UPM teki loistotuloksen papereilla, energialla ja sellulla

UPM kertoi jo lokakuun puolivälissä, että liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa 36 prosenttia ja liiketulos melkein kaksinkertaistui viime vuodesta.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen vie loppuun yhtiön isot kasvuinvestoinnit Uruguayssa ja Saksassa. Niiden valmistuttua hän aikoo jäädä eläkkeelle vuonna 2024. Pesonen esitteli yhtiön puolivuotiskatsausta Helsingissä 21. heinäkuuta.

25.10. 9:51

Tiistaiaamuna osavuosikatsauksensa julkistanut metsäyhtiö UPM kertoi olennaisimmat tuloslukunsa jo lokakuun puolivälissä.

Yhtiön liikevaihto kasvoi heinä–syyskuussa 36 prosenttia 3 420 miljoonaan euroon ja liikevoitto ilman kertaluontoisia eriä kasvoi viime vuoteen verrattuna peräti 84 prosenttia 779 miljoonaan euroon. Yhtiö teki siis liikevoittoa melkein 23 prosenttia suhteessa liikevaihtoon.

Lue lisää: UPM antoi positiivisen tulosvaroituksen – teki huipputuloksen heinä-syyskuussa

Paperitehtaat, tarrat, energiakauppa ja biodieseljalostamo tekivät ennätystulokset, vaikka samaan aikaan kustannukset nousivat.

Sellu, puu ja vaneriliiketoiminnoissakin tulos oli hyvä, vaikka sahatavaran ja muun rakennusmateriaalin hinnat ovat laskeneet selvästi koronaepidemian aikaisista poikkeushinnoista.

Sellun hinta oli heinä–syyskuussa edelleen erittäin korkea.

Toiseksi suurin

UPM:n liiketoiminnot on jaettu niin, että kukin yksikkö tekee itsenäistä omaa bisnestä, vaikka yksiköt käyttävät toistensa tuottamia hyödykkeitä. Ne myyvät niitä toisilleen markkinaehtoisesti.

Näin ollen esimerkiksi selluliiketoiminta tai energiayksikkö myyvät tuotteitaan yhtiön paperitehtaille samoilla ehdoilla kuin markkinoillekin.

Yhtiö valmistaa sellua ja energiaa selvästi yli oman tarpeen. Yhtiö on Suomen toiseksi suurin sähköntuottaja Fortumin jälkeen noin 11 terawattitunnin tuotannolla. Tästä noin puolet UPM tarvitsee Suomen-tehtaiden tuotantoon.

Sähkön hinnan nousu siivitti energialiiketoiminnan liikevoiton 145 miljoonaan euroon, kun vuosi sitten yksikkö tuotti 63 miljoonaa euroa.

UPM:lla on isoja osuuksia sekä ydin- että vesivoimassa, joiden tuotantokustannukset ovat hyvin matalat. Olkiluodon kolmannen yksikön käyttöönotto kasvattaa UPM:n sähkökapasiteettia Suomessa vielä noin neljällä terawattitunnilla.

Nostanut hintoja

Myös eri paperilaatujen kysyntä on vetänyt tänä vuonna hyvin ja hinnat ovat olleet korkeita, vaikka pitkällä aikavälillä kysyntä onkin supistunut tasaista tahtia. Kysynnän supistumisen odotetaan jatkuvan, koska niin toimistotyön kuin tiedonvälityksen digitalisoituminen vähentää paperin tarvetta.

Suurten paperitehtaiden, kuten UPM:n Jämsän Kaipolan ja Stora Enson Veitsiluodon, sulkemiset viime ja edellisvuonna ovat supistaneet sanomalehti- ja aikakauslehtipaperin tuotantoa rajusti, mikä on nostanut hintoja.

Lehtipaperia tuottavan yksikön tulos nousi 30 miljoonan tappiolta 151 miljoonan euron liikevoittoon.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut