Nokian Renkaat myy Venäjän liiketoiminnot – Jukka Moisio: ”Uutta tulevaisuutta voidaan rakentaa myös Nokialla”

Nokialla yhtiö voisi laajentaa toimintaansa ostamillaan tonteilla.

”En vielä osaa tarkkaan sanoa, millä tavalla ja millä askelmerkeillä, mutta siihen suuntaan mennään, sanoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio tulevaisuuden ratkaisuista Nokialla.

28.10. 17:29 | Päivitetty 28.10. 18:42

Aamulehti

Nokian Renkaat oyj on allekirjoittanut sopimuksen Venäjän toimintojensa myynnistä öljyjätti Tatneftille. Kaupan velattoman arvon arvioidaan olevan noin 400 miljoonaa euroa.

Yhtiö tiedotti sopimuksen allekirjoittamisesta perjantaina.

Tatneft tunnetaan entuudestaan Suomessa ostajana. Neste oy myi Venäjän-huoltamoketjunsa sille kolme vuotta sitten. Kauppaan kuului 75 huoltoasemaa Pietarin alueella.

Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio vaikuttaa tyytyväiseltä ostajaan, joka on pörssiyhtiö, ja toimii myös it-puolella. Yhtiö on listattu Venäjän lisäksi myös Lontoossa.

”Yhtiöllä on ollut rengasliiketoimintaa aikaisemmin ja se osaa sitä asiaa. Se on varakas, kompetentti, pörssilistattu ja hyvin pääomitettu ja sillä tavalla meidän vanhalle toiminnallemme hyvä jatkaja”, Moisio sanoo.

Onko yhtiö niin luotettava, että se ei ala kopioida teidän renkaitanne?

”Ainahan on sellainen mahdollisuus, että he yrittävät löytää samoja tuotteita tai kehittää parempia tuotteita, mutta meidän pitää luottaa siihen, että meillä on hyvä oma osaaminen.”

”Meidän kaikki innovaatiot ovat kuitenkin Suomessa. Meidän Venäjän-tehtaallahan ei innovaatiotoimintaa ollut. Kuuluu bisnekseen, että aina pitää juosta kovempaa kuin muut.”

Kaupan toteutuminen vaatii venäläisten viranomaisten hyväksynnän ja muiden edellytysten täyttymisen.

Moisio sanoo, että kyseessä on maa, jossa ennustettavuus on vähäisempää kuin joskus aiemmin. ”Siihen pitää varautua. Jos ongelmia tulee, otetaan ne sitten, kun te tulevat, mutta onhan siinä selvät prosessit, mitä pitää tehdä.”

Myös ostajan asema ja toiminta on Moision mukaan Venäjällä sellaisia, että Nokian Renkaat ei ole yksin asiaa edistämässä.

Nokian Renkaat on toiminut Venäjällä vuodesta 2005 alkaen. Vuonna 2021 noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautorenkaista valmistettiin Venäjällä, ja liiketoiminta-alue Venäjä ja Aasia muodosti noin 20 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Helmikuussa alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan muutti tilannetta.

”Meidän voimin tehdas ei ole pyörinyt ison kapasiteetin voimin, ja sanktioiden myötä vienti Venäjältä on loppunut. Kyllä meillä on hyvät kompetentit työntekijät siellä. Olemme tosi ylpeitä heistä, meillä on pitkä yhteinen historia. Siinä suhteessa olemme varmoja, että tehdas tulee menestymään erittäin hyvin.”

Rengassaatavuuden turvaamiseksi Nokian Renkaat on jatkanut kapasiteetin kasvattamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillaan ja edistää investointia uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa.

Moisio pitää kauppasummaa hyvällä tasolla olevana nykyisissä olosuhteissa. ”Siitä voidaan käyttää uuden tulevan Keski-Euroopan tehtaan rakentamiseen rahaa. Toisin sanoen Nokian Renkaathan on hyvin solidi yhtiö, omapääoma ja tase ovat vahvassa kunnossa.”

Nokian Renkaat on arvioinut, että yhtiön omavaraisuusaste, 30. syyskuuta 64,0 prosenttia ja velkaantumisaste 22,2 prosenttia säilyvät hyvällä tasolla Venäjän liiketoimintojen myynnin jälkeen.

Hän sanoo, että uutta tulevaisuutta voidaan rakentaa myös Nokialla, jossa yhtiö voi laajentaa toimintaansa ostamillaan tonteilla.

”Näin varmaan tehdään. En vielä osaa tarkkaan sanoa, millä tavalla ja millä askelmerkeillä, mutta siihen suuntaan mennään. Tietenkin tämmöisen asian jälkeen meidän tärkein asia on rakentaa tulevaisuutta”, Moisio sanoo.

Juttuun lisätty toimitusjohtaja Jukka Moision haastattelu 28.10.2022 kello 18.41.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut