Lainaa haetaan lämmitys­remontteihin nyt selvästi enemmän kuin ennen – pankeissa näkyy ruuhka­piikki: ”Nyt niitä tulee joka päivä”

Moni hakee nyt pankeista lainaa remontteihin, joilla pyritään pienentämään kodin lämmityslaskua. Lainarahalla rahoitetaan erityisesti siirtymää maalämpöön.

Lämmityskulujen nousu on herättänyt monet miettimään remonttia, joka parantaisi kodin energiatehokkuutta.

23.10. 6:30

Aamulehti

Kun hinnat nousevat, kotien lämmityslaskuja halutaan pienentää kunnostamalla paikkoja. Se näkyy pankkien saamissa lainahakemuksissa.

Energiaremontit, eli remontit, joilla vähennetään asumiseen kuluvan energian määrää, ovat alkaneet kiinnostaa yhä useampia. Sähköllä tai öljyllä lämmittävät vaihtavat nyt maalämpöön tai hankkivat lämpöpumppuja.Eristystä parannetaan vaihtamalla vetoisia ikkunoita ja korjaamalla kattoja.

Vielä vuosi sitten taloyhtiöissä mietittiin lämmitysmuodon vaihtamista samalla, kun tehtiin muita korjaussuunnitelmia, kertoo Danske Bankin asunto-osakeyhtiörahoituksesta vastaava johtaja Ville Roihu.

Nyt noin puolet hakemuksista tulee sellaisilta taloyhtiöiltä, jotka haluavat vaihtaa maalämpöön ilman, että sitä tehtäisiin isomman remontin ohessa.

”Onhan se ero kuin yöllä ja päivällä”, Roihu kuvaa. ”Ennen tällaisia tuli viikoittain, nyt niitä tulee joka päivä.”

Lue lisää: Tamperelainen taloyhtiö sai huonoja uutisia ja päätti vaihtaa maalämpöön: ”Lämmityskulut laskevat yli 80 000 euroa vuodessa” – Maalämmön suosiossa hurja nousu Tampereella kahdesta syystä

Kolme kärjessä

Myös Nordeasta kerrotaan, että energiaremontteja varten on haettu enemmän lainoja kuin ennen. Pankki ilmoitti perjantaina laskevansa energiaremontteihin myönnettävien uusien lainojen marginaalia eli pankin perimää korkolisää. Nordean mukaan marginaalia lasketaan keskimäärin viidenneksen verran, mutta jokainen päätös katsotaan yksilöllisesti, eli koron suuruus riippuu hakijasta.

Maalämpö kiinnostaa lainanhakijoita nyt eniten. Myös aurinkopaneeleja ja vesi-ilmalämpöpumppuja asennetaan paljon, kertoo Nordean Tampereen-konttorin johtaja Jani Koivunen.

Tyypillisesti lainaa hankitaan energiaremonttiin 10 000–30 000 euroa. Pienemmät toimenpiteet, jotka maksetaan usein omista säästöistä, eivät näy pankkien tilastoissa.

Aiemmin pankki ei ole erotellut erilaisia remontteja, joten tarkkoja lukuja energiaremonttien suosion kasvusta ei ole saatavilla.

Kun korona iski vuonna 2020, remontteja varten otettiin toistakymmentä prosenttia enemmän lainoja kuin aiemmin. Tätä kasvua selittää Koivusen mukaan se, että koteihin innostuttiin tuolloin rakentamaan työhuoneita ja terasseja.

Tamperelaiseen taloyhtiöön tehtiin remonttia keväällä. Samalla kun pihaan porattiin maalämpökaivoja, asuntojen ikkunat vaihdettiin tiiviimpiin.

Pienikin vaikuttaa

Suomalaiset ovat hätkähtäneet tänä vuonna sähkön hintoja. Se näkyy myös valtion energia-asiantuntijayhtiö Motivassa, jonka energianeuvontaan tulee kysymyksiä ruuhkaksi asti.

Motivan asiantuntija Teemu Kettunen liputtaa sen puolesta, että taloyhtiöissä tehtäisiin energiaselvityksiä ja niiden pohjalta suunnitelmia muu kunnossapito huomioiden: Milloin korjataan putkistoa tai julkisivua? Kannattaisiko remontit tehdä samalla kertaa?

On myös monia tapoja vähentää energiankulutusta ilman remonttia, esimerkiksi huonelämpötilaan ja vedenkulutukseen vaikuttamalla.

”Lähtisin liikkeelle siitä, ovatko lämmitysjärjestelmän ja ilmanvaihdon säädöt kohdillaan. Sitten on ikkunoiden tiivistäminen. Samalla kannattaa tarkistaa, että myös karmit ovat tiiviit”, Kettunen sanoo.

Muutos ilmaston takia

Hintojen nousu patistaa monia päivittämään energiaratkaisujaan. Myös ilmastonmuutoksen hillitsemisen näkökulmasta öljystä ja kaasusta irtautuminen on järkevää.

Suomessa kotitalouksien energiankulutuksesta suurin osa, noin kaksi kolmasosaa, aiheutuu kotien lämmittämisestä, minkä vuoksi energiatehokkuus vaikuttaa merkittävästi asumisen hintaan ja päästöihin.

Kotitaloudet käyttävät kaikesta energiasta noin viidesosan, kun teollisuudenalat käyttävät Suomessa kulutetusta energiasta, eli sähköstä, lämmöstä ja polttoaineista, noin 45 prosenttia.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut