EU-komissio varoitti euroalueen ajautuvan talvella taantumaan, kasvu jatkunee keväällä

”Energiakriisi rapauttaa kotitalouksien ostovoimaa ja kuormittaa tuotantoa.”

11.11. 12:50 | Päivitetty 11.11. 13:31

Bryssel

EU-komission talousennusteen mukaan euroalue ajautuu tänä talvena taantumaan. Kasvun ennustetaan jatkuvan keväällä, ja ensi vuonna bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 0,3 prosenttia.

Komissio nosti myös arvioitaan euroalueen tämän ja ensi vuoden inflaatiosta. Tämän vuoden inflaatioksi ennustetaan 8,5 prosenttia ja ensi vuoden 6,1 prosenttia.

EU-komissio ennustaa, että taantuma koetaan useimmissa euroalueen maissa vuoden viimeisellä neljänneksellä. Taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Komission mukaan vaikutukset osuvat voimakkaina paitsi EU:hun maantieteellisen läheisyyden vuoksi, mutta myös siksi, että EU on ollut voimakkaasti riippuvainen venäläisestä kaasuntuonnista.

”Energiakriisi rapauttaa kotitalouksien ostovoimaa ja kuormittaa tuotantoa. Luottamus talouteen on laskenut merkittäväksi”, komissio sanoo tiedotteessa.

”Taloudellisen toiminnan supistuminen jatkuu vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta kasvun uskotaan jatkuvan keväällä.”

Vuonna 2024 talouskasvun ennustetaan toipuvan euroalueella 1,5 prosenttiin.

Komissio nosti myös arvioitaan euroalueen tämän ja ensi vuoden inflaatiosta. Tämän vuoden inflaatioksi ennustetaan 8,5 prosenttia ja ensi vuoden 6,1 prosenttia. Vuonna 2024 inflaation odotetaan rauhoittuvan 2,6 prosenttiiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut