STT
Eduskunnan oikeistopuolueet ja valtiovarainministeriö ovat viime aikoina esitelleet omia mallejaan, joilla ansiosidonnaista työttömyysturvaa voisi leikata.
Valtiovarainministeriön ehdotuksen mukaan työtön voisi saada sitä pidemmän työttömyysturvaoikeuden, mitä pitempi työhistoria hänellä olisi takanaan. Nykyisin työtön voi saada ansiosidonnaista 300–500 päivää työuransa pituuden ja ikänsä mukaan.
VM:n yhdessä esimerkkimallissa puolella vuodella työssäoloehtoa saisi sata päivää oikeutta. Jokainen kuukausi toisi lisää 20 päivää, kunnes pidemmällä työhistorialla päätyisi 400 päivään.
Tällä päästäisiin VM:n arvion mukaan noin 6 000–8 000 työlliseen. Lisäksi VM euroistaisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehdon, jolloin se ei määräytyisi työtuntien vaan kertyneen palkan mukaan. Yhteensä näiden julkista taloutta vahvistava vaikutus olisi VM:n arvion mukaan noin 250 miljoonaa euroa.
Kokoomus leikkaisi myös kestoa
Kokoomus leikkaisi ansiosidonnaisen keston 200 päivään. Puolue myös porrastaisi turvaa niin, että se olisi työttömyyden alussa nykyistä hieman korkeampi, minkä jälkeen se laskisi työttömyyden pitkittyessä.
Euroistamista kannattava kokoomus haluaa lisäksi muun muassa palauttaa työssäoloehdon puolesta vuodesta vuoteen. Kokoomuksen ehdotuksen työllisyysvaikutukseksi on laskettu 7 900 työllistä.
Myös Rkp porrastaisi ansiosidonnaista niin, että tuki olisi työttömyysjakson alussa nykyistä korkeampi. Puolueen vaaliohjelmassa ei ole tämän tarkempaa mallia.
Lue lisää: Vaaliohjelma julki: Rkp haluaa Suomeen satoja poliiseja lisää
Kristillisdemokraatit ovat laatineet neliportaisen mallin. Ensimmäiset kaksi kuukautta etuus säilyisi nykyisellä tasolla. Seuraavat kaksi kuukautta se olisi 75 prosenttia täydestä päivärahasta, seuraavat neljä kuukautta 70 prosenttia ja kahdeksan kuukauden eli 172 maksetun etuuspäivän jälkeen 60 prosenttia.
Perussuomalaiset on porrastukselle avoin. Se ei vaihtoehtobudjetissaan ehdottanut asiaa, mutta piti sitä selvittämisen arvoisena.