Uniper varoittaa lähes viiden miljardin euron tappioista, Fortum putsasi yhtiön luvuistaan

Venäjän kaasun tuontirajoitukset aiheuttavat isoja tappioita Uniperin toiminnalle.

25.10. 22:24

Saksalainen energiayhtiö Uniper varoittaa, että sen tulos painuu merkittävästi tappiolle tammi–syyskuussa. Tappion seurauksena yhtiö on menettänyt yli puolet rekisteröidystä osakepääomastaan.

Uniper kertoo tiedotteessaan, että Venäjän kaasun tuontirajoitukset aiheuttavat yhä tappioita sen toiminnalle. Tuontirajoitusten takia Uniper on joutunut hankkimaan asiakkailleen korvaavaa kaasua hinnalla, joka on huomattavasti korkeampi kuin Venäjän kaasun.

Uniper arvioi, että sen oikaistu liiketappio tammi–syyskuussa on 4,8 miljardia euroa. Viime vuoden vertailukaudella tulos oli 614 miljoonaa euroa plussalla.

Lisäksi yhtiö kertoo, että sen pääomaa rasittaa tammi–syyskuussa miljardien suuruinen kirjaus, jota yhtiö kuvaa ”kaksinumeroiseksi”. Kirjaus liittyy tulevilla neljänneksillä tapahtuviin tappioihin, jotka syntyvät Venäjän kaasurajoituksista.

Uniperin oma pääoma on laskenut alle 50 prosenttiin sen rekisteröidystä osakepääomasta. Saksan lainsäädännön mukaan yhtiön täytyy järjestää ylimääräinen yhtiökokous tilanteen selvittämiseksi yhtiön osakkeenomistajille.

Eivät vaikuta Fortumin kokonaistulokseen

Uniperin omistuksensa myynnistä sopinut Fortum kertoo, ettei Uniperia enää yhdistellä sen konsernilukuihin. Yhtiö raportoi Uniperin kolmannen neljänneksen osavuosikatsauksessaan lopetettuna toimintona.

”Uniperin lisätappiot kolmannella neljänneksellä tai siitä eteenpäin eivät vaikuta Fortum-konsernin kokonaistulokseen”, Fortum kertoo tiedotteessaan.

Lue lisää: Fortum julkaisi Uniperista puhdistetut tulostiedot – voittoa yli miljardi

Fortum kertoi syyskuussa allekirjoittaneensa Uniperin ja Saksan hallituksen kanssa periaatesopimuksen, jonka seurauksena Fortum myy Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle noin 500 miljoonalla eurolla.

Lue lisää: Fortum myy koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle – Ministeri Tuppurainen: ”Väistämätön päätös”

Yrityskaupan toteutuminen edellyttää vielä useita viranomais­hyväksyntöjä sekä Uniperin ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksen. Fortum odottaa, että järjestely saadaan päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut