Caruna nostaa sähkönjakelun hintoja – omakotiasukkaan hinta nousee yli 4,6 euroa kuussa

Sähköverkkoyhtiö vetoaa kustannusten nousuun.

Carunan tunnus kuvattu Espoossa vuonna 2020.

22.11. 11:06 | Päivitetty 22.11. 13:44

Aamulehti

Sähköverkkoyhtiö Caruna kertoo nostavansa sähkönjakelun hintoja vuoden 2023 alusta. Hinnat nousevat Carunan molempien jakeluyhtiöiden asiakkailla. Caruna Espoo oy toimii muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Caruna oy on sähkönsiirtoyhtiö muun muassa Sastamalan seudulla Pirkanmaalla.

Caruna oy:n asiakkaiden verolliset hinnat nousevat keskimäärin noin 3,9 prosenttia.

Kerrostaloasujan hinta nousee keskimäärin 1,08 euroa kuukaudessa Caruna oy:ssä, kun vuosikulutus on 2 000 kWh. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan hinta nousee keskimäärin 4,63 euroa kuukaudessa Caruna oy:ssä, kun vuosikulutus on 18 000 kWh.

Carunan toimitusjohtajan Jyrki Tammivuoren mukaan korotukseen vaikuttaa muun muassa Ukrainan sodasta johtuva energiakriisi ja korkojen nousu. Yhtiötä rasittaa myös rakennus- ja raaka-ainekustannusten merkittävä kasvu.

”Alumiinin, kuparin ja teräksen hinnat ovat nousseet, samoin polttoaineiden.”

Noin 4 prosenttia Carunan verkossaan siirtämästä sähköstä katoaa taivaan tuuliin niin sanottuna häviösähkönä, kuten lämpönä. Sähkönhinnan noustua yhtiön kustannukset ovat kohonneet tältäkin osin. Vaikka kantaverkkoyhtiö Finngrid jättää perimättä osan kantaverkkomaksuistaan tänä ja ensi vuonna, ei tämä Tammivuoren mukaan riitä kattamaan muuten nousevia kustannuksia.

Hinnat nousevat loppuvuonnakin?

Hinnan korotukset eivät todennäköisesti jää tähän. Ensi vuoden jälkimmäiselle puoliskolle Caruna on suunnitellut suurin piirtein vastaavaa siirtohintojen nostoa kuin nyt ilmoitettukin.

”Tätä katsotaan vielä, mikä se korotustarve lopulta on, sanoo Carunan talousjohtaja Noora Neilimo-Kontio.

Yhtiössä on tunnistettu korotusten huono ajankohta, mutta tulevat kriittiset investointitarpeet on turvattava.

”Jos emme tuo kustannusnousua läpi hintoihin, vaarantaisi tämä ensi ja seuraavan vuoden investointikyvykkyyttämme merkittävästi”, Neilimo-Kontio toteaa.

Investointipainetta lisää se, että Venäjän hyökkäys on kiihdyttänyt yhteiskunnan sähköistymistä.

”Fossiilisten polttoaineiden käyttö loppuu nopeammassa tahdissa kuin olemme ajatelleet. Meidän pitää huolehtia siitä, että verkon kapasiteetti riittää”, perustelee Tammivuori.

Hän vieraili Sastamalassa kesällä. Hän kertoi tuolloin, että yhtiön siirtohinnoissa ei ole välitöntä nousupainetta, mutta pitkällä aikavälillä näin voi olla. Nyt tilanne on kääntynyt nopeasti päälaelleen.

Kuudenneksi kalleinta siirtoa

Caruna rakentaa ja ylläpitää sähkönjakeluverkkoa laajalla alueella Suomessa ja sähköverkkoa on 165 metriä asiakasta kohti. Sastamalassa Caruna on pääasiallinen sähkönjakeluyhtiö.

Carunan sähkönsiirtomaksut ovat olleet valtakunnallisesti korkeat tähänkin asti. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutuksella siirtomaksut ovat olleet Carunan alueella Suomen kahdeksanneksi korkeimmat.

Noora Neilimo-Kontion mukaan nyt tehtävillä korotuksilla ei ole merkittävää vaikutusta tilanteeseen. Carunan hintataso on muutosten jälkeen Suomen 77 jakeluyhtiön joukossa kalleimmassa viidenneksessä. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon osalta Caruna nousee kuudenneksi kalleimmaksi. Carunan toinen yhtiö, pääkaupunkiseudulla toimiva Caruna Espoo on huomattavasti edullisempi korotusten jälkeenkin.

Hintaeroon vaikuttaa ensisijaisesti yhtiöiden ylläpitämän jakeluverkon laajuus ja asiakasta kohti oleva sähköverkon pituus.

Caruna lähettää siirtohintojen korotuksista kirjeen kaikille 700 000 asiakkaalleen.

Päivitys 22.11.2022 kello 13.44: Juttu päivitetty Jyrki Tammivuoren ja Noora Neilimo-Kontion kommenteilla.

Päivitys 22.11.2022 kello 11.17: Juttu päivitetty uusilla tiedoilla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut