EU-maat sopuun venäläisen öljyn 60 dollarin hintakatosta

Hintakaton tarkoituksena on vähentää Venäjän saamia tuloja öljyn viennistä.

2.12.2022 19:12 | Päivitetty 2.12.2022 21:13

EU-maat ovat päässeet sopuun venäläiselle öljylle asetettavasta hintakatosta, kertovat muun muassa uutistoimisto Bloomberg ja talouslehti Financial Times. Hintakaton tasoksi tulisi 60 dollaria barrelilta.

Kansainvälisen median mukaan sovusta kertoi puolalainen diplomaatti Andrzej Sados.

Hintakaton tarkoituksena on vähentää Venäjän saamia tuloja öljyn viennistä. Käytännössä hintakatto toteutettaisiin siten, että yritysten sallittaisiin tarjota venäläisen öljyn vientiin tarvittavia kuljetuksia, vakuutuksia ja muita palveluita vain, jos öljystä maksettu hinta ei ylitä hintakattoa.

Yhdysvallat pitää sopua tervetulleena

Yhdysvallat pitää tervetulleena EU-maiden saavuttamaa sopua venäläisen öljyn hintakatosta. Asiasta kertoo Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby.

Kirbyn mukaan Yhdysvallat uskoo, että hintakatto auttaa rajoittamaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin mahdollisuuksia jatkaa sotakoneensa rahoittamista.

EU-maat pääsivät perjantai-iltana sopuun venäläisen öljyn hintakatosta. Sovun mukaan hintakaton tasoksi tulee 60 dollaria barrelilta.

Johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän ja sen liittolaisten kaavaileman hintakaton tarkoituksena on vähentää Venäjän saamia tuloja öljyn viennistä.

Päivitys 2.12.2022 kello 21.13: Lisätty uutiseen Yhdysvaltojen osuus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut