Lempäälässä toimivan tehtaan piti juhlia 30-vuotista historiaansa – isot juhlat vaihtuivat yt-kutsuun

Muutosneuvotteluissa haettavat tehostamistoimet johtuvat yhtiön mukaan kysynnän hiipumisesta. Lopullinen sopeuttamistarve ja mahdolliset irtisanomiset tulevat selviämään neuvotteluiden kuluessa.

Muun muassa muovikoteloita valmistava FiboxPam oy aloittaa Lempäälän tehtaallaan muutosneuvottelut, jotka koskevat kaikkia 111:tä työntekijää. Sopeuttamistoimia kohdistetaan enintään 28 työntekijään. Emoyhtiö Fibox oy:n pääkonttori sijaitsee Espoon Keilaniemessä.

14.11. 18:23 | Päivitetty 15.11. 13:48

Aamulehti

Muun muassa muovikoteloita teollisuuden tarpeisiin tekevä FiboxPam oy aloittaa tällä viikolla Lempäälän tehtaallaan muutosneuvottelut (aiemmin laissa yt-neuvottelut), jotka koskevat kaikkia tehtaan 111 työntekijää.

Kannattavuuden parantamiseksi tehtävät sopeutustoimet voivat johtaa enintään 28 työsuhteen ehtojen sopeuttamiseen.

Yhtiön mukaan Lempäälän yksikkö on vuoden 2022 aikana tehostanut tuotantokapasiteettiaan, minkä johdosta sen asiakkaat ovat pystyneet laskemaan omia varastotasojaan. Tämä on puolestaan johtanut kysynnän alenemiseen Lempäälän tehtaalla.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tapani Niemi kertoo, että tehostamistoimenpiteet ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Muutosneuvottelut tulevat kestämään noin kuusi viikkoa.

”Muutosneuvottelujen kuluessa henkilöstöryhmät ja tehtaan johto arvioivat niiden vaikutuksia henkilöstömäärään.”

Ukrainan sota aiheuttaa epävarmuutta

Myös isommassa kuvassa kysynnän näkyvyys on tällä hetkellä haastavaa Ukrainan sodan aiheuttaman epävarmuuden ja energian hinnan nousun vuoksi, sanoo Niemi.

”Pitkäaikaisia sitoumuksia ei ole niin paljon kuin aikaisemmin. Valmistaudumme kuitenkin joka tapauksessa hyvän toimituskyvyn ylläpitämiseen.”

Kysynnän hiipuminen ilmeni Niemen mukaan yllättävän nopeasti.

”Nopein vaikutus on siitä, että varastoja pienennetään koko toimitusketjussa. Toinen tekijä on epävarmuus loppuasiakaskysynnässä.”

Vuosijuhlat peruttiin

Tulevaisuudessa kysyntä ja yhtiön kilpailukyky tullee paranemaan, kun Ukrainan sotaan saadaan ratkaisu sekä energian saatavuutta paremmaksi ja hintaa alemmaksi, uskoo Niemi.

”Satsaamme myyntiin ja uuteen asiakashankintaan, ja sitä kautta saamme volyymejä ylös. Lempäälän tehtaan kyvykkyydelle on hyvinkin kysyntää.”

Lempäälän tehtaan liikevaihdoksi ennustetaan Niemen mukaan tänä vuonna noin 20 miljoonaa euroa. Viime vuodesta kasvua on tullut noin 2,5 miljoonaa euroa. Kannattavuudessa on kuitenkin haasteita, ja liikevoitto jäi jo viime vuonna miinukselle.

Yhtiö täyttää tänä vuonna 30 vuotta, mutta tälle viikolle suunnitellut Suomen toimintojen vuosijuhlat peruttiin, sillä ne eivät olisi Niemen mukaan vastanneet yhtiön arvoja.

”Se ei vastaa meidän arvoja, että käytettäisiin rahaa juhliin samaan aikaan kuin muutosneuvottelut ovat käynnissä. Mieluummin keskitytään siihen, että saadaan toimintaa paremmaksi.”

Mikä?

FiboxPam oy

Valmistaa teollisuuden tarpeisiin muun muassa elektroniikkaa suojaavia muovikoteloita.

FiboxPam oy:n liikevaihto oli viime vuonna 17,43 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos miinuksella 389 000 euroa. Liikevaihto nousi edellisvuodesta 10,7 prosenttia. Tiedot perustuvat yhtiön viimeisimpään tilinpäätökseen vuodelta 2021.

Fibox Plastics & Aluminium Mechanics -konserni työllistää yhteensä noin 300 henkilöä, joista 111 FiboxPAM Oy:n Lempäälän tehtaalla. Yhtiön toinen tehdas sijaitsee Kiinan Guangzhoussa.

Konserni kuuluu 30 vuotta vuonna 2021 täyttäneeseen Fibox-ryhmään, jolla on eri puolilla maailmaa yhdeksän tehdasta ja 700 työntekijää. Ryhmän liikevaihto oli vuonna 2021 noin 91 miljoonaa euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut