Pirkanmaalle ison Prisman yhteyteen tulee automatisoitu keräilykeskus, jonka sijainti on vielä mysteeri – tämä siitä tiedetään

Pirkanmaan osuuskaupan tavoitteena on avata maakuntaan lähivuosina useita keräilykeskuksia, joissa robotit avustavat verkko-ostosten keräilyssä.

S-ryhmän keräilykeskusta kaavaillaan rakennettavaksi jonkin Pirkanmaan ison Prisman yhteyteen.

28.10. 12:45 | Päivitetty 28.10. 17:11

Aamulehti, STT

S-ryhmä avaa Pirkanmaalle ruoan verkkokauppaa varten keräilykeskuksen, jossa hyödynnetään robottivoimaa. Perjantaina kerrotun tiedon mukaan automaatioavusteinen keskus on suunniteltu rakennettavaksi ison Prisman yhteyteen.

Valtakunnallinen S-ryhmä tiedotti perjantaina, että keräilykeskus olisi tulossa Tampereen Lielahden Prisman yhteyteen, mutta korjasi myöhemmin tietoa. Lopullinen päätös paikasta on vasta harkinnassa, eikä Pirkanmaan osuuskaupan verkkokaupan projektipäällikön Petri Widgrenin mukaan voi vielä sanoa edes sitä, onko Tampereen lisäksi harkinnassa muidenkin Pirkanmaan kuntien isoja Prismoja.

”Tällä hetkellä voidaan vain kommentoida, että vaihtoehtoisia sijainteja Prisman kylkeen on useita”, hän sanoo.

Mikä?

Tampereen automatisoitu keräilykeskus

Sijainti varmistuu 2–3 kuukauden kuluessa.

Tarkoitus ottaa käyttöön keväällä 2024.

Työvoimatarve 50 henkilöä.

Kooltaan 2 000 neliömetriä.

Investoinnin hintaa ei ole vielä julkistettu.

Automaatioteknologian toimittaa sveitsiläinen Swisslog ja robotiikkateknologian norjalainen Autostore.

Vantaalle toinen hieman erilainen

Toinen samankaltainen keräilykeskus avataan Vantaalle lentokentän läheisyyteen. Kyseessä ei kuitenkaan ole täysin samanlainen keskus, sillä Vantaalle rakennettava keräilykeskus ei ole suoraan Prisman yhteydessä.

Widgrenin mukaan Pirkanmaan-konseptin etu on se, että keräilykeskuksessa keräiltäviä verkkokaupan tilauksia voidaan täydentää Prisman puolelta, esimerkiksi tuoretuotteiden osalta Ruokatori-palvelutiskiltä.

Pirkanmaan osuuskaupan tavoitteena on avata maakuntaan lähivuosina useampia keräilykeskuksia, eikä Widgrenin mukaan automatisoidun keskuksen ole tarkoituskaan jakaa tilauksia koko Pirkanmaan alueelle. Pirkanmaan osuuskaupalla on ostosten noutomahdollisuus on tällä hetkellä 26 myymälässä. Kotiinkuljetus on tilattavissa Tampereella, Nokialla, Kangasalla, Mänttä-Vilppulassa, Lempäälässä, Sastamalassa, Valkeakoskella, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä.

Ainakaan toistaiseksi Widgrenin mukaan ei ole tarkoitus lakkauttaa yhtään jo olemassa olevaa ostosten keräilypaikkaa. ”Pyrimme pitämään verkoston ja palvelun mahdollisimman kattavana myös jatkossa.”

Keräilykeskuksesta toimitetaan pääsääntöisesti kotiinkuljetuksia. Pirkanmaan osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä sanoo tiedotteessa näkevänsä Pirkanmaalla lähivuosina tilausta myös ainakin parille uudelle automaattiavusteiselle keräilykeskukselle.

Myymäläkeräily jatkuu

Keräilykeskuksessa tuotteita keräiltäisiin robottiavusteisesti noin kolminkertainen määrä toimipaikan nykyiseen keräilymäärään verrattuna, mikä tarkoittaa useita satoja tilauksia päivässä.

Uuteen keräilykeskukseen avautuu myös kokonaan uusia työtehtäviä, ja sinne arvioidaan tarvittavan noin 50 työntekijää.

Widgrenin mukaan keräilykeskus tuo uusia mahdollisuuksia osuuskaupan työntekijöille, ja tulevaisuudessa tarvitaan lisätyövoimaa verkkokaupan eri tehtäviin. Rekrytointien tarve kuitenkin täsmentyy myöhemmin.

Pirkanmaan osuuskaupassa verkkokaupan osuus ruoan myynnistä oli viime vuonna kolme prosenttia. Vuonna 2030 luvun ennakoidaan olevan jo kymmenen prosenttia. Ruoan verkkokaupan myynti tuplaantui Pirkanmaan osuuskaupalla sekä vuonna 2020 että vuonna 2021.

Korjaus 28.10. kello 13.55: SOK korjasi tietoa Tampereelle tulossa olevan keräilykeskuksen sijainnista. Aiemmin kerrottiin, että keräilykeskus olisi tulossa Lielahden Prisman yhteyteen. Todellisuudessa päätöstä sijainnista ei vielä ole.

Korjaus 28.10.2022 kello 17.01: Ei ole vielä varmaa, tuleeko keräilykeskus Tampereelle, kuten jutussa oli aiemmin. Jutusta on korjattu, että sitä suunnitellaan Pirkanmaalle.

Päivitys 28.10.2022 kello 17.05: Artikkeliin on täydennetty Petri Widgrenin kommentit.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut