauppojen määrä väheni Tampereen seudulla huomattavasti marraskuussa viime vuoteen verrattuna. Kuva otettu Kalevasta helmikuussa 2022.

14.12.2022 17:04

Aamulehti

Tampereen seudun asuntokauppa on hyytynyt. Vielä alkusyksystä näytti siltä, että vaikka muun Suomen asuntokauppojen määrä pieneni, Tampereen vetovoima olisi pitänyt alueen kauppamäärät hyvällä tasolla.

Asuntokatsauksen keskiviikkona julkaisseen OP:n datasta kuitenkin selviää, että asuntokauppojen määrä väheni Tampereen seudulla huomattavasti marraskuussa viime vuoteen verrattuna. Kun vuonna 2021 kauppoja tehtiin Tampereen seudulla marraskuussa 676, tänä vuonna marraskuussa määrä oli 336.

Asuntolainoja nostettiin viime marraskuussa OP Tampereen seudulla 52,7 miljoonaa euroa, tänä vuonna 35,7 miljoonaa euroa.

Vielä loppukesästä Tampere oli suurista kaupungeista ainoa, jossa esimerkiksi yksiöiden hinnat nousivat. OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilaisen mukaan Tampereen vetovoima on auttanut markkinaa, mutta yleistä valtakunnallista suuntaa se ei näytä enää muuttavan.

”On ajateltu, että pysymmekö erillisenä saarekkeena, kun kauppamäärät tippuvat muualla. Nyt nähtiin, että emme pysy, olemme tulleet valtakunnallisiin lukemiin vähän myöhemmin.” OP Koti on Pirkanmaan toiseksi suurin kiinteistövälittäjä noin 15 prosentin markkinaosuudella.

Voutilainen sanoo, että Tampereella asuntokaupoista eniten ovat vähentyneet asuntosijoittajien ostot. Uudehkojen, energiapihien omakotitalojen kysyntä on edelleen hyvää, vaikka myös omakotitalojen myynti on vähentynyt.

Uusien asuntojen rakentaminen vähenee Tampereen seudulla ensi vuonna 20 prosenttia. OP:n mukaan tonttikauppa hiljeni koko Suomessa, mutta Voutilaisen mukaan Tampereella tonttikauppa on kuitenkin käy edelleen hyvin.

Keskimääräinen asuntojen myyntiaika on tällä hetkellä Tampereen seudulla yli kaksi kuukautta.

Lue lisää: Näillä keinoilla asuntovelalliset etsivät nyt säästöä – erityisesti yksi tapa lisännyt nopeasti suosiotaan, katso mitä se maksaa

Lue lisää: Mitä asuntovelallinen voi tehdä, kun korot nousevat hurjaa vauhtia? Näitä keinoja pankit nyt suosittelevat

Hinnat laskevat koko Suomessa

OP Ryhmä ennakoi keskiviikkona julkaistussa ennusteessa asuntojen hintoihin tuntuvaa laskua koko maassa. Valtakunnallisesti hinnat laskevat OP:n ennusteen mukaan 4–6 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hintojen arvioidaan putoavan ensi vuonna 5–7 prosenttia ja muualla maassa keskimäärin 3,5–5,5 prosenttia. Nordean joulukuun alussa julkaistussa ennusteessa ennustettiin viiden prosentin pudotusta.

Syvin pudotus hinnoissa nähdään OP:n ennusteen mukaan tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa.

Tampereen seudulla erityisesti yksiöiden hinnat ovat laskeneet, mutta samalla isojen asuntojen hinnat ovat nousseet, Voutilainen sanoo. Asuntojen myyntiajat ovat pidentyneet.

”Ihmisillä on aikaa harkita päätöstä. Nyt rakennetaan kysyntäpiikkiä tulevaan, kun asuntokauppoja ei tehdä sitä määrää kuin mitä olisi tarvetta”, Voutilainen sanoo.

OP ennustaa hintojen laskun pysähtyvän ja palaavan entiselle uralle ensi vuoden kevään tai kesän aikana. 2024 hinnat nousevat ennusteen mukaan vain hieman.

”Toivon, että ostamista suunnittelevat ihmiset eivät odota onnensa ohi. Kun pato murtuu ja kauppa lähtee taas käyntiin, hinnat nousevat taas.”

OP Koti Pirkanmaan toimitusjohtaja Timo Voutilaisen mukaan Tampereen vetovoima on auttanut markkinaa, mutta yleistä valtakunnallista suuntaa se ei näytä enää muuttavan.

Lue lisää: Omakotitaloista maksetaan Tampereella jo keskimäärin yli 400 000 euroa – Tällaisista kodeista on nyt erityisen kova kysyntä, vaikka myyntimäärissä on tapahtunut romahdus

Lue lisää: OP: Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna 4–6 prosenttia

Lue lisää: Paljonko korkoa Tampereella toimivat pankit nyt tarjoavat talletuksille? Vertailussa yksi pankki maksaa selvästi eniten

Oikaisu 15.12.2022 kello 9.32: Tampereen seudulla tehtiin marraskuussa 336 ja viime vuoden marraskuussa 676 asuntokauppaa. Luvut olivat koko Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton lukuja, ei OP:n.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut