OP: Asuntojen hinnat laskevat ensi vuonna 4–6 prosenttia

OP-ryhmä arvioi, että syvin pudotus asuntojen hinnoissa nähdään tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa.

Tampereella Vuores on kasvanut vuosien aikana projektin alusta isoksi kaupunginosaksi. OP odottaa koko Suomessa asuntojen hintojen laskevan. Kuva on otettu toukokuussa.

14.12.2022 9:21

STT

Suomessa asuntomarkkinoiden tunnelma viilentyi syksyllä, eikä käännettä parempaan vielä näy, sanoo OP-ryhmä tänään julkaistussa asuntomarkkinakatsauksessaan.

OP ennustaa asuntojen hintojen laskevan ensi vuonna keskimäärin 4–6 prosenttia.

Korkojen nousun vaikutukset näkyvät osin viiveellä, ja yleinen taloustilanteen heikkeneminen heijastuu asuntojen hintoihin, pankkiryhmä kuvailee.

”Asuntomarkkinoiden käänne on ollut nopea ja selvä heikkeneminen jatkuu ainakin alkuvuodesta”, sanoo OP:n ekonomisti Joona Widgrén tiedotteessa.

”On mahdollista, ettei tilanne enää ensi vuoden lopulla heikkene, jos epävarmuus korkojen kehityksestä vähenee ja työllisyystilanne pysyy hyvänä.”

OP odottaa asuntojen hintojen laskevan voimakkaimmin suuremmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla hintojen arvioidaan putoavan ensi vuonna 5–7 prosenttia ja muualla maassa keskimäärin 3,5–5,5 prosenttia.

OP:n mukaan syvin pudotus asuntojen hinnoissa nähdään tämän vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa.

Toistaiseksi asuntomarkkinoita on tukenut Suomen työmarkkinoiden vahva veto. OP ennakoi työmarkkinoiden tilanteen pysyvän talouden taantumasta huolimatta kohtuullisen hyvänä, mikä tukee hieman asuntomarkkinoita myös jatkossa.

Helsinkiläisillä isot lainanhoitokulut

OP mainitsee katsauksessaan, että lainanhoitorasitus on eri puolilla Suomea hyvin eri suuruinen. Lainanhoitokulut ovat suurissa kaupungeissa selkeästi muuta maata suuremmat.

Lainanhoitorasitus on luku, joka kertoo, paljonko lainan lyhentämiseen, korkoihin ja muihin kuluihin menee rahaa suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin.

OP:n laskelmien mukaan tyypilliseen osakeasuntoon otetun lainan lainanhoitorasitus Helsingissä on noin 46 prosenttia kotitalouden käytettävissä oleviin tuloihin nähden, kun koko maan keskiarvo on noin 25 prosenttia.

”Uusista asuntolainoista noin kolme neljäsosaa on annuiteettilainoja, joissa maksuerän suuruus elää korkojen mukana. Siksi korkojen nousu heijastuu lainanhoitomenoihin, ja eniten se vaikuttaa niihin, joilla on suurimmat asuntolainat”, Widgrén sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut