Lyhyet viitekorot alkavat houkutella asuntolainaa hankkivia, kun suosittu vuoden euribor kurottelee jo kolmen prosentin rajaa – pankkien käytäntö voi kuitenkin syödä hyödyn

Pankkien mukaan lyhyen viitekoron valinta voi lisätä pankin kuluja, mikä puolestaan voi näkyä lainan marginaalin suuruudessa.

Euribor-viitekorko päivittyy aina kolmen, kuuden tai 12 kuukauden välein. Jos pisimmän euriborin tarkastus on ollut sopivaan aikaan, voi asuntolainan korko olla yhä nollan tuntumassa. Tampereen Tuomiokirkonkadun asuintalot kuvattiin huhtikuussa 2022.

11.11. 11:13 | Päivitetty 11.11. 11:18

Helsinki

Turbulenssissa olevat korkomarkkinat ovat lisänneet asuntolainaa hankkivien kiinnostusta vuoden euriboria lyhyempiin viitekorkoihin. Vuotta lyhyemmät viitekorot ovat alkaneet houkutella asuntovelallisia, koska niiden nousu on toistaiseksi ollut 12 kuukauden euriboria maltillisempaa.

Kahtatoista kuukautta lyhyemmät viitekorot ovat yhävähemmistössä uusista lainoista, kerrotaan pankeista STT:lle.

Suomalaisten suurimmista asuntoluotottajista OP ja Danske Bank kertovat tarjoavansa tällä hetkellä vuoden euriborin lisäksi myös kolmen ja kuuden kuukauden euribor-viitekorkoa asuntolainoihin. Suurista pankeista ainoastaan Nordea kertoo tarjoavansa nyt lyhimmillään vuoden euriboriin sidottua lainan viitekorkoa.

Myös Aktia kertoo tarjoavansa lainoille tällä hetkellä vuoden euriborin lisäksi myös kolmen ja kuuden kuukauden euribor-viitekorkoa. S-Pankki sekä Säästöpankki-ryhmän pääkaupunkiseudulla toimiva Nooa Säästöpankki tarjoavat vuoden rinnalla puolen vuoden euriboria.

Lyhyet viitekorot nousseet hitaammin

Suomalaisten suosima 12 kuukauden euribor on noussut voimakkaasti vuoden aikana. Kevääseen saakka 12 kuukauden euribor oli usean vuoden ajan negatiivinen, mutta 9. marraskuuta se oli noussut 2,87 prosenttiin.

Samana päivänä kolmen kuukauden euribor oli 1,80 prosenttia, kuuden kuukauden 2,33 prosenttia. Vertailun vuoksi esimerkiksi prosenttiyksikön ero 200 000 euron lainan korossa tarkoittaa vuodessa 2 000 euroa.

Asumisen palveluiden johtaja Satu Nurmi OP:sta kertoo, että vielä negatiivisten viitekorkojen aikana kahdentoista kuukauden euriborin valitsivat käytännössä kaikki.

”99-prosenttisesti käytimme sitä. Syksyn aikana muutkin pohjakorkovaihtoehto ovat olleet kiinnostavia”, sanoi Nurmi.

Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala kertoo, että vaikka pankki voi neuvotella asiakkaiden kanssa myös vuotta lyhyempien viitekorkojen käytöstä, ei pankki niitä tällä hetkellä suosittele.

”Ymmärrän asiakkaiden halun keskustella aiheesta”, hän sanoi.

Marginaali voi olla suurempi

Viitekoroissa on Suomen Pankin rahapolitiikan toteutuksen toimistopäällikkö Niko Herralan mukaan kyse siitä, millä hinnalla pankki saa vakuudetonta rahoitusta markkinoilta. Viitekoron kesto kertoo, miksi ajaksi pankki kunakin päivänä lainaa saa kyseisellä hinnalla.

Kuluttajalle se tarkoittaa, että asuntolainan euribor-viitekorko päivittyy aina kolmen, kuuden tai 12 kuukauden välein. Jos pisimmän euriborin tarkastus on ollut sopivaan aikaan, voi asuntolainan korko olla yhä nollan tuntumassa. Viitekoron päälle pankit lisäävät vielä marginaalinsa.

Herrala kertoo, että koko euribor-korkojen historiassa kolmen kuukauden euribor on ollut keskimäärin noin 0,25 prosenttiyksikköä matalampi kuin 12 kuukauden euribor. Hyötyä kuitenkin syö pankkien mukaan se, että lyhyiden viitekorkojen käyttö lisää heidän kustannuksiaan. Tämän vuoksi lyhyemmän viitekoron valitseminen voi nostaa pankin asuntolainaan tarjoamaa lainamarginaalia.

Takala Danske Bankista toteaakin, että tämän hetken ennusteissa lainan hinta on muun muassa marginaalin vuoksi pitkälti sama – on viitekorko sitten sidottu vuoden euriboriin tai sitä lyhyempiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut