Katso lista: Näiden arkisten tuotteiden hinnat ovat nyt nousseet eniten – joulun suosikeissa hurja nousu

Ruuan hinta on noussut vuodentakaisesta jo 16,5 prosenttia. Aamulehti selvitti, minkä tuotteiden hinnat ovat nousseet jopa tätä enemmän ja miksi.

Kynttilöiden, lemmikkieläinten ruuan ja astioiden hinnat ovat nousseet tänä syksynä yleistä inflaatiotasoa enemmän.

14.12.2022 14:15 | Päivitetty 14.12.2022 16:33

Aamulehti

Ruuan hinta on nyt noussut 16,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lokakuussa nousua oli ollut 15,9 prosenttia.

Monen muun arkisen tuotteen hinta on noussut jopa tätä enemmän.

Tilastokeskus julkaisi kuluttajahintaindeksin tuoreimmat tiedot keskiviikkona 14. joulukuuta. Marraskuussa inflaatio eli yleinen kuluttajahintojen nousu oli Suomessa 9,1 prosenttia. Lokakuussa inflaatio oli 8,3 prosenttia, joten kuluttajahintojen nousu Suomessa jatkuu.

Lue lisää: Inflaatio kiihtyi marraskuussa 9,1 prosenttiin – hintojen nousuvauhti kovin 39 vuoteen

Aamulehti vertasi marraskuun hintoja vuoden takaiseen tilanteeseen.

Eniten ovat nousseet asuntolainojen korot sekä sähkön ja polttoaineiden hinnat. Huomattavasti ovat nousseet myös muun muassa lentojen, keittiöpapereiden ja joidenkin ruoka-aineiden hinnat.

Asuntolainojen korkojen nousu on ollut 96 prosenttia eli korot ovat vuodessa lähes kaksinkertaistuneet.

Aamulehden hakukone kertoo, kuinka paljon yksittäisten ruokatuotteiden hinnat ovat nousseet vuodessa.

Myös esimerkiksi kynttilöiden ja monien astioiden hinnat ovat nousseet enemmän kuin ruuan hinta. Lemmikkieläinten ruuan hinta taas on noussut lähes yhtä paljon kuin ihmisten ruuan hinta.

Aamulehti kysyi näiden tuotteiden valmistajilta, mikä hintoja nyt nostaa.

Kynttilät

Kynttilät ovat yksi tuote, joiden hinta on noussut selvästi yleistä inflaatiotasoa enemmän. Nousua vuoden takaiseen on 34,8 prosenttia.

Suomalaisen kynttilätehdas Finnmarin toimitusjohtaja Markus Nummela kertoo, että kynttilöiden hintoja nostaa kaikkien kulujen, mutta erityisesti raaka-aineiden hintojen, nousu.

”Perusparafiinien hinta on tuplaantunut, jos ei vähän ylikin.”

Venäjä on iso parafiinien tuottaja, joten Venäjän tuonnin loppuminen on vaikuttanut parafiinien saatavuuteen. Kun raaka-aineen saatavuus on pienempi, hinnat nousevat.

”Kesällä ulkotuliaineista oli jopa pulaa, mutta nyt olemme löytäneet muualta korvaavia aineita. Hinnat ovat kuitenkin ihan erilaiset.”

Nummela sanoo, että raaka-aineongelmista huolimatta kynttilöitä on pystytty tuottamaan tavalliseen tapaan.

Lemmikkieläinten ruoka

Lemmikkieläinten ruoka on noussut 15,7 prosenttia eli melkein saman verran kuin elintarvikkeet yleisesti.

”Suurin syy on viljojen ja muiden hiilihydraattien, kuten perunan, vehnän ja maissin, hinnan nousu. Näitä käytetään lemmikkien ruuassa. Myös liha- ja kalajauhojen hinnat ovat nousseet”, tamperelaisen lemmikkieläinruokien valmistuttajan Prima Pet Premiumin toimitusjohtaja Timo Pärssinen kertoo.

Iso tekijä on myös kaasun ja sähkön hintojen nousu. ”Esimerkiksi kuivanappulaa kuivataan valmistuksen loppuvaiheessa isoa kaasugrilliä muistuttavalla laitteella, jossa on avokaasuliekki.”

Myös rahtien ja pakkasmateriaalien hinnat ovat nousseet. ”Hinnan nousu muodostuu monesta osa-alueesta. Ei oikeastaan ole mitään osa-aluetta, jossa hinta ei olisi noussut. Tämä pätee niin lemmikkien kuin ihmisen ruokaan.”

Keväällä, Ukrainan sodan alkamisen jälkeen, raaka-aineista oli Pärssisen mukaan vähän pulaakin, mutta ei enää tällä hetkellä.

Astiat

Astioista esimerkiksi mukien ja kuppien hinta on noussut 17,5 prosenttia, lautasten 16,8 prosenttia ja lasien 16,1 prosenttia.

Fiskars Group kommentoi astioiden hintojen nousua Aamulehdelle sähköpostitse. Konserniin kuuluu muun muassa astioita valmistava Iittala.

Fiskars Groupista todetaan, että yleisesti ottaen kohonneisiin kuluttajahintoihin vaikuttavat monet tekijät. Astioiden valmistuksessa suurin merkitys on tällä hetkellä energian ja etenkin sähkön hinnalla. Astioiden ja lasituotteiden valmistus on hyvin energiaintensiivistä.

Kohti taantumaa

Yleisen hintojen nousun ajurina on edelleen ruuan ja sähkön hintojen nousu, arvioi Pellervon taloustutkimuksen PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtinen. Kun lisäksi korot nousevat rajusti, inflaatio pysyy lyhyellä aikavälillä erittäin korkeana.

”Ruoka, sähkö ja korkojen maksu ovat välttämättömyyksiä, joten yhä useampi kotitalous joutuu tinkimään muusta kulutuksesta.”

Lahtinen sanoo, että olemme menossa kohti taantumaa. Ensi keväänä inflaatio hidastuu, koska vuoden takaiset vertailuluvutkin ovat jo korkeita. Emme kuitenkaan palaa hintojen nousua edeltävään aikaan, vaan kustannustaso säilyy kovana.

Vaikka menemme kohti taantumaa, talouden oma dynamiikka ei johda meitä talouden syöksykierteeseen. Keskuspankit nostavat vielä korkoja, jolloin ihmisillä on entistä vähemmän varaa muuhun kulutukseen. Kysyntä pienenee ja hintojen nousu rauhoittuu.

”Ajassa on kuitenkin ilmiöitä, kuten sota ja globalisaatio, joiden vaikutusta ei pystytä ennakoimaan.”

Kysyimme Lahtiselta myös, onko mahdollista, ettei kaikkien tuotteiden kova hinnan nousu ole todellista.

”On mahdollista, että nyt myös kokeillaan, saisiko jo pidempään tavoitellut hinnan korotukset läpi. Nollakorkojen aikaan hintojen nostaminen on ollut hankalaa.”

Lahtinen painottaa, että suurimmaksi osaksi hintojen nousun taustalla ovat kuitenkin todelliset energian ja ruuan hintojen nousun, Ukrainan sodan ja pandemian aiheuttamat syyt.

Korjaus 14.12. kello 14.45: Juttuun on korjattu kynttilöiden hinnan nousuksi 34,8 prosenttia ja lemmikkieläinten ruuan hinnan nousuksi 15,7 prosenttia. Aikaisemmin jutussa oli kerrottu lokakuun prosentit.

Lisäys 14.12. kello 15.26: Juttuun on lisätty Pellervon taloustutkimuksen toimitusjohtajan Markus Lahtisen kommentit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut