Twitteristä irtisanotut ovat aloittaneet oikeusjuttuja yhtiötä vastaan

Asiantuntijan mukaan Twitter voisi ratkaista tilanteen maksamalla irtisanotuille lain vaatimat korvaukset.

9.12.2022 8:55

Monet Elon Muskin omistukseen siirtyneestä Twitteristä irtisanonut ovat haastaneet yhtiön oikeuteen työsuhteensa päättämisen ehdoista. Lisäksi San Franciscon kaupungille on tehty valitus siitä, että Musk on laittomasti muuttanut toimistotilaa makuuhuoneiksi työntekijöiden käyttöön.

Kun Musk aloitti Twitterin johdossa, yli puolet yhtiön 7 500 työntekijästä sai lähtöpassit.

”On huolestuttavaa, että maailman rikkain mies kuvittelee voivansa sivuuttaa työntekijöiden oikeudet ja luulee, ettei hänen tarvitse noudattaa lakia. Tarkoituksenamme on saada hänet vastuuseen”, sanoo yhtä oikeusjuttua johtava asianajaja Shannon Liss-Riordan.

Lue lisää: Twitter valmistautuu erottamaan jopa puolet väestään – työntekijät valmistelevat joukkokannetta työlainsäädännön rikkomisesta

Jutun taustalla on se, etteivät työntekijät ole saaneet erorahoja ja muita korvauksia, jotka heille luvattiin ennen vallan siirtymistä Muskille. Lupauksiin kuului esimerkiksi bonuksia ja osakeoptioita, ja niillä pyrittiin pitämään työntekijät Twitterissä Muskin tulon lähestyessä.

Muissa jutuissa Muskia haastetaan esimerkiksi siitä, että hän vaati työntekijöitä joko sitoutumaan hänen vaatimuksiinsa työtahdin kiristämisestä tai ottamaan vastaan kolmen kuukauden palkan ja irtisanoutumaan. Asianajajien mukaan ehdotuksella pyrittiin kiertämään Kalifornian lain takaamia työntekijän oikeuksia.

Voi kasvaa suureksi

Myös Muskin etätyöpolitiikkaa vastustetaan. Hän on halunnut työntekijöiden palaavan toimistoon, mitä esimerkiksi vammaiset tai terveydestään huolestuneet työntekijät pitävät syrjivänä.

Oikeusjutut voivat käydä Twitterille ja Muskille kalliiksi. Santa Claran yliopiston oikeustieteen professori Eric Goldman sanoo, että yhtiö voisi ratkaista asian maksamalla entisille työntekijöille sen, mikä heille lain mukaan kuuluu. Oikeusprosessit voivat kestää vuosia.

Tavanomaisesti Musk kommentoi asioita tiuhaan, mutta oikeusjutuista hän on pysynyt pääasiassa hiljaa.

Sen sijaan San Franciscon kaupungin tutkintaa väliaikaisiksi makuuhuoneiksi muutetuista kokoushuoneista hän on arvostellut. Hän sanoi Twitterissä kaupungin hyökkäävän väsyneille työntekijöille sänkyjä tarjoavia yhtiöitä vastaan sen sijaan, että se suojelisi lapsia fentanyyliltä. Musk viittasi tapaukseen, jossa 10 kuukauden ikäinen poika nieli fentanyylia leikkipuistossa San Franciscossa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut