Yhdysvaltojen inflaatio hidastui, mutta on edelleen korkealla – kuluttajahinnat nousivat lokakuussa 7,7 prosenttia

Ekonomisti arvioi keskuspankki Fedin jatkavan koronnostoa, mutta hidastuvassa tahdissa.

Yhdysvaltain inflaatio hidastui puoli prosenttiyksikköä, mutta on silti edelleen korkea. Kuva on otettu kodinkoneliikkeessä Huntington Parkissa Kaliforniassa syyskuussa 2022.

10.11. 17:03

Inflaatio hidastui Yhdysvalloissa lokakuussa. Kuluttajahinnat nousivat vuoden takaisesta 7,7 prosenttia, kun syyskuussa vastaava luku oli puoli prosenttiyksikköä korkeampi eli 8,2 prosenttia.

Energian ja ruuan hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli lokakuussa 6,3 prosenttia vuositasolla. Vielä syyskuussa pohjainflaatio oli 6,6 prosenttia, mikä oli korkein luku sitten vuoden 1982.

Tieto inflaation hidastumisesta heikensi odotuksia keskuspankki Fedin voimakkaammista koronnostoista, ja Yhdysvaltain dollarin kurssi lähti laskuun suhteessa euroon, Britannian puntaan ja Japanin jeniin.

”Inflaatio hidastui ennakoitua enemmän”

OP:n seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen arvioi, että luvut toivat helpotusta velloviin inflaatiohuoliin ja iloaihetta markkinoille. Hänen mukaansa kuluttajahintojen vuosinousu hidastui ennakoitua reippaammin.

Hännikäinen kirjoittaa kommentissaan, että kuluttajahinnat nousevat kuitenkin edelleen liian voimakkaasti ja työmarkkinat ovat kireät ja pahasti epätasapainossa.

”Odotamme Fedin jatkavan rahapolitiikan kiristämistä tulevissa kokouksissa, mutta koronnostotahdin hidastuvan jatkossa edeltävässä korkokokouksessa annettujen vihjeiden mukaisesti. Ennakoimme Fedin tekevän joulukuussa 0,5 prosenttiyksikön koronnoston 4,25–4,5 prosentin haarukkaan.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut