Nokian Renkaiden liikevaihto laski, taustalla Venäjän tuonnin päättyminen – tämän vuoden tappiot yli sata miljoonaa euroa

Yhtiö teki tappiota 102,7 miljoonaa euroa tammi-syyskuussa, kun viime vuoden vastaavana ajankohtana liikevoitto oli 215,2 miljoonaa euroa.

Nokian Renkaat teki liiketappiota 102,7 miljoonaa euroa tammi-syyskuussa, kun viime vuoden vastaavana ajankohtana liikevoitto oli 215,2 miljoonaa euroa.

1.11. 14:08 | Päivitetty 1.11. 19:52

Aamulehti

Nokian Renkaiden heinä−syyskuun liikevaihto laski 6,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Yhtiön liikevoitto oli 54,9 miljoonaa euroa, joka on noin 40 miljoonaa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän.

Valuuttakurssit nostivat tulosta noin 17 miljoonaa euroa. Oikaistu osakekohtainen tulos puolittui. Se oli heinä-syyskuussa 0,26 euroa, kun se viime vuoden vastaavana ajankohtana oli 0,54 euroa.

Vuosi on ollut yhtiölle myrskyisä, kun se luopui isosta Pietarin-tehtaastaan Venäjän hyökkäyssodan takia. 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautojen renkaista on valmistettu Venäjällä. Yhtiön henkilöautorenkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa.

Tämän vuoden osalta yhtiö on tehnyt tappiota syyskuuhun mennessä 102,7 miljoonaa euroa, kun viime vuoden vastaavana ajankohtana liikevoitto oli 215,2 miljoonaa euroa.

Yhtiö kertoo tiedotteessaan, että Raskaiden Renkaiden liikevaihto heikkeni hieman toimitusrajoitteiden vuoksi, mutta rengasketju Vianorin myynti pysyi vakaana. Vianorin heinä-syyskuun liikevaihto nousi viime vuoteen verrattuna kuudella miljoonalla eurolla, mutta tappiot kasvoivat noin miljoonalla eurolla.

Nokian Renkaat

Osavuosikatsaus tammi-syyskuu

Liikevaihto 1 364,7 miljoonaa euroa (tammi-syyskuu 2021 1 201,5 miljoonaa)

Kaikkien segmenttien liikevoitto yhteensä 207,6 miljoonaa euroa (vuonna 2021 236,8 miljoonaa).

Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat -322,9 miljoonaa euroa.

Liikevoittoprosentti 17,9 prosenttia (15,6 prosenttia vuonna 2021).

Segmenttien osakekohtainen tulos yhteensä 1,19 euroa (1,35 vuonna 2021).

Uusi tehdas Romaniaan

Toimitusjohtaja Jukka Moisio kertoo yhtiön tiedotteessa, että yhtiö on onnistunut viemään läpi hinnankorotuksia. ”Haasteellisista ajoista huolimatta olemme alkaneet rakentaa Nokian Renkaita nyt uudelta pohjalta, olemme pystyneet nostamaan tuotantoa niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa ja tuoneet markkinoille uusia korkealuokkaisia tuotteita ydinsegmenteissämme.”

Yhtiö kertoi tänään tiistaina rakentavansa henkilöauton renkaita valmistavan tehtaan Romaniaan. Tehdas valmistuu alkuvuodesta 2025. Investoinnin kokonaiskustannukseksi on arvioitu 650 miljoonaa euroa. Yhtiön osakekurssi on ollut uutisen jälkeen nousussa Helsingin pörssissä.

Viime vuosi oli yhtiölle hyvä, sillä se rikkoi kaikkien aikojen liikevaihtoennätyksensä. Yhtiön koko vuoden 2021 liikevaihto kasvoi 1,71 miljardiin ja liikevoitto 268,2 miljoonaan euroon.

Yhtiö aikoo valmistaa yli viisi miljoonaa henkilöauton rengasta Nokian tehtaalla vuonna 2023. Viime vuonna tuotantomäärä oli noin 3 miljoonaa rengasta, tänä vuonna noin 4,5 miljoonaa. Yhdysvaltain tehtaan tuotannon on tarkoitus kasvaa noin miljoonasta henkilöauton renkaasta neljään miljoonaan vuonna 2024.

Lue lisää: Nokian Renkaat myy Venäjän liiketoiminnot – Jukka Moisio: ”Uutta tulevaisuutta voidaan rakentaa myös Nokialla”

Mikä?

Nokian Renkaat oyj

Nokian Renkaat Oyj on vuonna 1988 perustettu kumiteollisuusyritys, joka valmistaa henkilöauton ja kuorma-autojen renkaita sekä raskaita renkaita.

Konsernin henkilöstömäärä on noin 5 000.

Yhtiö valmistaa henkilöautonrenkaita yhtiön omissa tehtaissa Nokialla Suomessa ja Daytonissa Yhdysvalloissa.

Vuonna 2021 yhtiön liikevaihto oli noin 1,7 miljardia euroa. Vuoden 2022 tammi-kesäkuun liikevaihto oli lähes 900 miljoonaa (kasvua 18,5 prosenttia) ja liikevoitto 268,2 miljoonaa euroa.

Liikevaihto jakautui näin: 40 prosenttia Pohjoismaat, 27 prosenttia muu Eurooppa, 20 prosenttia Venäjä ja Aasia ja 13 prosenttia Amerikka.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sitä seuranneet EU-pakotteet ajoivat yhtiön Pietarin-tehtaan keväällä ongelmiin. Yhtiö kertoi aluksi, että ei lopeta tehtaan tuotantoa. Kesäkuussa kuitenkin ilmoitettiin, että yhtiö vetäytyy Venäjältä. Lokakuussa yhtiö kertoi myyvänsä Pietarin tehtaan. Marraskuussa Nokian Renkaat kertoi rakentavansa tehtaan Romaniaan.

Vuonna 2021 noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden valmistamista henkilöautonrenkaista valmistettiin Venäjällä.

Oikaisu 1.11.2022 kello 19.52: Jutussa kerrottiin virheellisesti, että Nokian Renkaiden liikevoitto olisi ollut kolmannella kvartaalilla noin noin 30 miljoonaa euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa vähemmän. Oikea luku on noin 40 miljoonaa euroa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut