Tuhansien eurojen syöpälääkkeen hinta romahti vain 100 euroon – Mitä lääkkeiden hinnoille oikein tapahtuu?

Hallituksen esityksessä tavoitellaan 50 miljoonan euron säästöjä lääkkeiden hintojen alentamisesta.

Syöpälääke Lenalidomidin (oikealla) kuukauden annoksen hinta 25 milligramman vahvuisena on laskenut huhtikuun alusta 5 700 eurosta 100 euroon. Taaempi lääke maksaa yhä tuhansia.

9.11. 5:00

Aamulehti

Syöpälääke Lenalidomidin kuukauden annoksen hinta on laskenut huhtikuun alusta 5 700 eurosta 100 euroon.

Syynä on tämän vaikeahoitoisten veri- ja imukudosyöpien hoitoon käytetyn biologisen lääkkeen vapautuminen patentilta. Hinnan lasku selittyy sillä, että tarjolle on tullut rinnakkaisia valmisteita, joiden välillä käydään hintakilpailua.

Lääkkeellä oli vuonna 2021 noin 1 200 käyttäjää.

”Hinta on laskenut muillakin lääkkeillä vastaavassa tilanteessa, mutta euromääräiset muutokset eivät ole olleet näin isoja”, kertoo Kelan tutkija Terhi Kurko.

Lääkkeiden hinnat laskeneet

Nyt jyllää inflaatio, mutta lääkkeiden hinnan kehitys on ollut päinvastainen yleiseen hintakehitykseen verrattuna. Kun ruuan hinta oli syyskuussa noussut 14,5 prosenttia vuodentakaisesta, reseptilääkkeiden hinta oli laskenut yli 7 prosenttia.

Luvut selviävät Tilastokeskuksen kuluttajahintaindeksistä.

Taustalla on liki 20 vuotta käynnissä ollut lääkkeiden hintakilpailu vaihtokelpoisilla tuotteilla.

”Toisaalta lääkkeiden käyttäjämäärät kasvavat muun muassa väestön ikääntyessä ja meille tulee myös käyttöön uusia yhä kalliimpia lääkkeitä. Siksi lääkkeiden kustannukset, eli se mitä lääkkeistä kokonaisuutena maksetaan, kasvavat”, Kurko toteaa.

Kustannuksia alemmas

Hallitus teki lokakuussa eduskunnalle esityksen, jonka tavoite on laskea lääkkeiden hintoja. Kun käyttäjä maksaa lääkkeestä vähemmän, valtio maksaa vähemmän Kela-korvausta.

Korvausten määrä on kasvanut Suomessa vuosittain.

Esityksessä lääkehuollon kustannusten alentaminen on kytketty hoitajamitoituksen rahoitukseen.

Uudistuksen oletetaan tuovan yhteensä noin 50 miljoonan euron vuosittaiset säästöt.

Puolet säästöstä tulisi apteekkisektorilta lääketaksan alentamisesta. Apteekit siis saisivat vähemmän tiettyjen lääkkeiden myymisestä ja neuvonnasta, joka lääkepakkauksen myyntiin liittyy.

Samalla muutetaan apteekkiveroa kalliiden lääkkeiden osalta, jottei niiden katteesta tule isoille apteekeille negatiivinen. Silloin apteekki ei maksaisi lääkkeestä apteekkiveroa, eikä syntyisi tulonsiirtoa pienille apteekeille.

Puolet tavoitellusta säästöstä tulisi siitä, että tehostetaan edullisimpien lääkkeiden määräämistä biologisissa lääkkeissä.

Pienille apteekeille ongelmia

Kalevan Prisman Haka-apteekin apteekkari Marja Ritala toteaa, että lääkesäästöt ovat tärkeä asia. ”On hyvä, että ollaan tarkkana siitä, paljonko yhteiskunnan rahaa lääkkeisiin menee. Tässä vaikutusten laskeminen on kuitenkin aika monimutkaista.” Ritala on aikaisemmin toiminut Apteekkariliiton puheenjohtajana.

”Lääkkeiden hinnan lasku yhdessä aiotun lääkesäästön kanssa tekee sen, että joillekin pienille apteekeille saattaa tulla ongelmia, koska he eivät pääse hyötymään apteekkiveron leikkauksesta kalliilta lääkkeiltä. Samaan aikaan inflaatio nostaa muita kustannuksia.”

Korjaus 9.11. kello 11.09: Kuvatekstiin on lisätty tieto, että hinta on laskenut 5700 eurosta 100 euroon 25 milligramman vahvuisella lääkkeellä. Kuvassa on 10 milligramman vahvuisen lääkkeen paketti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut