Fortum sopi ydinpolttoaineen hankinnasta amerikkalaisyhtiön kanssa – tulee nykytoimittaja Rosatomin rinnalle

Yhtiön mukaan uusi polttoainetoimittaja parantaa Loviisan voimaloiden huoltovarmuutta.

22.11. 9:41

STT

Energiayhtiö Fortum aikoo vastaisuudessa hankkia Loviisaan ydinpolttoainetta Venäjän ohella yhdysvaltalaiselta yhtiöltä.

Fortum on sopinut uuden polttoainetyypin suunnittelusta, luvittamisesta ja toimittamisesta yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn kanssa. Loviisan voimalaitokselta sanotaan, että uusi ja rinnakkainen polttoainetoimittaja parantaa huoltovarmuutta.

Yhtiö ei kerro, milloin toimitukset Loviisan alkaisivat. Fortum huomauttaa, että uuden ydinpolttoaineen käyttöönotto on monivuotinen projekti, joka vaatii viranomaisten hyväksynnän.

Nykyisin Fortum hankkii polttoaineen Loviisan reaktoreihin TVEL-yhtiöltä. Se on venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö. Energiatoimitukset Venäjältä ovat olleet kuluvan vuoden aikana syynissä länsimaissa Ukrainan sodan vuoksi. Venäjän on rahoittanut sotaa Ukrainassa energiakaupalla ja käyttänyt sen säännöstelyä painostuskeinona.

Fortumilla on Loviisassa kaksi ydinreaktoria, joiden käyttöluvat ulottuvat vuosiin 2027 ja 2030. Sopimus TVELin kanssa ulottuu nykylupien loppuun.

Yhtiö on hakenut molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoteen 2050 asti. Se kertoi keväällä kilpailuttavansa uusien lupien polttoainehankinnan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut