”Tässä on käynyt näppäilyvirhe”, sanoo 133,7 miljoonan euron kryptotulot ilmoittanut koko Suomen tulokärki

Piiroisen ilmoittamista miljoonatuloista on seurannut yli 46 miljoonan euron mätkyt. Hän kertoo jättäneensä keskiviikkona oikaisupyynnön veropäätöksestä.

Hämeenlinnalainen Juhapekka Piiroinen ilmoitti verottajalle lähes 134 miljoonan euron kryptotuloista.

9.11. 10:23 | Päivitetty 9.11. 13:14

Tuoreiden verotilastojen kärkeen nousi erikoinen nimi, hämeenlinnalainen Juhapekka Piiroinen.

Vuonna 1983 syntynyt Piiroinen työskentelee ohjelmoijana kajaanilaisessa peliyhtiö Critical Forcessa. Ilmoitetuilla tuloilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä yhtiön liiketoiminnan kanssa, Critical Forcen toimitusjohtaja Veli-Pekka Piirainen sanoo Helsingin Sanomille.

Helsingin Sanomat on varmistanut, että kyseessä on todella tulolistan kärkipaikkaa pitävä Juhapekka Piiroinen. Kärkisija suomalaisessa verolistauksessa irtosi 133,7 miljoonan euron pääomatuloilla. Sen päälle Piiroisella oli palkkatöistä saadut vajaat 50 000 euron ansiotulot.

”Tässä on käynyt näppäilyvirhe. Olen tekemässä oikaisua verottajan suuntaan”, sanoo Juhapekka Piiroinen puhelimitse.

Vitsi vai vahinko?

Piiroisen mukaan virhe on tapahtunut, kun hän on ilmoittanut virtuaalivaluuttojen kaupasta saatuja tuloja verottajan lomakkeella verkossa.

Hän ei ole omien sanojen mukaansa tienannut ilmoitettua 133,7 miljoonan euron summaa.

Yllätys oli Piiroisen mukaan tänä aamuna suuri.

”Heräsin puoli tuntia sitten, keitin kahvit ja menin aamupalaveriin [etänä]. Siellä kollegat ottivat tämän puheeksi”, Piiroinen kertoo.

Tapauksessa on erikoisia yhteensattumia.

Piiroisen ainoa oma yritysyhteys on vuonna 2019 perustettu Goofy Unicorn Oy. Hämeenlinnalaiseen rivitaloon rekisteröity yritys ei ole kertaakaan toimittanut tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin. Viranomainen karhusi puuttuvia tietoja viime kesänä.

Goofy Unicorn -yhtiössä osakkeiden määrä on 1 337 000. Piiroisen pääomatulot olivat 133,7 miljoonaa euroa.

1337 on internetkulttuurissa tunnettu numeroyhdistelmä, joka viittaa leetspeak-kirjoitustyyliin. Siinä osa kirjaimista korvataan numeroilla tai symboleilla. Slangissa leet-termi on yleistynyt myös tarkoittamaan eliittihakkeria tai taitavaa ohjelmoijaa.

Oliko kryptotulojen ilmoittaminen väärin siis läppä eikä vahinko?

”Veikkaan, että kun olen tehnyt illalla sitä ilmoitusta, on käynyt aivopieru”, Piiroinen sanoo.

Piiroisen mukaan hän ei ole vielä keskustellut asiasta verottajan kanssa.

”Luulisi, että tuollaiset isot virheet huomattaisiin. Mun virhe tämä on. Mutta tässä on suuri mahdollisuus inhimilliselle erehdykselle. Ei siinä ole kuin webbilomake, ei mitään varmistuksia”, hän kommentoi.

Piiroinen kertoo jättäneensä verotuksestaan oikaisupyynnön Verohallinnolle keskiviikkona. STT:n tietojen mukaan Piiroiselta ei vielä toistaiseksi ole tullut korjauspyyntöjä Verohallintoon.

Verottajalla ei näppäilyvirhettä

Verohallinnosta kerrottiin keskiviikkona Helsingin Sanomille, että julkistetut verotiedot on tarkistettu kolmeen kertaan. Kyse ei ole näppäilyvirheestä ainakaan verottajan puolelta, Verohallinnosta kerrotaan.

Helsingin Sanomien selvityksen perusteella ei ole kuitenkaan varmuutta, etteikö Piiroinen todella olisi tienannut raportoimiaan summia.

Verohallinnon mukaan hänellä on esimerkiksi maksamattomia jäännösveroja eli niin sanottuja veromätkyjä 46 miljoonalla eurolla.

Normaalien verokäytäntöjen mukaan Piironen on myös saanut jäännösverojensa suuruuden tietoonsa ainakin kahdesti.

Hänelle on ensin tullut veroehdotus, jonka jälkeen hänen on vielä täytynyt vahvistaa se.

Tehnyt kauppaa virtuaalivaluutoilla

Piiroinen kertoo, että hänen todelliset pääomatulonsa olivat viime vuonna noin 26 000 euroa, jotka hän sai tekemistään virtuaalivaluuttakaupoista. Hän kertoo myyneensä muun muassa vuosien ajan omistamaansa dogecoin-virtuaalivaluuttaa sen jälkeen, kun miljardööri Elon Musk alkoi puhua siitä alkuvuonna sittemmin ostamassaan viestintäpalvelu Twitterissä.

Vuonna 2020 Piiroisen ansiotulot olivat runsaat 44 000 euroa, eikä hänellä ollut ilmoitettuja pääomatuloja.

Vuonna 2019 pääomatulot olivat hänellä niin ikään nolla euroa, ansiotulot puolestaan noin 65 000 euroa.

Päivitys 9.11.2022 kello 10.41: Lisätty STT:n tieto siitä, ettei Piiroinen ole vielä jättänyt Verohallinnolle korjauspyyntöä.

Päivitys 9.11.2022 kello 13.13: Juttua päivitetty uusilla tiedoilla Piiroisen pääoma- ja ansiotuloista.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut